Öppna meny
22 september, 2021

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner från landets egen druvsort, Pinotage, ger allt från fruktsaftiga till strama viner med stor lagringspotential. Här är fem fakta om Sydafrika som du kanske inte hade koll på.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. I Sydafrika finns fem huvudregioner för vinodling:
• Cape South Coast
• Coastal Region
• Breede River Valley
• Olifants River
• Klein Karoo
Dessa är i sin tur indelade i mindre distrikt och så kallade wards.

2. Gröna druvor är i majoritet med 56 % av odlingsarealen i Sydafrika. Nästan 20 % upptas av druvan Chenin Blanc och druvsorten växer stadigt i popularitet. De vanligaste blå druvorna i landet är Cabernet Sauvignon och Shiraz.

3. Pinotage är Sydafrikas helt egna druvsort. Druvan blev framkorsad av Pinot Noir och Cinsault år 1925. (Cinsault kallades tidigare Hermitage i Sydafrika, vilket förklarar hur namnet Pinotage föddes)

4. Stellenbosch är det mest berömda distriktet med störst antal egendomar av alla landets vindistrikt. Här finns varierade jordmånstyper, vingårdar som svalkas av sina lägen på bergsluttningarna och den kyliga havsluften sveper in från False Bay.

5. Vinlandet Sydafrika har funnits i över 350 år. Sticklingar planterades i Sydafrika kring 1652 när Godahoppsudden koloniserades av holländska sjöfarare. Syftet var då att upprätta en bunkrings-station för handelsflottan.

Delaire Graff Chenin Blanc Swartland Réserve

Stor och fruktig doft med karaktär av gula äpplen, nötter, honung, fat, örter och bivax. Smaken är torr, fyllig och frisk med toner av gula äpplen, honung, mineraler, fat, saffran och nötter. Passar bra till smakrika fiskrätter, gärna grillat, eller en stor, mustig paella.

Det här avsnittet handlar om en vitvinsdruva som har fått finna sig i att stå i skuggan bakom Sauvignon Blanc och Chardonnay – nämligen Chenin Blanc. En mångsidig druva som är populär bland vinmakare och som växer allt mer i popularitet. Johan och gästen Stanley Wong smakar och utforskar ursprung och olika stilar.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget