fbpx
Öppna meny
14 maj, 2021

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou Montagneux (bergiga Fitou) och Fitou Maritime (maritima Fitou).

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Fitou är en appellation för röda viner på blå druvor i hjärtat av vinregionen Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Vinet har får sitt namn från en liten by som ligger några kilometer från Medelhavskusten.

2. Det typiska Fitou-vinet skiljer sig inte markant från de röda som tillverkas i den närliggande och omtvistat mer kända appellationen Corbières. Båda gör rustika, örtiga, läderdoftande, fylliga viner som oftast har måttliga tanniner. Skillnaden mellan dem handlar snarare om tradition och stolthet än något stil och smak.

3. Den blå druvan Carignan är traditionellt den mest använda sorten i Fitou. Idag delar den dock sin framträdande position med en annan kändisdruva, nämligen Grenache. Tillsammans måste detta par utgöra minst 60 procent av alla blandningar. Andra vanligt förekommande druvor är Mourvédre och Syrah.

4. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De är båda fingerliknande enklaver som sträcker sig norrut mot det större vinodlingsområdet Corbières. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou Montagneux (bergiga Fitou) och Fitou Maritime (maritima Fitou).

5. Vinproducenterna i Fitou har även, utöver sina röda viner, tillstånd att odla gröna druvor som Grenache Gris, Grenache Blanc och Muscat för tillverkning av de söta vita vinerna Rivesaltes och Muscat de Rivesaltes. De här två vintyperna är något av en specialitet i Languedoc-Roussillon och kanske de mest utmärkande vinerna för området.

Calvet Fitou 2020

Calvet Fitou PET - 99 kr

Vinet har en generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. Fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat. En mindre andel av vinet har lagrats på 300 liter stora franska ekfat. Resterande är lagrat på ståltank. Passar till örtbakat lamm, grillat kött, kyckling och grönsaker. Prova till en välgjord hamburgare.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget