Öppna meny
4 juli, 2017

Druvspecial: Zinfandel

”Jag älskar unga Zinfandels. Kanske är det den typiska amerikanska fräckheten eller känsligheten i mig som gör det. De är fruktdrivna, stora och maffiga, rika och saftiga viner. Jag gillar verkligen det om Zins, att de har finess men fortfarande är mycket kraftfulla viner”.
– Thomas Keller (ägare till några av USA’s mest kända restauranger som French Laundry, Per Se och Bouchon)
Höljt i dunkel och rik på historia, den djärva Zinfandeldruvan är ökänd, ibland missförstådd och ger ett mångsidigt rödvin.
Zinfandeln är en invandrare som de flesta amerikaner och vanligast förekommande i Kalifornien dit den tros ha kommit under guldrushen i mitten på 1800-talet. Sticklingar togs med från det kejserliga Schönbrunnpalatset i Wien via Bostons växthus, där det då ansågs vara ett tecken på rikedom att ha färska druvor hela vintern. Den blå druvan uppskattades också för sin förmåga att bilda perfekta russin. Zinfandel var även favoriten under förbudstiden i USA (1920-1933).
Trots att försäljning av alkohol inte var tillåtet var det fortfarande lagligt att tillverka vin för egen konsumtion. Tack vare sin tålighet och robusthet kunde Zinfandel fraktas till övriga USA (framförallt New York) utan att ta skada. DNA-analyser har visat att Zinfandel är så gott som identisk med både den syditalienska druvan Primitivo och den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski och dess arv dateras så långt tillbaka som till det Romerska Riket cirka 32 f.Kr.
Enligt en överenskommelse mellan USA och EU får Primitivodruvan från Italien kalla sig Zinfandel, trots att den inte har sitt ursprung i Kalifornien. För dig som konsument är det lätt att förväxla dessa två druvor, då designen på många av produkterna ser väldigt amerikanska ut men egentligen har sitt ursprung i Italien. Zinfandel odlas även i Sydafrika, Australien och Chile.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Druvan Zinfandel

Zinfandel är en blå, sol-älskande druva som kan bli mycket mogen på rankan, vilket i sin tur kan leda till höga alkoholhalter i vinet. Begreppet ”Old Vine Zinfandel” är särskilt eftertraktat eftersom det intensifierar frukten och kryddigheten i druvan där den växer på gamla, ofta krumma, stockar. Ju äldre vinranka desto bättre vin. Hos exempelvis Gnarly Head i Kalifornien finns vingårdar med över 100 år gamla vinstockar.
Om rankorna är över 50 år gamla brukar de kallas ”Old Vine”, en sorts kvalitetsterm fast utan specifikt regelverk. Smak och doft är naturligtvis subjektivt men viner på Zinfandel är liksom Primitivoviner oftast fruktiga och smakrika. Smakbilden varierar naturligtvis, från producent till årgång och från område till klimat men man hittar ofta ett brett, exotiskt utbud av stenfrukt (tänk mogen nektarin), röda bär (hallon och mörka körsbär), blåa (plommon och blåbär) samt svarta bär (svarta vinbär och björnbär). Är vinerna fatlagrade får de toner av vanilj, kaffe och choklad, asiatisk five-spicekrydda och söt tobak.

White Zinfandel

Sedan slutet av 1970-talet har fenomenet White Zinfandel tagit USA (och i viss mån världen) med storm. White Zinfandel ”uppfanns” lite av ett misstag när Napa Valley vinmakaren Bob Trinchero försökte göra ett vitt vin av de röda druvorna eftersom rött vin tappat i popularitet mot det vita.
Idag tillverkas White Zinfandel på ”vanliga” Zinfandel-druvor, men är helt annorlunda jämfört med det röda vinet. Det är ett rodnat, halvsött vin som tillkommer genom att juicen avlägsnas från skalen under jäsning. Senare i produktionen tillsätts en viss del socker. I dag står White Zinfandel, som fortfarande är omåttligt populärt i USA, för nära 85 procent av all Zinfandel som produceras (källa Wine Folly).

Här odlas Zinfandel

I Kalifornien räknar vinodlarna Zinfandeln som sin och varje region producerar sin egen version av druvan. För att hitta rätt kan det vara bra att känna till lite om de olika regionernas variationer. Här snackar vi alltså grov generalisering, då områden inom regionerna liksom producenternas val av stil kan variera mycket. De lite syltigare vinerna kommer oftast från Amador County och Sierra Foothill medan de med mer florala toner produceras i Paso Robles, i västra Kalifornien hittar du de lite elegantare vinerna med högre syra och mer nerv medan östra Kalifornien är mer ökenlikt och ger viner som mer liknar de från Lodi och Central Valley.
Kraft, elegans och hög alkohol hittar du i vinerna från Sonoma där ett svalare klimat råder och  där producenterna ges utrymme att variera stilarna lite mer än de viner med hög tannin och syra från det lite varmare Napa Valley. Lodi och Central Valley har typiskt rika fylliga viner med undertoner av rostade fatinslag som beror på att man här traditionellt lägger många av vinerna på hårt rostade amerikanska ekfat.

Mat och Zinfandel

Generellt kan man säga att Zinfandelviner passar utmärkt till grillat kött av lamm och nöt, till grillad fågel och till hamburgare av alla dess slag.

Ett urval av våra viner på Zinfandel:

Brazin Old Vine Zinfandel, Art.nr: 6261, 139 kr
Gnarly Head Old Vine Zinfandel, Art.nr: 6597, 105 kr
Gnarly Head Old Vine Zinfandel Box, Art.nr: 6597, 259 kr
Handcraft White Zinfandel Rosé, Art.nr: 6398, 75 kr
Handcraft White Zinfandel Rosé Box, Art.nr: 6258, 209 kr

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget