fbpx
Öppna meny
30 april, 2021

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren är närstående. Även om rosévin dricks allt mer, året om, så är det inget snack om hur konsumtionen ändå ökar i takt med fler soltimmar.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Men de senaste åren har ändå utbudet gått från kvantitet till kvalitet. I takt med ökad efterfrågan har vinproducenter runt om i världen förstått dess potential och lagt ner mer tid och möda på sina viner, vilket resulterat i en ny generation av ljusa, oemotståndliga topp-roséer.

Rosétrenden ökar också markant bland yngre män och då framförallt mousserande rosévin. De senaste 10 åren har den totala försäljningen av rosévin flerdubblats, samtidigt som kunskapen och medvetenheten om vinerna har ökat. Föreställningen att rosé endast är ett mingelvin för sommarfesten har dock ersatts av insikten om vilket fantastiskt matvin det är. Trenderna visar att rosévin, både stilla och mousserande är ett utmärkt alternativ till både vita och röda viner till maten.

Vi har därför samlat fem fakta som du kanske inte visste om rosévin här:

1. Rosévin sägs härstamma redan från de gamla grekerna som förde med sig druvor från Grekland till Massalia (dagens Marseille) i södra Frankrike. Vinet de producerade där var, precis som hemma i Grekland, en salig blandning av vita och röda druvor. De ljusa vinerna från Provence blev sedermera omtalade runt hela Medelhavet genom Romarnas vurm för den rosa drycken.

2. Maceration eller skalkontakt är en slags urlakningsprocess och den traditionella metoden för rosévin. När blå druvor pressas får skalen ligga i kontakt med druvjuicen en kort period, ibland så kort som bara någon timme, och i mindre vanliga fall upp till tre dagar.

3. Blandning av rött och vitt vin är förmodligen den mest kända och kanske den enklaste metoden för att göra rosévin. Detta är inte tillåtet i EU sedan 2009 med undantag för mousserande vin, men desto vanligare i Nya Världen.

4. Idag görs rosévin över hela världen med olika metoder. Mest populära är de franska ljust laxrosa vinerna från Provence men även i Österrike, Tyskland, Italien och Spanien görs det fantastiska rosa viner. I USA finns en annan trend, White Zinfandel, som med sin rosa charm och söta smak gjort succé over there.

5. Rosévin är ett väldigt mångsidigt vin och en utmärkt val till de flesta tillfällen. Både som sällskapsdryck och om aperitif men det har även gastronomiska kvalitéer. Det är ett bra val till nästan all mat som ex. grillat, kryddig mat, kyckling, fläsk, fisk och skaldjur, ost, pizza, sallad, asiatiskt och annat.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget