fbpx
Öppna meny
9 november, 2016

Fem fakta – om tryffel

Snön yr utanför fönstren och det kan kännas avlägset, men vi är faktiskt mitt uppe i tryffelsäsongen! Visste du detta om den åtråvärda delikatessen? Här följer fem fakta om tryffel.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Tryffel är en slags svamp som växer i harmoni med en mängd träd. Tryffel växer ca 2,5 till 10 cm under jord och oftast på rötterna av vissa sorter av ek och hasselnötsträd.

2. Tryffel finns i många olika former och är en mycket dyr delikatess, men ingen är lika åtrådd som den italienska vita Albatryffeln. De vita tryfflarna från Alba är nästintill omöjliga att odla, vilket förklarar det ibland orimliga priset. Världens största hittills kända vita Albatryffel vägde närmare 1,9 kilo när den grävdes upp i italienska Umbrien i december 2014. Röda viner från Piemonte, som Barolo, Barbaresco, Langhe Nebbiolo och Barbera är därför en fantastisk matchning till rätter med tryffel.

3. Sedan urminnes tider har tryffel varit omtalad som ett afrodisiakum (=preparat som används för att framkalla lust/kärlek). Vissa säger att det är doften, andra hävdar att det är på grund av dess sällsynthet.

4. Tryffeljägare i Italien och Frankrike använder grisar och hundar för att sniffa fram tryffeln. Hundar föredras ofta framför grisar, eftersom grisar älskar att äta tryffel.
Italienarna hävdar att den vita tryffeln är överlägsen i smak jämfört med den svarta tryffeln från Frankrike. Vit tryffel växer också i Slovenien, Kroatien och Serbien.

5. I Sverige hittar du tryffel på Gotland och Öland, där växer sommartryffel och svart hösttryffel. Om du vill kan du följa med på tryffelsafari och själv vara med och leta efter tryffel tillsammans under ledning av en tryffelhund.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget