Fem fakta – om Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja.

 1. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner. I Rioja är omkring 18 000 hektar mark odlade med vinrankor. Rioja DOC (Denominación de Origien Calificada, den högsta vinklassificeringen) sammanfaller i stort med den autonoma regionen La Rioja.
 1. Riojadistriktet i norra Spanien delas in i tre delar: Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja.
 1. Riojaviner genomgår ofta lång fatlagring och ektunnornas kvalitet avgör vinets smak. Traditionellt används tunnor av amerikansk ek med låg rostningsgrad. Vinerna får då sin karaktäristiska vaniljaktiga smak. Tempranillodruvan används i regel för att framställa omkring 75 procent av vinerna i regionen, men druvor som Garnacha och Graciano används också.
 1. Klassificeringar i Rioja:
  – Cosecha eller vino jóven – ungt vin, ej fatlagrat.
  – Crianza – fatlagras i minst 12 månader och släpps inte före början av tredje året efter skörden.
  – Reserva – måste lagras i minst tre år innan det ges ut, åtminstone ett av dessa år i ekfat.
  – Gran reserva – ligger två år på fat och tre år på flaska eller vice versa och släpps inte före sjätte året efter skörden.
 1. Regionens röda viner har en utpräglad vanilj- och citrusaktig smak, som får inslag av björnbär, ibland dill med synnerligen mjuka tanniner och hög syrlighet. Det produceras också mindre kända men lika utsökta vita viner, ofta på druvan Malvasía.

Vintips!
bdl-reserva-500x375
 
Vinet på bilden är ett av Systembolagets mest sålda vin över 100 kr, Baron de Ley Reserva (nr 2525), finns i ordinarie sortiment. Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, dill, choklad och korinter. Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Recepttips!
basilikamarinerade-lamm
Basilikamarinerade lammkotletter
Mer Baron de Ley
Se när vår produktchef Magnus testar ”The Flintstone Technology”.

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!