fbpx
Öppna meny
17 september, 2018

4 viktiga områden i Toscana

För många är Toscana synonymt med Chianti, men regionen består av fler viktiga områden. Låt oss reda ut begreppen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Chianti och Chianti Classico

Chianti är ett stort område som breder ut sig mellan Florens och Siena, och mellan Arezzo och Pisa med cirka 60 000 hektar vinodlingar.

Det ursprungliga distriktet är Chianti Classico beläget i den allra centralaste delen mitt emellan Florens och Siena. De viner och vingårdar som  ingår har den karaktäristiska tuppen, ’Gallo Nero’, på flaskans hals som kännetecken.

Chianti Classico är det högst rankade från ett mindre avgränsat område kring byarna Radda, Gaiole, Castellina och Greve men sex andra distrikt har numera rätten till namnet Chianti: Chianti Rufina, Colli Fiorentini, Montalbano, Montespertoli, Coller Aretini Colline Pisane och Colli Sinesi.

De har liksom Classico den högsta utmärkelsen DOCG.

Bolgheri och Maremma

Vinet Sassicaia vann en blindprovning mot franska topp-Bordeauxer i mitten av 70-talet, en händelse som satte vinet och även hela området Bolgheri, beläget nära kusten, på världskartan.

På den tiden trodde inte många på Bolgheri som appellation, men investeringar av stora namnkunniga vinhus har gjort Bolgheri hett och idag DOC-klassificerat.

Något söderut ligger Maremma, tidigare gamla träskmarker som nu är dränerade och attraktiva för turismen. Viner från Maremma är på gång och är en spelare för framtiden.

Vino Nobile di Montepulciano

Liksom Brunello di Montalcino ett rött vin med en DOCG-status, producerad i vingårdarna kring staden Montepulciano rakt österut från  Montalcino i sydöstra Toscana.

Vinet framställs huvudsakligen av Sangiovese (lokalt mer känd som Prugnolo Gentile), blandat med Canaiolo Nero och små mängder av andra lokala sorter som ex. Mammolo.

Här är klimatet något varmare och vinerna upplevs som något lenare och tillgängligare än i Montalcino. Vinet skall inte förväxlas med Montepulciano d’Abruzzo, ett rött vin på druvan Montepulciano från Abruzzo-regionen på italienska östkusten.

Brunello di Montalcino

Detta är ett rött vin från Montalcino, en stad som ligger högst upp på en kulle i södra Toscana.

Brunello (egentligen heter druvan Sangiovese grosso) är en lokal klon av Sangiovese som fått sitt namn av den lite brunaktiga ton som är signifikativ för dessa druvor. Klonen som togs fram av vinbonden Clemente Santi ger viner som är kraftiga, smakrika och som ofta tål att lagras länge.

Brunello di Montalcino är DOCG-klassat, den högsta kvalitetsklassen för viner i Italien. Vinerna görs på 100 procent Brunello. Här produceras även Rosso di Montalcino, ett något enklare rött DOC-vin.

Kuriosa: inofficiellt tävlar Brunello di Montalcino med Barolo om titeln som Italiens bästa vin.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget