Öppna meny
23 oktober, 2020

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. Vinet i maten bidrar med smak och friskhet och fungerar dessutom som en smakbrygga till vinet i glaset man dricker till. Men kan man laga mat på vilket vin som helst och måste det vara samma vin i maten som man sedan serverar till?

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Här följer några tips och tricks som kan hjälpa dig att lyckas i köket.

1. Samma vin i glaset som i grytan?

Vinet fungerar som en smakbrygga och därför är det bra om vinet i maten och glaset samspelar. Du kan använda samma vin eller olika viner, men väljer du olika viner i gryta och glas är bra om de liknar varandra i smakprofil. Du kan med fördel välja ett billigare alternativ till matlagningen och spara det dyrare vinet till middagen. Lagar du mat till många är en Bag in Box ett prisvärt alternativ.

2. Att tänka på när du väljer rött
Bland de röda vinerna, välj gärna ett mjukt, smakrik och bärigt vin. Det kan antingen vara lite lättare eller åt det mer mustiga hållet beroende på vad du ska laga. Undvik vin med alltför mycket ekfatskaraktär, eken kan ta över och ge en smak som är besk och bitter.

3. Att tänka på när du väljer vitt
Välj ett torrt och friskt vin, det bidrar med en friskhet till maten precis som citron och vinäger. Undvik alltför blommiga och parfymerade vita viner som kan ta över och dominera i smaken.

4. Undvik matlagningsvin
Alkohol är en mycket bra smakbärare och du kommer inte kunna få samma resultat med ett matlagningsvin som saknar alkohol. Reducerar du din sås, soppa eller gryta ordentligt kokar större delen av alkoholen bort, men du har kvar de fina eleganta smakerna i maten. Ett tips är att köpa vin på halvflaska till matlagningen. Du kan även frysa in vinslattar och ta fram när du behöver.

5. Använd vinet rätt
Det viktigaste är att vinet får reduceras ordentligt så att de fina smakerna lyfts fram och alkoholen hinner koka bort. Häller du i vinet för sent kommer det mest att smaka alkohol och faktiskt göra mer skada än nytta till smaken.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget