fbpx
Öppna meny
16 mars, 2016

Dryckesskolan – Temperaturen har betydelse!

Vinets serveringstemperatur har betydligt större betydelse för både doft och smakupplevelsen än du kanske tror. Det är ingen slump att begreppet vintermometer existerar. Ha alltid med dig att smaken är personlig.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Älskar du att dricka ditt röda vin varmt, så fortsätt med det. Dock kan det vara värt att uppleva den sensoriska effekten av att dricka ett vin tempererat.
På de flesta vinetiketter finns en temperaturrekommendation. Kom ihåg att denna rekommendation kommer från vinproducenten själv och säger egentligen – drick mitt vin vid 16-18 grader, för då smakar det så som jag har tänkt.

En titt i kristallkulan vittnar om att vi svenskar dricker vårt vita vin för kallt. Inte sällan kylskåpskallt. Det innebär att vinet är cirka 6 grader varmt när det hälls upp. Effekten av att kyla vinet för hårt, är att man ”kyler bort” karaktären och vinet upplevs friskare och tunnare än vad det egentligen är. Det är speciellt synd i det fall du valt att investera pengar i en lite dyrare flaska, som normalt har mer karaktär än en billigare.

Det kan liknas vid midsommar, där många väljer att servera sin midsommarsnaps direkt från frysen. Man upplever den som mer lättdrucken. Men faktum är att man kyler bort den finstämda karaktär av kryddor som producenten lagt ner hela sin själ i.

Vitt vin

Ju fylligare ditt vita vin är desto varmare bör det serveras. Det är en enkel match. Ta bara ut vinet från kylen en stund innan det ska serveras. Vill du omvänt, snabbkyla din flaska, oavsett om den är röd eller vit, sker det snabbast genom att lägga den i ett isbad, dvs vatten och istärningar blandade. Det går såklart också bra att lägga flaskan i frysen en stund. Men glöm den inte, för då fryser vinet och därmed spricker flaskan.

Rött vin

När det kommer till rött vin, serveras det ofta för varmt. Somliga älskar att låta flaskan komma upp i värme i närheten av, eller till och med på spisen. Det resulterar i en temperatur upp emot 30 grader. Ju varmare det röda vinet serveras, desto klumpigare/jolmigare blir upplevelsen. Serveras det röda vinet för kallt upplevs det surare och strävare än vad det egentligen är. Att temperera rött vin har paradoxalt nog en större effekt än att temperera vitt. Ett lätt och fruktigt rött vin, typ Beaujolais Noveau, kan med fördel serveras vid en temperatur omkring 14 grader. Det bör således ligga i kylen i ca 30 minuter. Ju fylligare desto varmare. Det är dock ytterst sällsynt att hitta temperaturrekommendationer över 20 grader.
Avslutningsvis, smakpreferensen varierar och det finns inga rätt eller fel. Har du aldrig tänkt tanken omkring vinets temperatur, är det värt att ge det en chans. Det öppnar helt nya dörrar och upplevelser.

Test temperaturer

Vilken upplevelse ger vinet vid olika temperaturer och vid vilken grad hamnar det på toppen av sin kurva? Att det är skillnad vet vi, men vad händer egentligen när ett och samma vin presenteras vid olika temperaturer?
Det är klart att vi inte kunde låta det stanna vid en tes utan detta måste ju såklart testas in real life också!
Rent praktiskt är det inte helt lätt att sätta upp en provning med fyra olikt tempererade viner. Det tog en stund och en viss möda signerat logistik för att rodda ihop detta.

Stektermometern visade sig vara ett användbart redskap för ändamålet. Två kylar kalibrerades efter celsius sex och tolv grader. Tre flaskor åkte in i kylarna och den fjärde fick stå framme i köket, nära spisen som nyligen gått varm. Ambitionen var att servera fyra viner i temperaturerna 6, 12, 18 och 24 grader. Den ena flaskan togs ut ca en timme innan provningen ur den tolvgradiga kylen. Med stektermometern till hjälp kunde vi då invänta rätt temperatur och sedan snabbt förse panelen med en fyrgradig provning.

Resultatet

Inte särskilt förvånande tog den rumstempererade flaskan hem segern här. De två svalare står sig ändå hyggligt bra och uppskattningen där ligger i den fräscha, friska bärigheten som är den karaktär som tar för sig vid de låga temperaturerna. Däremot saknas balansen som först visar sig vid just 18 grader. Att det är värre med ett för varmt vin än ett för svalt blev tydligt här. Överlägsen förlorare blev vinet som serverades vid 24 grader. Att slänga in flaskan i kylen en stund innan förtäring är slutligen det heta tipset vi tar med oss från detta test.

Kommentarer från provarna

6 °C
– Torr frisk ungdomlig syra. karaktär av nyplockade röda och blåa bär. Fint örtigt avslut.
– Järnig, svagt fruktig karaktär med kort isande finish.
– Ung, syrligt bärig karaktär. aningen sträv med kantig, karaktärslös smak.
12 °C
– Torr, inbjudande och god frukt och örtighet. Bra struktur.
– Svalt fruktig, kryddig och något utvecklad karaktär.
– Ung, sötfrukig, kryddig ton med viss längd.
– Len, med generös sval frukt. Karaktär av örter, hallon och körsbär. Gott!
18 °C
– Perfekt balans mellan frukt, alkohol, tanniner. Bra kryddighet. Godast!
– Ung, sötfruktig ton med balanserade tannier, bra längd.
– Bra balanserad frukt. Här är alla smaker i harmoni.
24 °C
– Jolmig, varmfruktig och eldig karaktär med tydlig strävhet och svaga frukttoner. Upplevs fadd.
– Slapp, yvig frukt med en karaktär av kokta bär. jordig och animalisk ton.
– Ofruktig, träig och jordig stil. Sämst.

Tips!

Från rumstempereratur på ca 20-22 grader till optimal drickvänlig serveringstemperatur på ca 16-18 grader får man räkna med ca 40 min i en 6 gradig kyl. Har man däremot glömt vinflaskan i kylen så att vinet har gått ner till mellan 6-9 grader tar det ca 2 timmar att får upp det till 15 grader och ytterligare ett par att nå max rumstemperatur igen.

Tumregel för temperering

Lätt bubbel: 6-8 grader
Champagne eller liknande: 8-10 grader
Lätta, vita viner: 6-8 grader
Medelfylliga, vita viner: 8-10 grader
Fylliga, vita viner: 10-12 grader
Söta viner: 6-8 grader
Roséviner: 8-10 grader
Lätta röda viner: 14-16 grader
Medelfylliga, röda viner: 16-18 grader
Fylliga och sträva röda viner: 18-20 grader

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget