fbpx
Öppna meny
26 februari, 2021

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe har utsetts som ett unikt UNESCO-område. Visste du detta om Barolo?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Barolo kallas ibland för ”kungen av vin” eller ett ”vin för kungar.” Det är av många ansett som ett världens bästa viner.

2. Barolo tillverkas endast av de allra bästa nebbiolodruvorna. Nebbiolo, som odlas av olika producenter på sluttningarna omgivna av Langhebergen nära staden Alba i italienska Piemonte, är en italiensk röd druva. Den är förmodligen mest känd för att utgöra 100% av den rubinröda Barolo DOCG, en högst respekterad italiensk vinappellation.

3. Barolo är ett robust rött, stramt, nyanserat och torrt vin, ofta med hög syra, alkohol och tannin som passar utmärkt till vilt i alla dess former. Färgen är i regel ganska ljus och vinet har ofta en fruktig doft som med åren övergår mer åt svamp och höstlöv. Vinerna besitter en fantastisk samling av smaker, noterat är bland annat rosenblad, viol, kakao, torkad frukt, mogna jordgubbar, salvia, nypon, plommon, tobak och vit tryffel (smak är naturligtvis subjektivt och karaktärsdragen skiljer sig åt från producent, läge, vinifikation och så vidare).

4. Om Barolo produceras i traditionell stil, kan de vara ” lite hårda” när de är unga. De behöver oftast mogna för att bli ”tillgängliga”. Lagringstiden får inte understiga 38 månader varav 18 på fat. Med tilläggsnamnet Riserva menas att vinet inte får understiga en total lagringstid på 62 månader, med minimum 18 månader på fat, innan det släpps på marknaden. I den moderna stilen skördas druvorna senare och kan drickas unga även om de också utvecklas fint under lagring.

5. Några av de bästa Barololägena hittar du i:
– La Morra: La Rocche (delad med Castiglione Falletto), Cerequio
– Barolo: Cannubi, Sarmazza, Brunate
– Castiglione Falletto: Rocche (delas med La Morra), Villero, Monprivato
– Monforte d’Alba: Bussia, Ginestra, Santo Stefano di Perno
– Serralunga d’Alba: Lazzarito, Vigna Rionda

Avsnitt #48 – Barolo

Dagens avsnitt handlar om vinet som kallas för ”en kung bland viner och ett vin för kungar”, nämligen kraftpaketet Barolo från Piemonte i Italien. Gäst i studion är regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg. Som vanligt blir det en salig blandning av kunskap, fakta och underhållning!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget