fbpx
Öppna meny
7 december, 2016

Fem fakta – om Pinot Noir

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att det går trender i druvsorter råder det ingen som helst tvekan om. Det är Pinot Noir ett exempel på. Därför har vi valt att samla fem snabba fakta om just druvan Pinot Noir.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

 

  1. Pinot noir är en blå druva och den viktigaste druvan i röda bourgogneviner. Frankrike har den största produktionen följt av USA och Tyskland. Några av världens bästa och dyraste viner (Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne) är gjorda på Pinot Noir.

 

  1. Kärt barn har många namn; i Tyskland heter den spätburgunder, i Österrike blauburgunder och i Italien pinot nero. Druvan muteras enkelt och det finns många kloner. Pinot gris/grigio, pinot blanc, pinot meunier och pinot noir delar DNA och är således släkt.

 

  1. Druvan chardonnay är kopplad till pinot noir. Den är en naturlig korsning av pinot noir och gouais blanc. Chardonnay och pinot noir trivs alltid att växa tillsammans som i områdena Oregon, Bourgogne, Champagne och i landet Chile. Pinot noir räknas också som en av de äldsta druvorna i världen, cirka 1000 år äldre än exempelvis cabernet sauvignon.

 

  1. Pinot Noir är en av de svåraste och dyraste druvor att odla och kräver varma dagar och svala nätter. Vinerna doftar som jordgubbar och hallon, ofta med ett örtigt/kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av svamp och multna löv. Viner på pinot noir är i regel ljusa i färgen och sällan tydligt sträva och de har oftast en lättare karaktär.

 

  1. Pinot Noir passar till olika typer av rätter tack vare att de inte är så fylliga eller sträva. Mjukare unga viner till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare till anka. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget