Öppna meny
,
19 mars, 2021

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in från medelhavet. Nedan så har vi samlat fem fakta om Apulien, som du kanske inte redan visste!

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Italiens klack
Regionen Apulien (Puglia) är enklast att beskriva som ”klacken” på den italienska stöveln. Huvudorten är Bari och regionen är en mycket viktigt jordbruksregion och en av de största producenterna av vin i Italien.

2. Röda viner
Här görs mest rött vin och de vanligaste druvorna är Negro Amaro och Primitivo (Zinfandel). Regionen har länge förknippats med bulk-viner av lägre kvalitet men nu blåser det nya vindar och fler satsar på att höja kvaliteten. Här finns bra potential att fynda fina viner till blygsamma priser.

3. Vita viner och Rosé
Det görs även vita viner på druvorna Greco di Tufo, Falanghina och Fiano. I Apuliens heta klimat dricker man gärna svalkande rosévin till maten och nästan alla vinhus producerar rosé. En tradition som sträcker sig långt bak i tiden, långt innan rosévin blev trendigt.

4. Hett klimat
Klimatet i Apulien är hett, här flödar solskenet som ger vinerna en solkysst karaktär. Men regionen är som tur en halvö omgärdad av hav och på nätterna hjälper den svala havsbrisen till att sänka temperaraturen i vingårdarna så inte druvorna ”kokar” utan behåller sin friska fruktighet.

5. Vinkooperativ är viktiga
Vinkooperativ har haft stor betydelse för områdets vinbönder. När industrialismen moderniserade norra Italien halkade södra delarna med Apulien på efterkälken. Kooperativen har tagit hand om och gjort förutsättningarna bättre för alla de tusentals vinbönder som annars gått förlorade.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget