fbpx
Öppna meny
,
12 mars, 2021

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som finns till vin. Men just på grund av sin vikt och att den inte går att panta så är det den minst miljövänliga förpackningen som finns att köpa. Så därför slår vi denna vecka ett slag för PET-flaskan, ett miljövänligt och inte minst okrossbart alternativ!

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Tre av fyra tror att glasflaskan är den mest klimatsmarta förpackningen för vin och att glasflaska alltid är bättre än aluminiumburk för öl. Stämmer detta? Vad tror du?

2. Den vanligaste och mest populära förpackningen för vin som säljs i Sverige är den tunga glasflaskan utan pant. Tyvärr är det även just denna flaska som är absolut sämst för klimat och miljö.

3. En PET-flaska däremot kräver betydligt mindre energi vid tillverkning och går enkelt att återvinna, dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att panta vilket gör att hela 82 % av PET-flaskorna återvinns. PET-flaskan väger också mindre, vilket påverkar transporterna som blir mer klimatsmarta.

4. Vad är viktigt när du köper en flaska vin, givet att du tycker om innehållet förstås. Kanske kan vi över tid omvärdera vår vana och norm att buteljera och konsumera vin på glasflaska när det är bevisat att PET fungerar utmärkt både för kvalitet, smak och en hållbar framtid.

5. Förpackningar står nämligen för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan. Andelen produkter i lättare glasflaskor på Systembolaget ökar sakta men säkert och nya förpackningar som aluminiumburkar och PET-flaskor börjar synas på vinhyllan

Avsnitt #49 – Klimatsmart förpackning
Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst. Och hur stor roll spelar en förpackning?

Calvet Fitou 2020

Miljövänlig & okrossbar

Calvet Fitou PET – 99 kr, art. nr: 2550

Ett rött vin av hög kvalitet på de populära druvorna grenache, syrah och carignan från en av Frankrikes äldsta vinregioner. Vinkooperativet Mont Tauch är välkänd för sina Fitou-viner som denna gång lanseras i en klimatsmart förpackning.

Vinet har en generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. Fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat. En mindre andel av vinet har lagrats på 300 liter stora franska ekfat. Resterande är lagrat på ståltank. Passar till örtbakat lamm, grillat kött, kyckling och grönsaker. Prova till en välgjord hamburgare.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget