Öppna meny
17 februari, 2023

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Ett av världens mest kända vinområden beläget i östra centrala Frankrike, mellan de gastronomiska städerna Dijon och Lyon.

2. Här gör man i huvudsak endruvsviner och de dominerande druvorna är Pinot Noir och Chardonnay efterföljt av Gamay och Aligoté. Även mousserande vin av högkvalitet görs under namnet Cremant de Bourgogne.

3. Några av väldens absolut dyraste och mest eftertraktade viner kommer härifrån, bl.a. mytomspunna Domaine de la Romanée-Conti.

4. De viktigaste områdena från norr till söder är: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnais, Mâconnais och Beaujolais. Alla olika områden är i sin tur uppdelade i olika ”Cru” som har egna lagar som reglerar odling och tillverkning av högsta kvalitet.

5. Chablis och Côte de Beaune är kända för sina vita viner på Chardonnay, Côte de Nuits för sin Pinot Noir. Côte de Nuits och Côte de Beaune kallas tillsammans för Côte d’Or och anses historiskt vara de viktigaste regionerna i området.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget