Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se fram emot. Vi har listat 5 kategorier med trender som vi tror på.

Vinvärlden:

Greta Thunberg-effekten blir fortsatt stor även i vinvärlden. Ekologiskt och miljösmart blir viktigare och europeiska viner kommer att vinna på detta. Kanske blir det ett bra år för våra svenska lokala vinodlare till och med?

Intresset för ”naturviner” kommer fortsätta att växa och intresset kommer att breddas till en större grupp men själva begreppet kommer att urvattnas. Funkiga orena viner ger plats för rena välgjorda viner, så länge de har minimalt med tillsatser och hög klunkabilitet.

Portugal kommer äntligen få sitt rättmätiga vinerkännande i större grad.

Mousserande vin:

Spanska Cava/Corpinat kommer att fortsätta sin otroliga resa med låga priser för mycket hög kvalitet med tanke på att det är traditionell metod. Kanske upptäcker vi även Classic Penedes?

Italienska bubbel utanför ”Prosecco-kategorin”. Området Alta Langa spås en ljus framtid och även där görs viner med traditionell metod.

Vita viner:

Friska, aromatiska vita viner, med lägre alkoholhalt, kommer fortsätta öka i popularitet till fördel mot de kraftiga, alkoholstinna, fatade vinerna.

Röda viner:

Rödvin har varit på nedgång senaste åren och samma sak som med vita viner, kommer vi se mer av friska, lätta och mindre alkoholstarka viner. Pinot noir kommer också att fortsätta växa liksom fler, så kallade, josiga viner på druvor som cinsault, grenache, pais och gamay. Ofiltrerade viner, men rena och naturliga.

Övriga drycker:

Hard Seltzer eller alkoholhaltigt kolsyrat vatten med smaksättning. Ser vi på internationella trender finns inget segment som växer mer än detta. Systembolaget har börjat efterfråga den här typen av produkter och första lanseringarna sker under våren.

Mixade alkoholhaltiga drycker där man tar inspiration från olika segment som öl, cider, vin och sprit. Under 2019 fick vi uppleva humlad cider och 2020 kommer att bevittna fler samarbeten. Öl mixat med vin, vin med cider, bara fantasin sätter gränserna här.

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!