Öppna meny
27 april, 2023

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. Idag har vi samlat fem fakta om Côtes du Rhône, som du kanske inte redan visste?

Dela på Twitter Dela på Facebook

1. Rhônedalen föddes i den enorma kollisionen mellan Centralmassivet och Alperna och fylldes av medelhavet för ca 300 miljoner år sedan. Côtes du Rhône-viner har en lång och anrik historia som sträcker sig över två årtusenden. Under antiken odlades druvor i regionen av romarna, och senare fortsatte vinproduktionen under medeltiden och renässansen. Idag är Côtes du Rhône en av Frankrikes mest respekterade vinregioner.

2. Côtes du Rhône består av flera underregioner, var och en med sin egen karaktär och vinproduktion. Den norra delen av regionen är känd för sina robusta, kryddiga och komplexa viner, medan den södra delen har mer fruktiga, mjuka och eleganta viner. De mest kända underregionerna inkluderar Hermitage, Crozes-Hermitage, Châteauneuf-du-Pape och Gigondas. Côtes du Rhône-viner är gjorda av en mängd olika druvor, varav Grenache, Syrah, Mourvèdre och Carignan är de vanligaste. Grenache ger sötma, fruktighet och alkoholhalt åt vinerna, medan Syrah bidrar med kryddighet, struktur och tanniner. Mourvèdre ger vinerna en mörk färg och smaker av mörk frukt och lakrits, medan Carignan bidrar med syra och friskhet.

3. Côtes du Rhône-viner är strikt reglerade av franska vinlagar och kontrolleras av Institut National des Appellations d’Origine (INAO). Vinerna är klassificerade i fyra nivåer av kvalitet: AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône Villages med geografisk beteckning och Côtes du Rhône. Endast viner från de två första klassificeringarna får använda regionens namn på etiketten.

4. Insvept av Mistralvinden drar Rhôndedalen framför allt nytta av de fyra säsongernas olika Medelhavsklimat: två torra årstider (kort vinter och lång sommar) och två regniga årstider (hösten med riklig nederbörd och våren).

5.Côtes du Rhône-viner kan variera mycket i stil och karaktär beroende på vilket område de kommer ifrån, vilken druva som används och tillverkningsprocessen. Röda viner dominerar, men regionen producerar också vitt och rosévin. De mest kända röda vinerna från Côtes du Rhône är kraftfulla, tanninrika och kryddiga, med smaker av mörka bär, tobak och lakrits. De vita vinerna är oftast gjorda av Viognier-druvor och är kända för sin aromatiska doft och smak av aprikoser, honung och blommor. Roséviner är gjorda av en blandning av röda och vita druvor och är vanligtvis lätta, fruktiga och torra.

I det här avsnittet avhandlas klassiska vindistriktet Côtes du Rhône. Gäst är artisten Lina Hedlund som briljerar med perfekt franskt uttal och vi får reda på vad som skiljer viner från norra och södra Côtes du Rhône och vad förkortningen GSM betyder i vinvärlden.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget