Öppna meny
2 februari, 2021

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till klimat och regler när det kommer till tillverkningen av vin. Nedan har vi samlat fem fakta om Côtes du Rhône som du kanske inte visste innan?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Rhônedalen föddes i den enorma kollisionen mellan Centralmassivet och Alperna och fylldes av medelhavet för ca 300 miljoner år sedan. Mycket vatten har sedan runnit under broarna och visste du till exempel att man började göra vin i Rhônedalen redan för över 2000 år sedan?

2. Côtes du Rhône ligger i sydostliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. I norr så odlas mindre än fem procent av den totala produktionen med dyrare och elegantare viner med syrah som bas. I söder är det fylligare och kraftfullare viner med grenache som dominerar.

3. Châteauneuf-du-Pape i sydöstra Frankrike, är en av de mest berömda byarna i Rhônedalen. Byn har också en av världens strängaste och kanske märkligaste vinlagar. Det är nämligen förbjudet för utomjordningar att både flyga över och att landa med sina UFO:n i Châteauneuf-du-Pape.

4. Insvept av Mistralvinden drar Rhôndedalen framför allt nytta av de fyra säsongernas olika Medelhavsklimat: Två torra årstider (kort vinter och lång sommar) och två regniga årstider (hösten med riklig nederbörd och våren).

5. Grenache, Syrah och Mourvèdre utgör ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går i nya världen ofta under förkortningen GSM. För de vita vinerna gäller viner baserade på Marsanne och Rousanne som tenderar att ha en fetare och nästan lite vaxig känsla medan viner som domineras av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget