Fem fakta – om Barolo

Visste du detta om Barolo?

 1. Barolo kallas ibland för ”kungen av vin” eller ett ”vin för kungar.” Det är av många ansett som ett världens bästa viner.
 1. Barolo tillverkas endast av de allra bästa nebbiolodruvorna. Nebbiolo, som odlas av olika producenter på sluttningarna omgivna av Langhebergen nära staden Alba i italienska Piemonte, är en italiensk röd druva. Den är förmodligen mest känd för att utgöra 100% av den rubinröda Barolo DOCG, en högst respekterad italiensk vinappellation.
 1. Barolo är ett robust rött, stramt, nyanserat och torrt vin, ofta med hög syra, alkohol och tannin som passar utmärkt till vilt i alla dess former. Färgen är i regel ganska ljus och vinet har ofta en fruktig doft som med åren övergår mer åt svamp och höstlöv. Vinerna besitter en fantastisk samling av smaker, noterat är bland annat rosenblad, viol, kakao, torkad frukt, mogna jordgubbar, salvia, nypon, plommon, tobak och vit tryffel (smak är naturligtvis subjektivt och karaktärsdragen skiljer sig åt från producent, läge, vinifikation och så vidare).
 1. Om Barolo produceras i traditionell stil, kan de vara ” lite hårda” när de är unga. De behöver oftast mogna för att bli ”tillgängliga”. Lagringstiden får inte understiga 38 månader varav 18 på fat. Med tilläggsnamnet Riserva menas att vinet inte får understiga en total lagringstid på 62 månader, med minimum 18 månader på fat, innan det släpps på marknaden. I den moderna stilen skördas druvorna senare och kan drickas unga även om de också utvecklas fint under lagring.
 1. Några av de bästa Barololägena hittar du i:
  – La Morra: La Rocche (delad med Castiglione Falletto), Cerequio
  – Barolo: Cannubi, Sarmazza, Brunate
  – Castiglione Falletto: Rocche (delas med La Morra), Villero, Monprivato
  – Monforte d’Alba: Bussia, Ginestra, Santo Stefano di Perno
  – Serralunga d’Alba: Lazzarito, Vigna Rionda

Mer nyfiken på våra Barolo-producenter? Klicka på respektive!
Fontanfredda
Paolo Scavino
La Spinetta
Mirafiore

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!