fbpx
Öppna meny
28 januari, 2022

Grenache – druvan med okänt ursprung

Grenache är en blå druva som ger både rött vin och rosévin. Dess fullständiga namn är egentligen grenache noir men det har i folkmun förkortats till grenache. Druvan odlas främst i Frankrike men sägs ha sitt ursprung i Aragonien i Spanien där den kallas garnacha. Italienare hävdar dock att den kommer från ön Sardinien, där den går under namnet cannonau – men det mesta pekar på att det spanska spåret är mer troligt.

Dela på Twitter Dela på Facebook


Trivs i varma och torra klimat

Grenachedruvor anses vara bland de mest odlade druvorna i världen och är därmed en mycket populär druvsort. I slutet av 1900-talet räknades den mest som en dussindruva utan större kvaliteter men nu under 2000-talet har den fått ett rejält lyft i rykte och kvalitet. Druvorna är lättodlade och trivs bäst i varma och torra klimat, t.ex. södra Frankrike, Napa Valley i Kalifornien och i Spanien.

Karaktär
Grenache ger generellt viner med en ganska blek röd färg (framförallt med höga skördeuttag). Vanliga förnimmelser i doften är mogna röda frukter som exempelvis jordgubbe och hallon, men ibland mörkare bär och frukter. Vinerna har ofta hög alkoholhalt och rondör med en aning druvsötma, samt en ganska liten strävhet och en moderat syra. I smaken finner man främst röda samt mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits.

GSM och andra blandningar
Grenachedruvan är finfin i ensam majestät men i många fall blandas den, oftast med andra blå druvor. Det är en druva som oftast ingår i blends av druvorna syrah och mourvédre, så kallad ”GSM blend”. I Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône är den viktigast av de 13 tillåtna druvsorterna men används också till starkviner i Spanien och Frankrike, till exempel i Banyuls.

Gamla stockar
Grenachestockarna har bra motståndskraft mot sjukdomar som angriper trä och har därmed ofta en lång livslängd. Gamla stockar ger mindre skördar men däremot så ger den sina druvor en större smakintensitet och högre kvalitet. Ett bra grenachevin kommer ofta från stockar som är äldre än 100 år.

Vad passar det till?
Vinerna kan man mycket väl avnjutas utan mat, men passar även utmärkt till medelkraftiga och kraftiga kötträtter där det gärna får finnas en mild sötma i anrättningen. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten. Prova gärna till grillat kött och smakrika grytor, eller till  det mellanöstern-inspirerade köket med mycket kryddor. Rosévinerna passar till fisk-, skaldjur och vegetariskt.


Vin för Rookies #65: Grenache
I det här avsnittet pratar vi om druvan grenache tillsammans med komikern, programledaren och influencern Keyyo. Enjoy!

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget