fbpx
Öppna meny
, , ,
10 december, 2019

Ett glas med – Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.”

Dela på Twitter Dela på Facebook

Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har rönt stora framgångar de senaste åren. Han menar att vinframställning inte behöver vara tradition utan kan vara en cool livsstil.

Hur kom du in i vinbranschen?

– Jag ville utforska vinvärlden och inte bara gå i mina fäders fotspår. Under sex år reste, arbetade och studerade jag utomlands. Till slut var det dags att bli kreativ på min egen familjegård i Langenlois i Kamptal, dit jag återvände och började 2007.

Vad är drivkraften för dig?

– Det som driver oss varje dag är att bli bättre vinodlare och vinmakare. Jag vill vara en bra förebild för mina barn, och visa att lantbruk inte bara är hårt arbete, utan även roligt och där man kan leva ett lyckligt liv.

Vad är den svåraste och den roligaste delen av jobbet?

– Skördetiden är både svårast och roligast. Det är en typ av kaos men på ett bra sätt. Vi jobbar hart och dricker gott vin för inspiration. Vi bjuder in unga vinmakare från hela världen för att skörda. Allt slutar i en stor efter skörden-fest!

Österrikiskt vin ökar stadigt i popularitet. Kan du förklara varför?

– Vi kommer aldrig att bli en stor aktör när det gäller volym och det mesta vinet som produceras i Österrike dricks också här. Men det finns en ny generation unga vinproducenter som tror på sin terroir och skapar en unik österrikisk stil i varje region.

Vilket av dina egna viner är din favorit?

– Kanske Grüner Veltliner Käferberg 2010, en komplicerad årgång men vinerna blev unika. Riesling ”Quelle” 2013 är också en favorit.

Finns det andra vinmakare som du också gillar?

– Åh, det är många, men Labet från Jura, Richard Leroy i Loire och Jauma från Adelaide Hills är några favoriter.

Vad tipsar du om att äta till dina viner?

– Jag vill helst inte tala om för folk vad de ska uppleva, men jag vill att mina viner ska fungera som bra bakgrundsmusik för en trevlig middag.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget