Graciano – den eleganta druvan

Graciano – Spaniens eleganta druva

Det handlar mycket om oroligheter i Spanien på nyheterna just nu. Men Spanien är ännu enat och fortfarande ett land med fantastisk vin- och matkultur.
Rioja är Spaniens mest kända vinregion och vinerna härifrån har varit populära i Sverige under många, många år. Tempranillo är den druva som oftast fått spela huvudrollen, men det finns även birollsinnehavare på väg uppåt och framåt, exempelvis eleganten Graciano.

Baron de Ley Varietales Graciano

Baron de Ley Varietales Graciano är ett endruvsvin på 100 procent Graciano. Graciano anses vara den druva som ger Rioja vinerna elegans, mörk färg och en pepprig fruktighet. Baron de Ley har planterat 50 hektar av Graciano-druvan. Planteringarna återfinns på en högplatå i Rioja Baja kallad Los Almendros.
Graciano är svårodlad men när det funkar är det en druva med fantastisk potential. Ofta förekommande som blanddruva i Rioja-blends för att ge lite mer elegans åt exempelvis Tempranillo och Garnacha. Låg tanninhalt och hög syra ger viner med komplex parfym av mörka bär. Namnet Graciano kommer från ”La Gracia”, vilket betyder grace eller elegans.

 

För Baron de Ley Varietales Graciano sker jäsningen på ståltank och därefter lagras vinet på amerikanska ekfat i 15 månader. Vinet som helst bör serveras vid 16-18°C passar utmärkt till grillade rätter av lamm- eller nötkött. Det är också gott till vilt och funkar även bra till fågel samt till lagrade hårdostar. Vinet kan lagras ytterligare i 3-5 år.

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!