fbpx
Öppna meny
27 maj, 2021

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. Idag har vi samlat fem fakta om Côtes du Rhône, som du kanske inte redan visste?

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

1. Rhônedalen föddes i den enorma kollisionen mellan Centralmassivet och Alperna och fylldes av medelhavet för ca 300 miljoner år sedan. Mycket vatten har sedan runnit under broarna och visste du till exempel att man började göra vin i Rhônedalen redan för över 2000 år sedan?

2. Côtes du Rhône ligger i sydöstlig Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. I norr står odlas mindre än fem procent av den totala produktionen med dyrare och elegantare viner med syrah som bas. I söder är det fylligare och kraftfullare viner med grenache som dominerar.

3. Châteauneuf-du-Pape i sydöstra Frankrike, är en av de mest berömda byarna i Rhônedalen. Byn har också en av världens strängaste och kanske märkligaste vinlagar. Det är nämligen förbjudet för utomjordningar att både flyga över och att landa med sina UFO:n i Châteauneuf-du-Pape.

4. Insvept av Mistralvinden drar Rhôndedalen framför allt nytta av de fyra säsongernas olika Medelhavsklimat: två torra årstider (kort vinter och lång sommar) och två regniga årstider (hösten med riklig nederbörd och våren).

5. Grenache, Syrah och Mourvèdre utgör ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går i nya världen ofta under förkortningen GSM. För de vita vinerna gäller viner baserade på Marsanne och Rousanne som tenderar att ha en fetare och nästan lite vaxig känsla medan viner som domineras av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra.

I det här avsnittet avhandlas klassiska vindistriktet Côtes du Rhône. Gäst är artisten Lina Hedlund som briljerar med perfekt franskt uttal och vi får reda på vad som skiljer viner från norra och södra Côtes du Rhône och vad förkortningen GSM betyder i vinvärlden.