fbpx
Öppna meny
9 juni, 2021

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker och sägs vara hamburgarens bästa vän.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Zinfandel är en blå, soldyrkande druva som odlas på flera platser i världen. Den är framförallt vanlig i Kalifornien, USA, där den funnits sedan 1800-talet.  Druvan ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Kännetecken för röda zinfandelviner är att de oftast är mycket fruktiga, i både doft och smak, med toner av björnbär, plommon, slånbär och mörka körsbär. Zinfandelviner är ofta fatlagrade och får då toner av vanilj, kaffe och choklad.

2. Begreppet ”Old Vine” Zinfandel är en slags oreglerad kvalitetsterm som anger att vinstockarna är över 50 år gamla. Druvor som växer på de gamla knotiga och krumma stockarna är eftertraktade eftersom de får en intensivare fruktighet och kryddighet. Ju äldre vinranka desto bättre vin.

3. DNA-analyser har visat att zinfandel är så gott som identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski. Viner på zinfandel är liksom primitivoviner oftast fruktiga och smakrika.

4. White Zinfandel är ett slags rosévin av en stil som kallas blush wines. Det görs på zinfandeldruvor och är bärigt med en hel del sötma i sig. Skalen avlägsnas under jäsningsprocessen och färgar vinet rosa.

5. Zinfandelviner är kända för att vara utmärkta grillviner och klarar robusta smaker galant. Grillar du med sötare marinader eller glaze matchar en fruktig zinfandel matens sötma på ett bra vis. Zinfandel är också hamburgarens bästa vän.

Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin…och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget