fbpx
Öppna meny
20 oktober, 2021

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare förpackningar och efterfrågan på dessa ökar vågar fler och fler vinproducenter investera i att ställa om sin produktion. Andelen produkter i lättare glasflaskor på Systembolaget ökar sakta men säkert.

Dela på Twitter Dela på Facebook


Dagens förpackningar
Traditionellt sett köper vi vin i glasflaskor. Glas har tvärtemot vad många tror 3–4 gånger mer klimatpåverkan än andra förpackningar – eftersom det går åt så mycket energi vid tillverkningen. I Sverige gillar vi praktiska förpackningar och 1996 lanserades den första bag-in-boxen på Systembolaget, vilket är bra ur ett miljöperspektiv. Troligtvis köper vi också så pass mycket boxvin i Sverige eftersom vi har möjlighet att köpa vin på box i olika prislägen. I många andra länder finns det oftast bara enkla viner på box.

När du köper vin på Systembolaget är det mest avgörande valet ur ett hållbarhetsperspektiv vilken förpackning du väljer. Förpackningar står nämligen för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan och är ett område där vi alla kan göra stor skillnad. Systembolaget kan påverka vad som köps in, vi på Enjoy Wine & Spirits kan som importör påverka våra producenter och du som konsument kan påverka genom vilka produkter du väljer att köpa. Här är några exempel på vilka förpackningar som är bäst för miljön.

Den vanligaste och mest populära förpackningen för vin som säljs i Sverige är den tunga glasflaskan utan pant. Tyvärr är det även just denna flaska som är absolut sämst för klimat och miljö. En tung glasflaska slukar mest energi vid tillverkningen och väger mer, vilket gör att alla transporter påverkas negativt. I Sverige är vi dock bäst i världen på att återvinna glasförpackningar, hela 90 % återvinns enligt Svensk Glasåtervinning.

En PET-flaska däremot kräver betydligt mindre energi vid tillverkning och går enkelt att återvinna. Dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att panta, vilket gör att hela 82 procent av PET-flaskorna återvinns. PET-flaskan väger också mindre, vilket påverkar transporterna som blir mer klimatsmarta. En positiv aspekt är även att flaskan dessutom inte går sönder vid transport.

VÅRT ANSVAR
Vi är stolta över vårt deltagande i Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) och vi jobbar hårt för att ständigt förbättra vårt arbete kring hållbarhet. En dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas – det är vår gemensamma vision. Vi som deltar är alla aktörer inom den svenska dryckesnäringen och Systembolaget och vi har beslutat att anta klimatutmaningen tillsammans.


Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst. Och hur stor roll spelar en förpackning?

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget