Öppna meny
19 augusti, 2022

Fem fakta om pinot noir

Druvan är komplex och svårodlad, vilket gör dess viner till några av de dyraste och mest eleganta i världen. Samtidigt som den är älskad av många, kan andra uppfatta vinerna som bleka och sura. Vi ger dig fem fakta om en av vinvärldens paradoxer – pinot noir.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Så doftar och smakar pinot noir
Om det är något du ska lägga på minnet är det att pinot noir i regel ger ljusa, sällan sträva viner med låg färgintensitet. Doften och smaken av en ung pinot noir domineras av röda bär, som hallon, jordgubb och smultron, ofta med ett örtigt och kryddigt inslag. Med mognad övergår karaktären mer i toner av svamp, multna löv, dill, kräftspad, läder och jordighet. Men, med det sagt, är det ett silkeslent, elegant, mjukt och fruktigt rött vin du i de flesta fall kan förvänta dig.

Världskändis från Bourgogne
Pinot noir är en av världens äldsta blå druvsorter och anses ha sitt ursprung i franska Bourgogne där den fått sitt celebra rykte från att vara den allra viktigaste druvan i röda Bourgogne-viner. Den är också en storspelare i Champagne. Frankrike har störst produktion av pinot noir följt av USA och Tyskland. Fler framgångsrika ursprung är Willamette Valley i Oregon, Russian River och Central Coast i Kalifornien, sydafrikanska Walker Bay, Tasmanien och Yarra Valley i Australien samt Central Otago och Marlborough på Nya Zeeland. Gemensam nämnare för samtliga är svalt klimat, för där trivs druvan bäst. 

Kärt barn har många namn
Beroende på ursprung har pinot noir olika namn, däribland spätburgunder i Tyskland, blauburgunder i Österrike och pinot nero i Italien. Druvan tillhör familjen pinot tillsammans med pinot menuier och de gröna druvorna pinot gris/grigio och pinot blanc. Korsar du pinot noir med gouais blanc får du chardonnay! Inte så konstigt att de trivs att växa sida vid sida i exempelvis Bourgogne, Champagne, Oregon och Chile – och förenas i vissa viner. 

Kräsen druva – värd att vänta på
Trots att pinot noir är en av världens äldsta blå druvor är det fortfarande en otroligt svår, komplex och dyr druva att odla. Den kräver varma dagar, svala nätter och många timmar av vinbonden för att svara med tillräckligt hög kvalitet och avkastning för att göra vin. Druvans tunna skal gör den utsatt mot väder, vind, röt- och svampangrepp samt olika sjukdomar. Men när den levererar, ja, då gör den det med besked. Faktum är att några av världens mest exklusiva viner är gjorda på pinot noir. Vi säger bara Domaine de la Romanée-Conti. 

Lär känna pinot noir via kultfilm
Paradoxalt nog är pinot noir-viner inte sällan missförstådda som bleka och sura, precis som huvudkaraktären Miles Raymond (spelad av Paul Giamatti) nog kände sig i filmen Sideways från 2004. Miles kärleksförklaring till druvan pinot noir och hans tydliga förakt mot merlot i filmen fick oanade konsekvenser i vinvärlden. Före Sideways var merlot-viner en stor hit i Kalifornien och viner på pinot noir endast uppskattade av vinkännare. Efter filmen dalade efterfrågan på merlot-viner medan efterfrågan på pinot noir vuxit i stort sett varje dag. 

Pinot noir till mat
Pinot noir-viner passar till många olika rätter tack vare att de inte är så fylliga eller sträva. Inte minst är de ett utmärkt val till kyckling, kalkon och anka eller lagrade hårdostar samt vitmögelost. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter. Servera kring 14–16 grader för att lyfta fram druvans fruktiga egenskaper – och så den där elegansen!  

Lär dig ännu mer om pinot noir i avsnitt 11 av vår podd Vin för Rookies 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget