Öppna meny
, ,
3 oktober, 2019

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja.

Dela på Twitter Dela på Facebook

1. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja DOC (Denominación de Origien Calificada, den högsta vinklassificeringen) sammanfaller i stort med den autonoma regionen La Rioja.

2. Riojadistriktet i norra Spanien delas in i tre delar: Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja.

3. Riojaviner genomgår ofta lång fatlagring och ektunnornas kvalitet avgör vinets smak. Traditionellt används tunnor av amerikansk ek med låg rostningsgrad. Vinerna får då sin karaktäristiska vaniljaktiga smak. Tempranillodruvan används i regel för att framställa omkring 75 procent av vinerna i regionen, men druvor som Garnacha och Graciano används också.

4. Klassificeringar i Rioja:
– Cosecha eller vino jóven – ungt vin, ej fatlagrat.
– Crianza – fatlagras i minst 12 månader och släpps inte före början av tredje året efter skörden.
– Reserva – måste lagras i minst tre år innan det ges ut, åtminstone ett av dessa år i ekfat.
– Gran reserva – ligger två år på fat och tre år på flaska eller vice versa och släpps inte före sjätte året efter skörden.

5. Regionens röda viner har en utpräglad vanilj- och citrusaktig smak, som får inslag av björnbär, ibland dill med synnerligen mjuka tanniner och hög syrlighet. Det produceras också mindre kända men lika utsökta vita viner, ofta på druvan Malvasía.

 

Vintips!

Vinet på bilden är ett av Systembolagets mest sålda vin över 100 kr, Baron de Ley Reserva (nr 2525), finns i ordinarie sortiment. Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, dill, choklad och korinter. Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

 

 

Baron de Ley Gran Reserva (nr: 2768) , är ett av Baron de Ley’s toppviner och lanseras endast de år då kvalitén anses tillräckligt bra. Druvorna till vinet hämtas från Baron de Leys äldsta vingårdar i Cenicero i Rioja Alta. Passar till rätter av lamm och nötkött, vilt och fågel.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget