Öppna meny
2 november, 2016

Fem fakta – om zinfandel

Hos exempelvis Gnarly Head i Kalifornien finns vingårdar med över 100 år gamla vinstockar. Om rankorna är över 50 år gamla brukar de kallas ”Old Vine”, en sorts kvalitetsterm fast utan specifikt regelverk. Här serveras du fem fakta om druvan Zinfandel.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

1. Zinfandel är en blå, soldyrkande druva som kan bli mycket mogen på rankan, vilket i sin tur kan leda till höga alkoholhalter i vinet. Begreppet ”Old Vine” Zinfandel är särskilt eftertraktat eftersom det intensifierar frukten och kryddigheten i druvan där den växer på gamla och krumma, stockar. Ju äldre vinranka desto bättre vin.

2. Zinfandel är vanligast förekommande i Kalifornien dit den tros ha kommit under guldrushen i mitten på 1800-talet. Zinfandel var även favoriten under förbudstiden i USA (1920-1933). Trots att försäljning av alkohol inte var tillåtet var det fortfarande lagligt att tillverka vin för egen konsumtion. Tack vare sin tålighet och robusthet kunde Zinfandel fraktas till övriga USA (framförallt New York) utan att ta skada.

3. DNA-analyser har visat att Zinfandel är så gott som identisk med både den syditalienska druvan Primitivo och den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski. Viner på Zinfandel är liksom primitivoviner oftast fruktiga och smakrika.
Enligt en överenskommelse mellan USA och EU får Primitivodruvan från Italien kalla sig Zinfandel, trots att den inte har sitt ursprung från Kalifornien. För dig som konsument är det lätt att förväxla dessa två druvor, då designen på många av produkterna ser väldigt amerikanska ut men egentligen har sitt ursprung i Italien. Zinfandel odlas även i Sydafrika, Australien, och Chile.

4. Sedan slutet av 1970-talet har fenomenet White Zinfandel tagit USA (och i viss mån världen) med storm. Vit Zinfandel tillverkas på vanliga Zinfandel-druvor, men är helt annorlunda jämfört med det röda vinet. Det är ett rodnat, halvsött vin som tillkommer genom att juicen avlägsnas från skalen under jäsning. Senare i produktionen tillsätts en viss del socker.

5. Zinfandelviner är utmärkta matviner och passar som hand i handske till allt från den rökiga och heta grillen som ex kött av lamm och nöt. Zinfandel är också hamburgarens bästa vän och en fin spelare till lite kraftigare och gräddiga pastarätter.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget