Öppna meny
31 mars, 2023

Fem fakta om Nebbiolo

Piemonte är förmodligen en av de populäraste och mest välkända vinregionerna i världen, Piemonte betyder ”landet vid bergets fot” och är beläget i norra Italien. Piemonte är även känt för att vara världens vackraste vinregion, där vingårdarna klättrar upp för bergens sluttningar. Den här veckan kommer vi ge er fem fakta om Nebbiolo, en av Italiens bästa rödvinsdruvor som härstammar just från denna magiska vinregion.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1.  Namnet Nebbiolo härstammar från ordet Nebbia som på italienska betyder dimma. Under de Piemontesiska höstarna är dimma vanligt förekommande i de vinodlande regionerna. Nebbiolo mognar senare in på året och gör den till en druva känslig för väder och vind. För att ge druvan rätt förutsättningar och skydda den från dimma ligger därför några av områdets främsta nebbiolo producerande gårdar på hög altitud så dimman aldrig når dem.

2. Nebbiolo trivs allra bäst med stor mängd solsken och kalkrik jord, druvan är därför känslig för både Terrior och läge, detta gör den till en svårodlad druva. Ofta odlas Nebbiolo på små utspridda lotter där förutsättningar skiftar, vilket medför att viner gjorda på Nebbiolo kan variera mycket mellan producenter och årgångar.

3. Två av Italiens mest prestigefulla viner, Barolo & Barabaresco görs på druvan Nebbiolo. Viner som är gjorda på druvan Nebbiolo brukar vara ljusa i färgen (likt Pinot Noir). Nebbiolo är i regel väldigt smakrika viner med tydlig tanninstruktur med aromatisk elegans. Dessa viner vinner ofta på lagring och får genom detta den klassiska doften av rosor, tjära och tryffel.*

4. Hur ska man servera ett Nebbiolovin? Precis som andra rödviner så bör man servera Nebbiolo strax under rumstemperatur. Ett tips är att ställa in flaskan i kylen 30 min innan servering för att få en perfekt temperatur i glaset eller karaffen.

5. Vad ska man äta till Nebbiolo? Vin på Nebbiolo är utmärkt att kombinera med mat just på grund utav att det är ett vin med mycket tanniner och tydlig strävhet, så passar det perfekt till rätter av nöt och lamm men även till paradrätter från det Italienska köket som osso-buco, risotto och vitello tonnato. Vinet gör sig även utmärkt tillsammans med tryffel och svamp. Grädde och smör rundar av vinets strävhet, så såser av grädde och gratänger är en himmelskt god kombination.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget