Fem fakta – om tryffel

Snön yr utanför fönstren och det kan kännas avlägset, men vi är faktiskt mitt uppe i tryffelsäsongen! Visste du detta om den åtråvärda delikatessen?
1. Tryffel är en slags svamp som växer i harmoni med en mängd träd. Tryffel växer ca 2,5 till 10 cm under jord och oftast på rötterna av vissa sorter av ek och hasselnötsträd.
2. Tryffel finns i många olika former och är en mycket dyr delikatess, men ingen är lika åtrådd som den italienska vita Albatryffeln. De vita tryfflarna från Alba är nästintill omöjliga att odla, vilket förklarar det ibland orimliga priset. Världens största hittills kända vita Albatryffel vägde närmare 1,9 kilo när den grävdes upp i italienska Umbrien i december 2014.
Röda viner från Piemonte, som Barolo, Barbaresco, Langhe Nebbiolo och Barbera är därför en fantastisk matchning till rätter med tryffel.
3. Sedan urminnes tider har tryffel varit omtalad som ett afrodisiakum (=preparat som används för att framkalla lust/kärlek). Vissa säger att det är doften, andra hävdar att det är på grund av dess sällsynthet.
4. Tryffeljägare i Italien och Frankrike använder grisar och hundar för att sniffa fram tryffeln. Hundar föredras ofta framför grisar, eftersom grisar älskar att äta tryffel.
Italienarna hävdar att den vita tryffeln är överlägsen i smak jämfört med den svarta tryffeln från Frankrike. Vit tryffel växer också i Slovenien, Kroatien och Serbien.
5. I Sverige hittar du tryffel på Gotland och Öland, där växer sommartryffel och svart hösttryffel. Om du vill kan du följa med på tryffelsafari och själv vara med och leta efter tryffel tillsammans under ledning av en tryffelhund.
Mat & vin
Hungrig? Laga denna underbart tryffelosande svamprisotto. Har du råd, hyvla gärna färsk vit tryffel över!
svamprisotto-med-tryffelolja
Vintips: Paolo Scavino Langhe Nebbiolo, 89 kr (nr 2368) alternativt Fontafredda Ebbio Langhe Nebbiolo, 105 kr (nr 22300)

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!