Öppna meny
19 januari, 2022

En ekologisk vinpionjär

Höga berg, böljande kullar och azurblått hav. Längta dig bort till italienska Marche och Abruzzo – och låt dig lockas av kustregionernas fantastiska mat och matchande viner. Här hittar vi vinproducenten Umani Ronchi, som redan 2002 ställde om till ekologisk odling.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Det är inte för inte som italienarna själva väljer att semestra längs med Marches kustremsa. Här äter och dricker du lokalt och det avnjuts mer än en dagsfärsk pasta vongole tillsammans med ett svalt glas verdicchio från regionens norra del.  

I området finns många medeltida borgar, castellis, vilka ofta nämns i namnet på torra vita viner gjorda på just den fisk- och skaldjurskompatibla druvan verdicchio. Verdicchio dei Castelli di Jesi betyder exempelvis ”verdicchio från borgarna runt Jesi”. Tillägget DOC Classico Superiore är vanligtvis förknippat med ett regionalt namn eller druva och indikerar en hög kvalitetsbeteckning. Geografiskt betyder det en klassisk zon inom en viss region.  

Tidigt ute med ekologiskt vin
En av Marches, och hela Italiens, ledande verdicchio-producenter är Umani Ronchi. Namnet härstammar från grundaren Gino Umani Ronchi som startade sin vinfirma på 1950-talet i Osimo Scalo söder om huvudstaden Ancona. Numera drivs den av familjen Benetti med sonen Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren är Giacomo Mattioli med hjälp av konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola.  

Redan 2002 började Umani Ronchi ställa om till ekologisk odling i sina vingårdar, vilket i dag omfattar majoriteten av odlingsarealen på 200 hektar utmed adriatiska kusten. Framför allt har Umani Ronchi fått erkännande genom vinet Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore, men även Vecchie Vigne Verdicchio Classico Superiore och Le Busche, där verdicchio fått sällskap av druvan chardonnay. Värt att testa är också deras vita viner på den spännande gröna druvan pecorino – ja, samma namn som på den italienska lagrade fårosten alltså! 

Röda favoritviner under hundringen
Förutom de erkänt bra vita verdicchiovinerna producerar Umani Ronchi röda viner på Marches främsta blå druva montepulciano och olika kvalitetsviner i grannregionen Abruzzo. Montepulciano ger smakrika, mjuka, runda och bäriga röda allround-viner till det klassiska italienska köket, festbuffén och inte minst lokala köttspecialiteter som salame di Norcia, carpegnaskinka, ciauscolokorv, lonzino- och lonzaskinka från bergen i Marche.  

Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo, Tajano Rosso Piceno (75 procent montepulciano och 25 procent sangiovese) och Bianchi Montepulciano d’Abruzzo toppar vinkritikernas favoritlistor på röda viner under 100 kronor och har så gjort i många år. De mer exklusiva vinerna Campo San Giorgio Conero Riserva och Cúmaro Conero Riserva i Systembolagets beställningssortiment är mästarviner för sina respektive ursprung.  

Kanske dröjer det innan du kan resa till Marche eller Abruzzo, men vi lovar att det är en resa i sig att prova sig igenom Umani Ronchis välsmakande viner.  

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget