Öppna meny
16 april, 2021

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika druvsorter i vinvärlden. Somliga mer vanligt förekommande än andra. Vinlandet Portugal påminner om Italien när det gäller att båda länderna har många inhemska druvsorter. En av Portugals högst rankade blå druvor heter Touriga Nacional.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. TourigaNacional som uttalas (“tor-ee-gah nah-see-un-nall”) är en blå druva med sitt ursprung i norra Portugal. Både Douro och Dão är områden som hävdar dess födelseplats som sin. Idag odlas den i hela Portugal och i små mängder även i Sydafrika, USA och Australien.

2. Druvan ger viner med komplexa aromer och smaker av mogna svarta vinbär, björnbär, mörka plommon och hallon tillsammans med mer kryddiga och örtig toner som lakrits, viol, mynta och bergamott.

3. TourigaNacional har tjockt skal som är rikt på färg och tanniner vilket ger utmärkt struktur och förmåga att åldras bra.

4. Trots att ha rykte om låg avkastning och är svår att odla, stårTourigaNacional också relativt bra upp för värme och har visat motstånd mot svampsjukdomar i vingårdar.

5. Kärt barn har många namn, några lokala exempel är Mortagua, Preto deMortagua,Azal Espanhol och den passar till många olika typer av mat som ex. grillat nöt- och lammkött, vilt, ostar och bakade grönsaker med örter.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget