fbpx
Öppna meny
,
14 augusti, 2020

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.  

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Vindistriktet Lodi breder ut sig med sina generösa 113 000 hektar i Central Valley och är således USA’s största – mer än dubbelt så stort som det mer kända Napa Valley. Här har många av världens bästa vinmakare verksamhet och här hittar vi även familjen Indelicato och deras Delicato Family Vineyards – gänget bakom Gnarly Head! 

Historien om familjen Indelicato och deras vinäventyr börjar som för så många andra med en utvandring från den gamla världen till den nya. I det här fallet från den lilla byn Campobello på Sicilien för att skapa ett bättre liv och jaga den amerikanska drömmen på andra sidan Atlanten.  

Snabbspolar vi framåt kan vi etablera att så blev det. Med råge. Idag, fyra generationer senare är vinhuset USA’s sjätte största och vinambitionerna sträcker sig över tre kontinenter. Hjärtat av verksamheten ligger dock nu som alltid i Lodi – Kalifornien. Här är livet lite mer tillbakalutat, lite mer ”easy going” vilket avspeglar sig i vinerna som har sitt ursprung här – otvungna, generösa och lätta att tycka om. Hantverket är självklart toppklass men stilen är folklig på ett sätt som vinner hjärtan både i finsalongerna och på kvarterskrogarna. 

Gamla stockar, nya idéer.  

Gnarly Head är familjen Indelicatos kronjuvel och föddes ursprungligen som en idé om att producera ett vin på Zinfandel som maximerar druvans potential. För att lyckas var man tvungen att hitta riktigt gamla vinstockar som med ålderns rätt ger kraft och koncentration till druvan.  

Efter en tids ihärdigt letande hittade vinmakarna det man sökte väster om Lodi – stockar planterade av italienska immigranter i slutet av 1800-talet. Vi snackar alltså om 120 år gamla vinstockar planterade innan världskrig, månlandningar och internet. Utöver att vinstockarna ser ut som en samling drivved så ger de ett lägre antal druvor per ranka vilket i sin tur leder till en mer koncentrerad druvjuice och det är just det Gnarly Head är känt för.  

Jag har provat mycket Zinfandel genom åren men sällan stött på något så direkt solmoget, behagligt och gott. Gnarly Head Old Vine Zinfandel är ett sällskapsvin som lirar solo utan problem men för även tankarna till varma grillkvällar i solnedgången. Med sin generösa och fruktdrivna näve mogna körsbär tillsammans med en lätt vaniljton och balanserad syra är det här perfekt till grillat och smakrikt. Tänk er en nygrillad burgare på högrev med briochebröd och en krämig coleslaw. 

Det finns dom som felaktigt tror att Gnarly Head är ett ”konceptvin” men med förståelse för ambitionerna och kännedom om storyn bakom förändras bilden. Ekvationen är ganska enkel – Zinfandel ger karaktär, gamla stockar koncentration, sol ger kraft och vinmakare med passion och kunskap adderar slutligen elegans. Jag lyfter på hatten och utbrister ”well done” – biffen på tallriken till får dock gärna vara medium rare! 

Fakta: 

Vinrankan har alltid funnits på den amerikanska kontinenten men det var först i början av 1600-talet som spanska missionärer på allvar började vässa på både kvalitet och kvantitet. Med hjälp av importerade vinstockar från Europa kunde man producera viner som var förvånansvärt bra. 1769 etablerades det första vineriet i delstaten Kalifornien. 89% av allt vin från USA produceras i Kalifornien. Delicato Family Vineyards grundades 1924 och drivs idag av fjärde generationen Indelicato. Systembolaget erbjuder i skrivande stund fyra olika viner ur serien Gnarly Head i sitt sortiment. 

 

 

 

 

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget