“Prova, prova, prova. Finns tyvärr ingen genväg.”

Ellen Franzén är sommelier på Gastrologik i Stockholm, som i år erhöll en andra stjärna i Guide Michelin. I våras tog hon dessutom hem segern i sommelier-SM 2019.

När bestämde du dig för att börja tävla?
Landslagets coach Sören Polonius gav mig inte riktigt ett val. Hösten 2015 när jag arbetade på restaurang Esperanto kom han in en dag och meddelade att han hade anmält mig till en tävling. Det slutade med att jag blev trea på Lily Bollinger Awards, och sedan dess är jag fast.

Vad är drivet för dig i tävlandet?
Dels är jag en tävlingsmänniska, jag älskar utmaningen. Dels har det blivit ett sätt att utveckla mig själv, att hela tiden lära mig nya saker och inte stanna av.
Härnäst blir det Nordiska mästerskapet i september. Jag var tvåa förra året, så såklart är jag revanschsugen.

Hur ser momenten i tävlingarna ut?
Teorin är alltid en tung bit, framförallt för att ta sig till final, medan finalerna är mer praktiskt upplagda. Service, blindprovning och rekommendera dryck till mat kan man alltid räkna med att det kommer. I slutändan skulle jag säga att kombinationen av förberedelse och att kunna hantera nerver är en viktig del, tillsammans med mycket kunskap och många ”servicetimmar” i kroppen!

Vad kännetecknar en bra sommelier?
Kunskap är såklart superviktigt, men viktigast är nästan att vara lyhörd och ödmjuk inför uppgiften. Vad vill egentligen gästen ha? Alla har vi olika smak, budget och förväntningar, och det handlar om att kunna möta upp dessa.

Har du några bra provningsknep för våra läsare?
Prova mycket! Prova, prova, prova. Finns tyvärr ingen genväg.

Har du något favoritvin hos Enjoy Wine & Spirits?
Jag är svag för Silvaner från Juliusspital.

Mer läsning

Nyheter

Det nya Spanien på box

Vinet Castillo Manzano från regionen La Mancha i Spanien är en blandning av Tempranillo, Shiraz och Petit Verdot och ett samarbete mellan ett av de ledande kooperativen i regionen och vinimportören Enjoy…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!