Öppna meny
30 juni, 2021

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger vinerna sin karaktäristiska kryddiga karaktär av vanilj och dill.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Rioja är en av Spaniens mest kända vinregioner och är beläget i norra delen av landet. Rioja delas in i tre deldistrikt: Rioja Alta och Rioja Alavesa som båda ligger på en något högre höjd med ett svalare klimat samt Rioja Oriental (tidigare kallat Rioja Baja) som ligger lägre och med ett torrare och varmare klimat.

2. Riojaviner genomgår ofta lång fatlagring. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad. Vinerna får då sin karaktäristiska kryddiga karaktär av vanilj och dill.

3. För röda viner i regionen Rioja gäller främst druvorna tempranillo och garnacha och för de vita druvan viura (macabeo).

4. Klassificeringar i Rioja:
Vino jóven: ungt vin, ej fatlagrat.
Crianza: fatlagras i minst 12 månader och släpps inte före början av tredje året efter skörden.
Reserva: måste lagras i minst tre år innan det ges ut, åtminstone ett av dessa år i ekfat.
Gran reserva: ligger två år på fat och tre år på flaska eller vice versa och släpps inte före sjätte året efter skörden.

5. Förändringens vindar blåser i Rioja och allt fler vinmakare frångår de gamla traditionerna med lång fatlagring och gör istället mer moderna viner, både röda och vita, som blir fruktigare och friskare i stilen. Det blir även vanligare med snävare geografiskt ursprung med vingårdsbetecknade viner.

I detta avsnitt pratar vi om Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Enjoy!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget