fbpx
Öppna meny
,
12 februari, 2021

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta terrasserade vinodlingar. Mest känt är Douro för sitt portvin, men sedan länge görs här rött vin av utmärkt kvalitet. Douro är den enda portugisiska vinregionen med status som UNESCO värdsarv. Här har vi listat fem fakta som du kanske inte visste om Douro?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Namn från floden Douro

Douro är en vinregion i norra Portugal. Namnet kommer från floden Douro som ringlar sig från den spanska gränsen genom det vackra landskapet fram till Atlantkusten och staden Porto.  I Spanien heter samma flod Duero och det kringliggande vinområdet Ribera del Duero.

 

2. Det världsberömda portvinet

Douro är mest känt som hemvist för landets mest berömda söta starkvin – Portvin. Men det görs andra viner med. Det finns också en lång tradition av både vita och röda bordsviner och idag anses viner från Douro tillhöra Portugals allra bästa.

 

3. Inträdet i EU förändrade mycket

Bortsett från portvinshandeln med England var Douro och Portugal som vinland länge isolerat och få viner exporterades utan konsumerades mestadels inom landets gränser. När Portugal gick med i EU 1986 bröts isoleringen och exporten ökade. Vinproduktionen fick resurser att modernisera och nå ut med den nya stilen av portugisiska viner. I Sverige ökar intresset och produkter från Portugal blir fler på Systembolaget för varje år.

 

4. Lokala storheter

Portugal har över 350 druvsorter, många är lokala storheter och landet är förmodligen bäst i världen på att producera vin på sina lokala druvor. Det gör att Portugisiska vinerna ofta har en alldeles egen karaktär och smakprofil. I Douro är de vanligaste blå druvorna Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Bland de gröna finnas Malvasia, Alvarinho, Arinto, Loureiro, Verdelho och Viosinho.

 

5. Kraftiga och smakrika viner

Viner från Douro är ofta kraftiga och smakrika och behöver matchas med mat i samma linje. Smakrika rätter på vilt eller nötkött med krämig potatisgratäng är en bra matchning till röda Douroviner och till de vita passar stekt eller grillad fisk, fågel eller rätter på fläskkött.

Douro Coragem BIB 2019

Coragem - handplockat och utan tillsatt socker!

Coragem görs på de portugisiska traditionella blå druvorna Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz. När det är tid för skörd handplockas druvorna, vilket gör att man får druvor av högsta kvalitet till vinmakningen. Inget socker har tillsatts under vinifieringen vilket gör att det totala värdet restsocker ligger på mindre än 2 gr/l. Vi vet att det är svårt att tolka dessa siffror men vi kan sammanfatta det med att: det är väldigt lite socker i vinet och det som finns kvar där är en naturlig rest av druvsockret från vindruvorna.

Vad ska man äta till?

Coragem är ett smakrikt vin som också har en frisk fruktsyra, det gör att du gör bäst i att matcha det med smakrika rätter. Gärna mustiga långkok, stekar, grillat eller smakrika vegetariska rätter.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget