fbpx
Öppna meny
,
11 december, 2020

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.

Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé i tre krig och befann sig i landets ledning under särdeles svåra omständigheter, vid den nya nationens födelse och under finska vinterkriget samt fortsättningskriget. Men förutom en stor statsman och militär var Marskalk Mannerheim också en sann gourmand och finsmakare. Det här är berättelsen om Marskens Sup, en snaps som idag fortfarande uppskattas av många, både finländare och svenskar, och som har en speciell roll i Finlands historia.

Mannerheim fick sin officersutbildning i Chevalierregementet i Sankt Petersburg och under utbildningen hörde det till att kadetterna serverade vid tsarens middagar. Som lön för mödan fick kadetterna en snaps till lunch och två till middagen. De unga kadetterna fyllde sina glas till brädden för att maximera ransonen. Den vanan bevarade Mannerheim under resten av sitt liv och drack dagligen sin snaps väl kyld, upphälld i glaset till bredden med ytspänning.

Snapsen kom till under väldigt speciella omständigheter i Finlands historia.
När Finland hörde till Ryssland dracks det vodka, men under de kommande bistra krigsåren blev kvaliteten på brännvin allt sämre. Mannerheim ska ha varit särskilt missbelåten med smaken på det så kallade Stickbrännvin som det finska alkoholmonopolet erbjöd det finländska krigshögkvareret i S:t Michel.

Något var tvunget att göras med brännvinet och Mannerheim gav sin adjutant i uppdrag att blanda till en snaps för att krydda till det och täcka den dåliga smaken på brännvinet. Adjutanten blandade vermouth och gin med brännvinet och resultatet blev ”Marskens Sup” (finska: Marskin Ryyppy).

Snapsen är omåttligt populär än idag och är något av Finlands nationalsnaps som man givetvis skålar i på Finlands självständighetsdag den 6:e december.

För många har Marskin Ryyppy en given plats på julbordet, både i Sverige och i Finland. Kocken Erik Lallerstedt summerade dryckens betydelse med följande ord: ”En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.”

"Marskens Sup" (finska: Marskin Ryyppy)

Klar i färgen. Kryddat brännvin med en lätt örtighet och inslag av pomerans. Elegant och välbalanserad avslutning.

Enligt Chevaliergardets traditioner fylls marskens snaps väl avkyld till brädden på glaset, så att vätskan hålls kvar i glaset av ytspänningen.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget