Fem fakta om vin i matlagning
Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. Vinet i maten bidrar med smak och friskhet och fungerar dessutom som en smakbrygga till vinet i glaset man dricker till. Men kan man laga mat på vilket vin som helst och måste det vara samma vin i maten som man sedan serverar till?
Här följer några tips och tricks som kan hjälpa dig att lyckas i köket.
1. Samma vin i glaset som i grytan?
Vinet fungerar som en smakbrygga och därför är det bra om vinet i maten och glaset samspelar. Du kan använda samma vin eller olika viner, men väljer du olika viner i gryta och glas är bra om de liknar varandra i smakprofil. Du kan med fördel välja ett billigare alternativ till matlagningen och spara det dyrare vinet till middagen. Lagar du mat till många är en Bag in Box ett prisvärt alternativ.
2. Att tänka på när du väljer rött
Bland de röda vinerna, välj gärna ett mjukt, smakrik och bärigt vin. Det kan antingen vara lite lättare eller åt det mer mustiga hållet beroende på vad du ska laga. Undvik vin med alltför mycket ekfatskaraktär, eken kan ta över och ge en smak som är besk och bitter.
3. Att tänka på när du väljer vitt
Välj ett torrt och friskt vin, det bidrar med en friskhet till maten precis som citron och vinäger. Undvik alltför blommiga och parfymerade vita viner som kan ta över och dominera i smaken.
4. Undvik matlagningsvin
Alkohol är en mycket bra smakbärare och du kommer inte kunna få samma resultat med ett matlagningsvin som saknar alkohol. Reducerar du din sås, soppa eller gryta ordentligt kokar större delen av alkoholen bort, men du har kvar de fina eleganta smakerna i maten. Ett tips är att köpa vin på halvflaska till matlagningen. Du kan även frysa in vinslattar och ta fram när du behöver.
5. Använd vinet rätt
Det viktigaste är att vinet får reduceras ordentligt så att de fina smakerna lyfts fram och alkoholen hinner koka bort. Häller du i vinet för sent kommer det mest att smaka alkohol och faktiskt göra mer skada än nytta till smaken.
Andra nyheter
Fem Fakta om Apulien
Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...
Fem fakta om vin på PET
Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...
Fem fakta – om Barolo
Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...
Hur gör man alkoholfritt vin?
Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...
Fem fakta om Douro
I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...
Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...
Fem fakta om Côtes du Rhône
Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...
Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...
Superkombos
Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans - sk. Superkombinationer? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer ...
Nyheter i januari 2021
Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...
Vin till Julmat
En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...
En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup? Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...
Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”. San ...
Nyheter i december
December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...
Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21. Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...
Julklappstips från oss till er
Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...
Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...
Nyheter i november
Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...
Det Amerikanska valet
Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...
Fem fakta om vin i matlagning
Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...
Nyheter i oktober
Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...
Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...
Cava och excellenta Segura Viudas
Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden. Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...
Fem fakta om - Barbera
Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...
Din guide: vin till hämtmat
Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...
Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...
Nyheter i september
Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...
Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med! 45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...
Nyheter i augusti
Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...
Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar. ...
Hög tid att grilla!
Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...
Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...
Nyheter på Systembolaget i juni
Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...
Nyheter på Systembolaget i maj
Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...
Mästarnas mästare
Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...
Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...
Nyheter på Systembolaget i april
Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...
Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...
Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...
Karantänböcker och vintips
Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...