Öppna meny
29 september, 2021

Fem fakta om tysk riesling

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska vita vinerna som tillverkas i Tyskland. Låt oss även nu ta tillfället i akt och punktera myten en gång för alla om att allt tyskt Rieslingvin är sött. Så är det inte. Tvärtom är merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag torra, friska, krispigt syrliga. Här berättar vi mer om den tyska världsstjärnan.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Druvorna
Riesling är en semi-aromatisk grön druva som kan ge många olika typer av viner. Bara i Tyskland spänner de mellan torra, halvtorra, halvsöta, söta och mousserande viner. Dess distinkta fruktiga, ibland blommiga, doft och smak av päron, citrus, persika och honung med sylvass skärpa i syran har gjort tyska viner på Riesling världsberyktade.

Områden
Druvan odlas med olika uttryck beroende på klimat och terroir, men med lysande framgång, från de betydande områdena Mosel och Rheingau, mindre kända Rheinhessen, Franken, Nahe och sist men absolut inte minst, Pfalz. 
 

Odling
Riesling dominerar odlingsarealen i Tyskland med närmare 21.000 hektar, en areal på ca 20,5 % av den totala vinproduktionen. Tyskland har (just nu) optimalt klimat för Riesling och landet svarar för cirka hälften av världens odlingsareal.
 

Torrt eller sött
Andelen högkvalitativa torra vita viner, särskilt på Riesling, har ökat sedan 1990-talet. De söta rieslingvinerna anses fortsatt ligga i yppersta världsklass, och är särskilt uppskattade på exportmarknaden.

Vad passar det till?
Jo, beroende på graderingssystemet för riesling-viner, från torrt till sött (Trocken, Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein) så kan du matcha det till allt från surkål och korv via fisk och skaldjur, asiatiska rätter med umami och hetta till sushi och de sötaste av desserter.
 

Idag har vi hamnat i vinlandet Tyskland och vi reder ut vem som är Tysklands största kändis, om allt rieslingvin är sött och hur knepiga de tyska vinlagarna egentligen är. Gäst idag är Stanley Wong som är en fena på att göra dryckesmässor runt om i landet och som dessutom har en bakgrund inom restaurang.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget