Öppna meny
11 augusti, 2021

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. Men vad är egentligen Pet Nat? Hur görs det, hur smakar det och vad passar det till?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Vad är Pet Nat?
Pet Nat är en förkortning av Pétillant Naturel, vilket kort och gott betyder naturligt mousserande vin. Ordet är belagt i svenskan sedan 2014 och användningen ökade kraftigt mellan 2018-2019, men det är långtifrån ett nytt påfund. Det lätt mousserande vinet kan faktiskt dateras längre tillbaka än då Champagne gjorde bubblorna till sina.

Hur görs vinet?
Pet Nat produceras enligt méthode ancestrale. Det är en tillverkningsmetod som går ut på att vinet får jäsa i flaskan utan att jästfällningen separeras från det. Vinet buteljeras sedan innan det har jäst ut sin första jäsning, vilket gör att koldioxid produceras av de naturliga sockerarter som finns i druvorna. På så vis skapas bubblorna i det färdiga vinet.

Hur smakar Pet Nat?
Möt ett naket, livligt och ibland rustikt vin som är extremt terroir-påverkat. Pet Nat ger ofta en lätt och mjuk mousserande munkänsla och vinet har i regel en låg alkoholhalt. Att vinet kan upplevas som grumligt har att göra med den kvarvarande jästen och brist på filtrering.

Vad passar det till?
En torr Pet Nat är perfekt som aperitif till enklare snacks. Vinet passar också alldeles utmärkt till rätter från det nya nordiska köket med lokala grönsaker, fisk och lättare kötträtter.

Varifrån kommer det?
Framförallt Frankrike men även i övriga världen produceras Pet Nat. I Österrike har vinstilen vunnit mark mycket tack vare Fuchs und Hase. Det är ett samarbete mellan producenterna Jurtschitsch och Arndorfer i Kamptal. När projektet drog igång var Fuchs und Hase den första producenten i landet som satsade på naturligt mousserande vin i större skala. Idag finns Pet Nat från Fuchs und Hase på många Michelinkrogar i Österrike.

Fuchs und Hase Pet Nat Vol 2

Doften har inslag av Guava, jordgubbar, rosenblad och te. I gommen hittar vi även tydliga inslag av citrus/lemon curd, apelsinolja och örter. Passar till charkuterier, feta fiskar och färskostar.

Vinet har säljstart 17 augusti 2021.

”Pétillant Naturel” eller Pet Nat, som man brukar säga, står kort och gott för naturligt mousserande vin och började bubbla långt innan champagnen. Bubbeldrottningen Jeannette är tillbaka i studion och tycker att Pet Nat låter som en Pokémon, men smakar svingott.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget