fbpx
Öppna meny
,
13 oktober, 2021

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgränsat geografiskt område. Vi reder ut begreppen kring EU:s märkningssystem för mat och vin – och tipsar om var du hittar de skyddade skatterna.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Poängen med att skydda mat och vin
Skyddade beteckningar handlar om att värna lokala traditioner och skydda oss konsumenter mot falska kopior. Därtill finns ett tydligt märkningssystem för att vi konsumenter ska förstå produkternas faktiska kvalitet och ursprung. För livsmedel är märkningarna för de olika skyddsbeteckningarna obligatoriska, för vin och spritdrycker är det i regel frivilligt.  

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB)
EU har tre skyddsbeteckningar för livsmedel, vin och andra jordbruksprodukter. Skyddad ursprungsbeteckning, SUB, är den strängaste. SUB anger namnet på en region, en specifik plats eller, i undantagsfall, ett land för att beskriva produkter vars kvalitet och egenskaper har sin grund i själva ursprungsplatsen. Alla led i produktionen måste ske inom det avgränsade området. För vin ska druvorna ska komma uteslutande från ursprungsplatsen.  

Exempel på produkter med SUB-status är Västerbottensost, Kalix löjrom, Prosciutto di Parma, cypriotisk halloumi, Parmigiano-Reggiano och grekisk olivolja gjord på oliver från Kalamata. 

Skyddad geografisk beteckning (SGB)
Den andra graden av EUs ursprungsmärkning är skyddad geografisk beteckning, SGB. Denna märkning framhäver relationen mellan en region, en specifik plats eller, i undantagsfall, ett land och ett produktnamn. Här räcker det med att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annat håll men för vin måste minst 85 procent av druvorna komma från ursprungsplatsen.  

Exempel på produkter med SGB-märkning är skånsk spettekaka, bruna bönor från Gotland, svensk akvavit, punsch och vodka.  

 Garanterad traditionell specialitet (GTS)
Garanterad traditionell specialitet, GTS, är skyddade recept på traditionella produkter där namnet har använts i minst 30 år. Produktens sammansättning, produktion eller bearbetning ska då stämma överens med traditionell praxis, eller att den är gjord av traditionella råvaror och ingredienser. GTS får användas av alla som följer receptet, oavsett geografiskt område. Med andra ord är reglerna betydligt mer tillåtande än för både SUB och SGB.  

Exempel på GTS-produkter är hushållsost, falukorv och gueuze, ett traditionellt spontanjäst öl från Belgien (men så länge receptet följs kan alltså produktionen ske varsomhelst). 

 Hitta alla skyddade beteckningar
Nyfiken på vilken mat och dryck som har någon form av skyddad beteckning? I EUs databas E-ambrosia finns över 1 000 skyddade beteckningar registrerade. Databasen är indelad i en sektion vardera för mat, vin, sprit och aromatiserade viner. De flesta produkter i databasen kommer från EU, men vissa har sitt ursprung från länder utanför EU. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget