fbpx
Öppna meny
7 januari, 2020

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Att det går trender i druvsorter råder det ingen som helst tvekan om. Det är Pinot Noir ett exempel på. Sedan filmen Sideways hade premiär 2004 har efterfrågan på Pinot Noir-viner vuxit i stort sett varje dag. Paradoxalt så är vinerna inte sällan missförstådda, bleka och sura samtidigt som de tillhör vinvärldens mest komplexa, elegantaste och dyraste viner.

Pinot Noir är nämligen en komplex druva. Den är svårodlad och kräver många arbetstimmar I vingården för att nå rätt mognadsgrad. Utmaningen ligger i att druvan är en känslig liten rackare med ett tunt och bräckligt skal samt att den odlas i svala klimat. Det tunna skalet gör druvan känslig för röt- och svampangrepp och de svala klimaten betyder att den utsätts för knepiga och växlande väderförhållanden.
Pinot Noir tillhör druvfamiljen Pinot tillsammans med Pinot Meunier, som flitigt odlas I Champagne. Familjen innehåller också ett antal gröna druvsorter såsom Pinot Gris och Pinot Blanc. Hela familjen har sitt ursprung i Frankrike. Just Pinot Noir kommer från vindistriktet Bourgogne, där den odlats i århundraden. Idag är den planterad i distrikt som Champagne, Alsace, Baden, Pfalz och Bourgogne, Oregon och Washington State i USA samt Central Otago på Nya Zeeland där den gemensamma nämnaren just är svala klimat.

 

Ska du lära dig känna igen Pinot Noir, så ska du ta med dig att vinerna är ljusa, med låg färgintensitet. I unga viner domineras doften av bär så som hallon, smultron och jordgubbar. Med ålder övergår karaktären mer i dill, kräftspad, läder och jordiga toner. I smaken är vinet silkeslent, mjukt, elegant och fruktigt.

Pinot Noir och mat
Pinot Noir-vinerna med sin elegans passar superbra till fågel som kyckling, kalkon och anka. Det är också ett bra ostvin – så länge du håller dig till lagrade hårdostar eller vitmögelost.

Olika namn
Pinot Noir har olika namn beroende på var den odlas. I Italien kallas den Pinot Nero, I Tyskland Spätburgunder och i Österrike Blauerburgunder.

Serveringstemperatur
Pinot Noir-vinet vinner på att serveras en aning svalare än andra mera fylliga och sträva röda viner. Servera gärna Pinot Noir kring 14–16 grader, då lyfter du fram druvans fruktiga egenskaper och elegans.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget