fbpx
Öppna meny
5 oktober, 2017

Druvspecial: spanska druvor

Vinlandet Spanien

Med nästan 80 inhemska druvsorter och cirka 70 regioner utgör Spanien världens tredje största vinproducerande land efter Frankrike och Italien. Det finns alltså en hel del att utforska bortom Rioja och Castillo de Gredos.
Som en av världens ledande matnationer har Spaniens matkultur färgat av sig på kök över hela vår planet och inspirerat matlagare och restauratörer till nya stordåd. Vinerna från Spanien speglar också den bredd som maten visar upp. Rioja är kanske den region som de allra flesta känner till och druvan Tempranillo går nästan hand i hand med den. Under senare år har regioner som Priorat, Ribera del Duero, Bierzo och Rías Baixas seglat upp som intressanta utmanare till den spanska vintronen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Lokala spanska vindruvor

Tempranillo är Spaniens stolthet och odlas främst i norra och mellersta delarna som Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès. Kärt barn har många namn och Tempranillo har många olika lokala varianter som exempelvis Tinto Fino, Tinto del País, Tinto de Toro, Cencibel och Ull de Liebre. Många Tempranilloviner lagras länge på amerikanska ekfat som ger mycket vaniljsmak. Det är därför svårt att uppfatta vilka aromer som egentligen är druvtypiska. Doften brukar beskrivas som kryddig, med inslag av vanilj, fat, torkad frukt och örter (dill)*. Gott till grillat eller stekt kött, gärna lamm med örtkryddor eller till mustiga köttgrytor.
Graciano är svårodlad men när det funkar är det en druva med fantastisk potential. Ofta förekommande som blanddruva i Rioja-blends för att ge lite mer elegans åt exempelvis Tempranillo och Garnacha.
Låg tanninhalt och hög syra ger viner med komplex parfym av mörka bär. Namnet Graciano kommer från ”La Gracia”, vilket betyder grace eller elegans.
Garnacha (Grenache) hittar du mestadels i Navarra, Aragon och Priorat. Här dominerar mörka och röda bär och dess koncentrerade viner passar till de flesta kötträtter. Det görs också en del rosado (rosévin) på druvan. Blandningar med Tempranillo och Graciano (Rioja) är inte ovanligt då den inte är så kraftig till färgen, mognar sent och ger hög alkoholhalt.
Det odlas idag mer Garnacha än Tempranillo i Spanien. Det finns även en grön släkting under namnet Garnacha Blanca som ofta ger hög alkohol och låg syra och som används i vita Riojaviner.
Trepat är en rödvinsalternativ rosévinsdruva som mestadels odlas i Katalonien. Inte ovanlig i blends med Tempranillo och Garnacha och förekommer ofta i rosécava. I denna ljust röda druva hittar du doft och smak av jordgubb och hallon.
Viura är en vanligt förekommande grön druva i vita viner från Rioja men används även i cava från Katalonien under namnet Macabeo. De bästa Rioja Blancovinerna tenderar att vara nästan helt gjorda på Viura med Malvasia och Garnacha Blanca som potentiella medspelare för att anpassa och komplementera Viuras naturligt ädla toner.
Albariño odlas mest i Galicien i nordvästra Spanien. Den ger friska och fruktiga viner med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt. Ofta med en tydlig mineralitet och viss ton av sälta (från havet). De lättare, mineraliga och pärlande vinerna passar fint till fisk och skaldjur och är utsökt till ostron medan de lite fylligt oljigare vinerna matchar fint med stekt fisk och ljust kött. De bästa vinerna anses komma från området Rías Baixas i västra Spanien.
Parellada är en grön druva från Kataloniens lite högre inlandslägen som till största delen används vid Cavatillverkning (ofta tillsammans med Xarel-lo och Macabeo) där den tillskrivs aromer som gröna äpplen och blommor.
Xarel-lo används inte sällan i blend med Macabeo och Parellada för cavaproduktion då de tre tillsammans utgör den mest traditionella cavablenden. Xarel-lo är en grön druva som ger hög avkastning då den är riktigt tålig för väder, vind och jordmån. Runt staden Alella i Katalonien hittar vi de bästa druvorna.
Cariñena (Carignan) är en stor spelare i Priorat där den trivs i skifferjorden. Druvan har haft ett lite dåligt rykte på grund av sin stora avkastning då den är en av världens mest odlade druvor, men börjar nu leta sig tillbaka till kvalitetsviner. Den återfinns i flera andra spanska distrikt, bland annat i Navarra och Castillo La Mancha.
Övriga spännande druvor att nämna är Bobal, Godello, Monastrell, Mencia, Airén, Pardina, Verdejo och Palomino. I Spanien odlas även mer universala druvor som Cabernet Sauvignon, Syrah och Chardonnay. Det finns också en del druvsorter som används i tillverkning av Sherry, bland annat Pedro Ximénes och Palomino.

Viner från Spanien

Nyfiken på våra spanska viner? Du hittar hela sortimentet under ”Våra drycker”.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget