Öppna meny
23 juli, 2018

Ett glas med – Claudio Montanari på Eataly

Italienska matpalatset Eataly har äntligen landat i Stockholm. Vi satte oss ner med restaurangchefen Claudio Montanari för en diskussion om vin, Spaghetti Vongole och – broar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Tanken bakom Eataly är enkel: en plats med alla italienska delikatesser under ett och samma tak där du kan äta, handla och lära. En första idé till konceptet föddes hos Oscar Farinetti, delägare av italienska vinproducenten Fontanafredda, redan 2002. Men först efter fem år av efterforskningar och planering öppnade han den första butiken i Turin i Italien, i januari 2007.
Sedan 2004 har Eataly skapat eller köpt aktier i hållbara livsmedelsföre-tag. I dag är bolaget ägare eller part-ner i 19 företag som framställer eller distribuerar italienska delikatesser som fruktjuice, färskt kött och charkuterier, ost, äggpasta och bronsvalsad pasta samt bakverk.
Idag finns totalt 17 Eataly-butiker i Italien, 19 butiker runt om i världen och 5 ombord på MSC Cruises. Varje Eataly i världen har ett tema: en bit historia, en viktig person eller en idé. Eataly Rom är en hyllning till skönheten, Eataly Smeraldo i Milano till musiken, Eataly Istanbul till historia och Eataly Dubai till framtiden.
Claudio Montanari är restaurangchef på Eataly i Stockholm och känd som en eldsjäl inom restaurangvärlden. Vi träffas på La Piazza i hjärtat av den bubblande matmarknaden.

Berätta något om temat för Eataly Stockholm.
– Vi har valt broar som tema för Eataly Stockholm eftersom Stockholms 14 öar länkas samman av 57 broar som majestätiskt reser sig ur vattnet. Broar står för framsteg, förbindelser och stabilitet. De hjälper oss att nå våra mål och övervinna hinder. Broar förenar oss och lär oss att förstå varandra.

Hur skulle du enklast beskriva Eataly för någon som aldrig varit där?
– Eataly är en mötesplats för alla, för de som vill äta, dricka, eller lära sig om italiensk kultur och även lära sig tillaga de rätter vi säljer på våra restauranger.

Hur börjar man för att sätta dryck till ett sådant komplex som Eataly?
– Med vår vinkarta vill vi representera hela Italien med fokus på små vinhus. Vi har en vinkarta med över 200 etiketter. Ekologiska, biodynamiska och naturviner är ett plus i dagens vinvärld, och vi arbetar väldigt aktivt med nyheter som exempelvis orange wines.

Ni har nyligen öppnat och allt har gått som på räls, hur ser sommaren ut?
– Missa inte vår fina uteservering och glöm inte att livet är för kort för att inte äta och dricka bra.

Vad skulle du säga är er absolut bästa vin och matmatchning?
– Favoriträtten är Spaghetti Vongole och ett glas Fontanafredda Pradalupo Roero Arneis.

Bästa tips till den vinintresserade när de väljer vin hos er?
– Vid ett besök kontakta gärna våra sommelierer för nyheter.

Favoritvin hos Enjoy Wine & Spirits?
– Mitt favoritvin är Mirafiore Barolo Paiagallo.

Tips!
Besök Eataly på Biblioteksgatan 5 i Stockholm, på eataly.se eller på sociala medier, @eatalysthlm


Claudio Montanari trivs i myllret på Eatalys piazza – gärna med ett glas Barolo i handen. ”Med vår vinkarta vill vi representera hela Italien med fokus på små vinhus,” säger han.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget