fbpx
Öppna meny
, ,
8 december, 2020

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo

”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

San Fereolo drivs av Nicoletta Bocca i Dogliani, en ort som ligger i Piemontes södra del. Här i de lite vegetativt vildare omgivningarna regerar druvan Dolcetto. Nicoletta gör kompromisslösa viner i traditionell stil med stor respekt för jorden och vinrankornas naturliga förutsättningar. Nicoletta arbetar efter ekologiska och biodynamiska förutsättningar för att utveckla framställningen av viner på naturlig väg.

När och hur började ditt intresse för vin och sedan när har det varit ditt yrke?

”Innan min bana inom vin började låg mitt intresse egentligen i platsen Langhe; landskapet, maten och atmosfären. Då, för 40 år sedan var det också bron mellan mig själv och min far, som levde sina formativa år här som motståndskämpe under kriget. Som barn åkte jag med honom minst två gånger varje år för att besöka vinbönder som hade hjälpt honom under kriget, och vi kom hem med bilen full av ost, tryffel och flaskor från producenter som Mascarello, Rinaldi, Pira och Sobrero. 1992 började jag och man leta efter ett nytt hem för oss i området och vi bosatte oss i ett hus som också hade en liten vingård. Alessandro Fantino, som vid den tiden arbetade för vinproducenten Bartolo Mascarello, hade tagit med oss till den vackra platsen San Fereolo i Dogliani och uppmuntrat oss också att behålla vingården och kanske till och med göra lite vin för eget bruk. Han trodde antagligen inte att detta skulle bli mitt liv, men pö om pö och nästan utan att jag själv märkte vad som hände, blev det här mitt öde. Jag har fattade aldrig ett formellt och definitivt beslut av den typen: ”I morgon lämnar jag mitt jobb inom modebranschen i Milano och blir vinodlare på heltid”, men sakta och säkert är det precis det som har hänt”.

Hur ser du på druvan dolcetto och vad gör den så speciell för dig?

”I en värld som är så fokuserad på kommersiell vinst så är det inte helt lätt att förklara ett val så långt bort från denna aspekt. Dogliani var inte ett val som dikterades av en affärsplan, utan snarare en uppenbarelse. Jag har accepterat det som öde och försökt tolka det inom ramen för flexibilitet i handling och tanke, någon slags förutbestämd plan. Jag kom hit på rekommendation av en vän, tagen av platsens skönhet och kände att här var jag tvungen att stanna kvar. Dolcetton blev genast ett föremål för min nyfikenhet som ledde till efterforskning och en ny utmaning – att identifiera och visa dess mindre uppenbara aspekter. Bakom den marginaliserade druvan av enklare snitt som den alltid har beskrivits i historien finns det en komplex variation, rik på innehåll som sällan utforskas eller som till och med döljs för att istället belysa och betona de trevligare primära parfymerna den kan ge. Istället har druvextraktets rika komplexitet, det hårda arbetet som krävs för att odla Dolcetto för att uppnå hög kvalitet, dess förföriska delikatess där enorm energi och kraft är dolda, drivit mig till en tolkning av Dolcetto som för många är osannolik, ja, bland till och med obegriplig”.

Sedan när arbetar du enligt naturliga ekologiska och biodynamiska traditioner och vad får dig att tro på den typen av jordbruk?

”Jag började redan 2004. Tidigare i mina år hade jag letat efter en dagisplats för min son och kunde inte hitta en förskola som verkligen tilltalade mig. När jag då tänkte tillbaka på min egen barndom, kom jag ihåg min egen gamla skola, en Steiner-skola i Milano, började leta efter liknande alternativ. Jag besökte till och med min gamla skola för att se om den hade bibehållit skillnaden mot vanliga italienska statliga skolor, så som den hade varit när jag gick på 1960-talet. Jag råkade komma dit precis under en föreläsning för en kurs för att utbilda lärare, och jag bestämde mig där och då för att också göra den 3-åriga kursen. En del av utbildningen innebar en introduktion till antroposofisk medicin, vilket också förklarar många aspekter av jordbruket. Sedan veterinärmedicin med Claudio Elli, och så småningom till jordbruket genom den enda typ av kurs som var tillgänglig för 16 år sedan, vid Zelata i Bereguardo. Jag kom landade här genom en lång rad andra aspekter av antroposofiska tankar och funderingar – det blev ytterligare en vändning i mitt öde som styrdes av min ungdom och nu även min tidiga skolgång. Om man studerar Rudolf Steiners filosofi och hans syn på Goethes vetenskapliga forskning om metamorfos och idén om ”die Urpflanze” – den ursprungliga växten, samt hans efterforskning om eteriska krafter, blir all biodynamik mycket mer begriplig. Det är också intressant att ha en kompletterande syn på klassisk vetenskap, som är uppenbart obestridlig, men att integrera det hela med tankar på liv och levande väsen med idéer som inte bara bygger på bestämda element och kvantitativa analyser”.

Har du haft några mentorer när det gäller biodynamisk vinframställning och vad är de viktigaste detaljerna du har lärt dig av dem?

”Den obligatoriska referensen att vända sig till var i början en av de få vinproducenterna i Piemonte som då arbetade med biodynamik. Jag kom från en intensiv kurs med massor av idéer men ingen praktisk erfarenhet och det blev uppenbart att jag var tvungen att höra av mig till Stefano Bellotti vid Cascina degli Ulivi, som hade utövat biodynamisk vinodling i flera år. Med honom gjorde jag min första dynamisering, och med honom blev idéerna tillämpliga även i praktiken. Även Sergio Maria Francardo som är läkare, Claudio Elli som är veterinär, Adriana och Alberto Ciarchi som lärare, Carlo Loro som producerar biodynamiska preparat osamt vinkollegor som Andrea Kihlgren, Stefano Amerighi och hela gruppen Renaissance des Appelations har hjälpt mig att utveckla en bas för min utbildning och utveckling. De viktigaste sakerna jag har lärt mig är inte formuleringar eller recept för jordbruk, utan ett annat sätt att se på världen och de krafter som styr den, att dynamiken är en levande metamorfos, där man måste lyssnande och observera allt noggrant”.

Hur känner du inför ökade internationella intresset för så kallade naturviner – har du fått större efterfrågan på dina viner i ett bredare spektrum?

”Jag känner mig tyvärr obekväm och förvirrad. Å ena sidan är det viktigt att det finns mer uppmärksamhet och uppskattning av viner gjorda med mer naturliga metoder. Dessa viner kräver ofta mer reflektion över smak och aromatiska aspekter och av den eventuella manipulation och kontroll som är tillämpat jämfört mot konventionella idéer om vad som generellt anses är bra. Å andra sidan medför utvecklingen från ökad reflektion till att bara bli ett mode då risken för att flaskornas innehåll och dessa genuina producenters arbete banaliseras. Syftet bör inte vara att göra ”naturliga viner” utan att göra viner som möjliggör ett fullständigt uttryck för en terroir. Biodynamisk eller organisk vinodling bör inte vara huvudfokus, inte heller ett marknadsföringsverktyg, utan borde endast vara en del av metoderna för att uppnå ett kraftfullt och rent uttryck av sitt ursprung. Detta är objektet för organisationen som jag stöttar: Renaissance des appellations (Ursprungets ursprung, reds. övers.)”.

Tycker du om viner från andra regioner och länder också? Vad eller vilka om så är fallet?

”Jag har aldrig varit en fanatiker av ”naturligt vin”, men jag måste säga att jag älskar viner från andra regioner i den mån de uttrycker och kommunicerar karaktären av sitt ursprung i sin fulla komplexitet. Detta är i allmänhet endast möjligt med metoder för jordbruk och vinifiering som ofta kallas ”naturliga”. Häromkvällen drack vi ett Nebbiolo-vin från en viktig och berömd producent, från en lika viktig och berömd terroir. Vi öppnade några flaskor till och provade och i slutändan var det vinet ”Heureux qui Comme” av Florian Busch, en Carignan från Languedoc, som imponerade mest på oss. Även om den var långt ifrån teknisk perfektion, gav den energi och övertygade mer än hundra gånger den berömda Barbaresco vi tidigare provat, oavsett hur tekniskt perfekt den än må ha varit. Det finns ingen kärlek till ett ursprung om ursprunget inte är fritt att uppnå sitt fulla uttryck och potential”.

Vilken är, enligt dig, bästa årgång och bästa vin från din egen produktion?

”Jag upptäcker ofta att jag en dag föredrar ett vin som är diametralt motsatt det från en annan dag. Till exempel, årgångarna 2006 och 2013 – den ena med en tidig skörd och den andra med den senaste skörden jag någonsin har gjort – vilket gör det omöjligt att tala om en favoritårgång. Jag försöker alltid göra det mesta av druvorna vi tar in vid skörden och målet är att uttrycka karaktären av varje årgång. Varje årgång av ett vin kan visa sig som bäst under omständigheter som skiljer sig från andras, med särskild mat eller till och med stämningen man är i för att sen vara mycket mindre betydelsefulla i ett annat sammanhang. Ingen människa är en ö, och människor och saker måste förstås som en funktion av de omständigheter och relationer som binder dem”.

Berätta något om namnet San Fereolo och de handmålade etiketterna, ex på en sol, som bekläder några av dina flaskor?

”San Fereolo är helgonet som är tillägnat kapellet på kullen där jag bor och arbetar. Kapellet är en liten åttkantig kyrka byggd mellan 1600- och 1700-talet, vars ursprung är relativt okänt. Solen var en idé från min man Bruno, som är konstnär och målare, inspirerades av dekorativa motiv från Leonardo i Sforza-slottet i Milano. Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.

Några tankar om klimatförändringar och vad det kan komma att betyda för dig som vinodlare?

”Klimatförändringar är stora skrämmande hot vars första symptom nu blivit synliggjorda för den stora massan. Inom jordbruket behövs inga drastiska och katastrofala händelser för att se vad som redan händer. Till exempel har nederbörden förändrats. Den är nu våldsam och skapar inte längre en hydrologisk reserv utan sköljer över markerna och skapar jorderosion. Vi ser högre förekomst av trädsjukdomar, termisk fluktuationer som stressar växter och samtidigt stör jämvikten och samverkan med djurvärlden. Vi ser en skogsförvaltning som enligt regler och lagar ska skydda skog och mark, men som faktiskt verkar tvärtom. Det här är problem som jordbruket borde kunna hantera genom att arbeta för att öka innehållet i myllan av organiska och biodynamiska ämnen i jorden – vilket i sin tur skulle mildra effekterna av klimatförändringar och uttorkning – men istället fortsätter vi mot självförstörelse och öken med en arrogans och blindhet som lämnar mig stum. Vi vinodlare försöker hantera det här så gott vi kan med mer eller mindre individuella lösningar, som att ändra vingårdshantering, flytta vingårdar till svalare områden och skörda tidigare (druvor som ofta inte är helt mogna) – men för att det ska verka vettigt bör alla ansträngningar vara kollektiva och att värna om vår framtid ett incitament i sig”.

Andra nyheter

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!