Graciano – den eleganta druvan

Graciano – Spaniens eleganta druva

Det handlar mycket om oroligheter i Spanien på nyheterna just nu. Men Spanien är ännu enat och fortfarande ett land med fantastisk vin- och matkultur.
Rioja är Spaniens mest kända vinregion och vinerna härifrån har varit populära i Sverige under många, många år. Tempranillo är den druva som oftast fått spela huvudrollen, men det finns även birollsinnehavare på väg uppåt och framåt, exempelvis eleganten Graciano.

Baron de Ley Varietales Graciano

Baron de Ley Varietales Graciano är ett endruvsvin på 100 procent Graciano. Graciano anses vara den druva som ger Rioja vinerna elegans, mörk färg och en pepprig fruktighet. Baron de Ley har planterat 50 hektar av Graciano-druvan. Planteringarna återfinns på en högplatå i Rioja Baja kallad Los Almendros.
Graciano är svårodlad men när det funkar är det en druva med fantastisk potential. Ofta förekommande som blanddruva i Rioja-blends för att ge lite mer elegans åt exempelvis Tempranillo och Garnacha. Låg tanninhalt och hög syra ger viner med komplex parfym av mörka bär. Namnet Graciano kommer från ”La Gracia”, vilket betyder grace eller elegans.

 

För Baron de Ley Varietales Graciano sker jäsningen på ståltank och därefter lagras vinet på amerikanska ekfat i 15 månader. Vinet som helst bör serveras vid 16-18°C passar utmärkt till grillade rätter av lamm- eller nötkött. Det är också gott till vilt och funkar även bra till fågel samt till lagrade hårdostar. Vinet kan lagras ytterligare i 3-5 år.

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från…

Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mögla förens julpyntet ska upp. Men där emellan hinner vi…

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde. På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska…

Kilchoman 9th Edition

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition – 300 flaskor kommer till Sverige   Kilchoman 100 % Islay 9th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!