Fem fakta – om Pinot Noir

Från och med i måndags kan du beställa vin på druvan Pinot Noir på burk. Men vad vet du egentligen om Pinot Noir? Vi ger dig fem snabba fakta!

1. Pinot noir är en blå druva och den viktigaste druvan i röda bourgogneviner. Frankrike har den största produktionen följt av USA och Tyskland. Några av världens bästa och dyraste viner (Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne) är gjorda på Pinot Noir.

2. Kärt barn har många namn; i Tyskland heter den spätburgunder, i Österrike blauburgunder och i Italien pinot nero. Druvan muteras enkelt och det finns många kloner. Pinot gris/grigio, pinot blanc, pinot meunier och pinot noir delar DNA och är således släkt.

3. Druvan chardonnay är kopplad till pinot noir. Den är en naturlig korsning av pinot noir och gouais blanc. Chardonnay och pinot noir trivs alltid att växa tillsammans som i områdena Oregon, Bourgogne, Champagne och i landet Chile.  Pinot noir räknas också som en av de äldsta druvorna i världen, cirka 1000 år äldre än exempelvis cabernet sauvignon.

4. Pinot Noir är en av de svåraste och dyraste druvor att odla och kräver varma dagar och svala nätter. Vinerna doftar som jordgubbar och hallon, ofta med ett örtigt/kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av svamp och multna löv. Viner på pinot noir är i regel ljusa i färgen och sällan tydligt sträva och de har oftast en lättare karaktär.

5. Pinot Noir passar till olika typer av rätter tack vare att de inte är så fylliga eller sträva. Mjukare unga viner till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare till anka. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Recept

En utsökt maträtt att kombinera med exempelvis Underwood Pinot Noir är vegetariska köttbullar med pasta á la Lady och Lufsen.
Hur romantiskt låter inte det?

http-www-zeta-nu-wp-content-uploads-2016-02-bo%cc%88nbullar-med-pasta-a-la-lady-och-lufsen_li

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från…

Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mögla förens julpyntet ska upp. Men där emellan hinner vi…

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde. På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska…

Kilchoman 9th Edition

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition – 300 flaskor kommer till Sverige   Kilchoman 100 % Islay 9th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!