Öppna meny
,
21 oktober, 2022

En världskändis i druvvärlden

Vi pratar såklart om ingen mindre än druvan Chardonnay, denna omåttligt populära druva är en av de vanligaste druvorna som odlas runt om i världen. Orsaken till detta är för att det är en lättodlad druva som enkelt anpassar sig till olika klimat, funkar utmärkt att blanda med andra druvor samt att den passar förträffligt för ekfatslagring. Den är lättodlad, lönsam och ger stora skördar. Här ger vi dig fem fakta om denna omåttligt populära druva.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Ursprung
Chardonnay härstammar från Frankrike och modern DNA-forskning har kommit fram till att druvan är en korsning mellan Pinot Noir och Gouais Blanc. De finaste vinerna av denna druva kommer från Bourgogne och dess underdistrikt Côte de Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault och Chablis.

2. Chardonnay från olika klimat
Chardonnaydruvor som växer i ett svalt klimat får ofta en annan karaktär än chardonnay-druvor som växer i ett varmt klimat. Svalklimats-chardonnay får inte lika många soltimmar och därmed inte lika mycket socker som en varmklimats-chardonnay eftersom druvorna inte uppnår samma mognadsgrad i svalare klimat. Mognadsgraden i druvan har att göra med hur varmt druvan växer, ju varmare desto mer socker och högre alkoholhalt och helt enkelt tvärtom i ett svalare klimat.

3. Olika typer av lagringsmetoder ger olika karaktär till druvan
Chardonnay som lagras i ståltank ger lätta och friska viner, med karaktäristiska inslag av citrus, mineral, omogna äpplen och päron. Fruktsyran är oftast hög och vinerna är torra, Den här stilen produceras i främst i vinområden med kallt klimat.

Ekfatslagrad Chardonnay ger istället fylliga och smöriga viner. När vinet lagras på ekfat bildas karaktäristiska fataromer som vanilj, karamell, tropiska frukter och smör. Vinet får dessutom mer struktur och är fylligare än när de lagras i ståltank. Fruktsyran är även något lägre för en ekfatslagrad chardonnay. Den här stilen förekommer främst i vinområden med varmt klimat.

4. Malolaktisk jäsning ger smörighet
I vissa fall använder man sig också av metoden malolaktisk jäsning för att få fram smörigheten i chardonnayviner. Malolaktisk jäsning kallas processen där man med hjälp av bakteriekulturer omvandlar den sura, lite sträva äppelsyran i vinet till den mjukare mjölksyran. Denna process är med vissa undantag standard för rödviner och används även till vita viner när det är önskvärt. Oftast i kallare klimat där vinerna får mer syra. Viner som genomgått malolaktisk ”jäsning” tenderar att utveckla toner av smör och smörkola, detta tack vare ämnet diacetyl som bildas under processen (diacetyl förekommer för övrigt naturligt i bland annat smör och grädde). Det är mycket vanligt speciellt bland just Chardonnayviner att man använder sig utav malolaktisk jäsning och det är ofta så man känner igen en Chardonnay. Du har säkerligen känt eller hört ett vin beskrivas som ”smörigt”.

5. Chardonnay i historian
Chardonnaydruvan har en egendomlig historia. Före 1980-talet var det främst vinmakare och insatta personer som kände till druvan. Den var främst vanlig i Bourgogne där den var huvudingrediens till de bästa vita vinerna i världen. Men i Bourgogne märker man sällan ut druvorna på etiketten. Vit Bourgogne är Chardonnay och röd Bourgogne är Pinot Noir, så är det bara. Men i slutet av 1900-talet så började vissa vinproducenter i Bourgogne att märka ut druvan på sina flaskor, detta ledde till att Chardonnay blev lite av ett eget varumärke. 

Three Finger Jack chardonnay

Three Finger Jack Chardonnay

Three Finger Jack Chardonnay balanserar snyggt på gränsen mellan det fylliga och fräscha. Här finns hela paletten av brynt smör, gula äpplen, macadamianötter, vaniljtoner och solmogen apelsin. Prova gärna till smakrika rätter som halstrad lax med krämig citronricotta, grillade kycklingfiléer med gremolatasmör eller varför inte en svamptoast och västerbottenost.

”FYND! När man tänker USA så är det sällan ord som återhållsamt och blygt som hamnar ”top of mind” utan snarare benämningar som pompöst och storartat. Det här vinet är inget undantag till bilden om landet. Det här är en smakexplosion utan dess like där inslag av brynt smör fullkomligen detonerar i munnen och det på ett mycket behagligt sätt.”

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget