5 februari, 2019

Guide – Naturviner

Vad vet du om naturvin? Läs vår guide och lär dig det viktigaste.

Pär Strömberg

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vad är naturvin?

I efterkrigstidens industrialisering tog det konventionella och interventionella vinproducerandet fart. Maskiner och tillsatser kunde göra vinerna hållbara och möjliga för en mer och mer globaliserad värld. Under sent 80-tal började dock en annan riktning ta form och vinbönder i Beaujolais började titta på hur man gjorde förr och om det fanns en möjlighet att göra vin som inte gav huvudvärk dagen efter man druckit. De var övertygade om att det var alla tillsatser i vinerna som gjorde dem bakfulla (trots det är alkoholen fortfarande det farligaste ämnet i vin).

Paris vinbarer var inte sena på att haka på och en liten men stark undergroundrörelse växte fram. Vissa gamla anrika vinområden i Frankrike hade hamnat i träda, bakom jättar och dyrbara Bourgogne, Champagne och Bordeaux och här fanns vinmark till billig peng för att starta en ny vinrevolution. I länder där vinproduktionen haft svårt att nå utanför sina gränser, bakom järnridån, var detta dock ingen nyhet och här hade man tagit vara på gamla traditioner och druvor jämte bulkvinsproduktionen i forna östblocket.

Under de senaste 10 åren har vi i Sverige blivit introducerade, fnyst åt det, blivit övertygade och sett en explosionsartad expansion av både producenter, importörer och flaskor på landets ledande vinbarer och restauranger.

Men det är ändå idag ganska svårt att förklara vad naturvin är och det finns heller inte något gällande reglemente, ej heller några speciella certifieringar. Även om de flesta ”naturvinsmakare” jobbar helt ekologiskt och ofta biodynamiskt så är det småskaliga hantverkare och vinbönder med liten kapacitet för dyrt pappersarbete. Med tiden har ändå några styrande organisationer bildats och framfört en del regler för naturvinsproduktion, de viktigaste som kan nämnas är  S.A.I.N.S, Association de Vins Naturel och Biodyvin.

Naturviner görs dock uteslutande på ekologiska eller biodynamiskt odlade druvor. Vinet jäser med naturligt förekommande jäst (jäst som finns på druvans skal och i vingården/källaren) istället för med odlad eller inköpt jäst. Socker & syra får inte tillsättas, inte heller extra tanniner eller andra tillsatser. Vinet ska heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (en mekanisk syresättning) och även klarning (utom eventuellt med äggvita).

Vattendelaren sulfiter diskuteras bland vinproducenterna, vissa hävdar att det är nödvändigt för att det ska kunna transporteras och hållas stabilt medans andra hävdar att det inte får förekomma alls för att få kallas naturvin.

TIPS – Missa inte poddavsnittet ”Naturvin”

Naturvin, är det samma som ekologiskt vin?

Nej, det är inte samma sak. Ett ekologiskt vin får göras med odlad, tillsatt jäst och sulfiter vilket inte får användas i naturviner. Väldigt många vinbönder och även vinproducenter i större skala jobbar helt transparent, ekologiskt och även biodynamiskt med eller utan certifiering. Detta för att de flesta jobbar för hand i sina gårdar, de lever där i generationer, uppfostrar sina barn och har husdjur där. Dessutom finns ofta en biologisk mångfald i gårdarna som alla värnar om och de skapar en produkt som representerar marken de äger och som de själva kan njuta av. Anledningen till att ”naturvinsbönderna” ofta hamnar utanför områdes-kategoriseringar är just det småskaliga och att de på så vis kan jobba förutsättningslöst för att göra sitt vin enligt sina premisser, så naturligt som möjligt och med druvor, ofta lokala bortglömda, varianter. Med friheten att göra vin utan områdesbetäckningarnas hårda regler, skapade man också en undergroundrörelse för vinetiketterna på flaskorna. Färgglada, ekivoka, underfundigt roliga eller generellt annorlunda har varit naturvinsvett och -etikett.

Är det gott med naturvin?

Vinerna kan smaka helt annorlunda trots att det är en druva du kanske känner dig bekant med sedan tidigare, vilket i mångt och mycket beror på vinbondens egna vision. Det finns nämligen inga regler för hur det ska smaka. Däremot har många viner en juicig känsla, är lättdruckna, fruktiga och tillgängliga direkt. Sällan vinner de på lagring.

Det kan också nämnas att i och med icke-interventionell vinmakning kan defekter dyka upp som i konventionellt vinproducerande tas hand om av sulfiter och andra diverse tillsatser. Dessa defekter är klassificerade av de olika styrande organen och behöver inte alls vara en nackdel i vinet, exempelvis volatila syror, brettanomyces och oxidering. Vid helt naturlig vinmakning tillsätts väldigt lite eller inga sulfiter alls vilket gör vinet känsligare för exponering av luft.

Orangea viner

En annan relativ ny smak för den mer konventionelle vinkonsumenten, är smaken av ett skalmacererat vitt vin, så kallat Orange vin. Här sker vinifieringen på samma sätt som när man gör röda viner, där skalet får ligga med vid jäsningen och laka ur både tanniner och färg. Allt vin är egentligen transparent, tänk bara på Blanc de Noirs från Champagne som är ett vitt mousserande vin på blå druvor. Orangea viner är dock ingen ny företeelse, snarare ursprunget, och i exempelvis Georgien är det mer regel än undantag.  Idag görs de bästa orangea vinerna i svala klimat men tillverkas av modiga visionärer i de flesta av alla vinproducerande länder.

Dags att börja testa helt enkelt! Här rekommenderar vi några naturviner som vi tycker är goda!

San Fereolo Dogliani Superio

Våra naturviner

Beställningssortiment
Terraviva Trebbiano d’Abruzzo, Artikelnummer 71921-01, 169 kr
Terraviva Montepulciano d’Abruzzo, Artikelnummer 74883-01, 169 kr
Breton Bourgueil, Trinch 2016, Artikelnummer 79019-01, 209 kr
Breton Les Galichets 2015, Artikelnummer 73095-01, 229 kr
San Fereolo 2009, Artikelnummer 71806-01, 229 kr

Små lanseringar nu och snart

Tillgänglig nu
San Fereolo Dolcetto Dogliani (Valdiba) 2016, Artikelnummer 92105-01, 149 kr

Lansering i mars
San Fereolo 2006, Dolcetto 1593. Artikelnummer 92109

Lansering i april
Radikon, 2012 Oslavje, Artikelnummer 99094-02, 279 kr
Radikon, 2016 Slatnik, Artikelnummer 99487-01

Vinbarer/restauranger med naturvin i våra tre största städer

Stockholm
Folii
Voisine
Ambar
19 glas
Tyge & Sessil
Grus Grus
Savant Bar
Spritmuseum
Volt
Dryck
Matateljen
Café Nizza
Sparrow
Café Cuvée
Agnes
La Colline
Post Bar by Urban Deli
Babette
Vina
Sensum
FARM
Paradiso
Combo
Gaston
Oaxen
Hantverket
Aloë
Centan

Göteborg
Bar La Lune
Folk
Studio HPKSM
Bar Centro
Gården
Totale
Natur
Bord 27
La Strega
Bistro Odette
Bhoga
Wine Mechanics
Juan Font

Malmö
Far i Hatten
Julie
Mineral
Bord 13
B.A.R Krog & Vinbar
L’Enoteca
Grand Öl&Mat
Bastard

Andra nyheter

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt vä...

Nyheter i november
Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mö...

Nyheter i oktober
Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien ...

Fem fakta om: Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja ...

Orange är det nya svarta
Dryckesskolan

Orange är det nya svarta

I samband med att intresset för naturviner ökat dyker uttrycket skalmacererat vitt vin eller så kallat orange vin upp allt oftare. Vad vet du om skalmacererade vita viner? Vad ä...

Ta tåget till vinet
Hållbarhet

Ta tåget till vinet

Att tågsemestra är både populärt och klimatsmart. Så häng med oss på tåget till några av Tysklands ledande vinmakare och mest intressanta vinregioner. Pfalz: ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt ...

Piccini Prosecco Extra Dry
Nyheter

Piccini Prosecco Extra Dry

Från vinmakaren Alessio Ciomei kommer denna underbart eleganta och fruktiga Prosecco som är typiskt för ursprung och druvsort. Producenten Piccini är en av Chiantis största vinproducenter, som ...

Casal di Serra och druvan Verdicchio
Dryckesskolan

Casal di Serra och druvan Verdicchio

Ur glaset på bordet stiger en inbjudande aromatisk doft som avslöjar mineral, citrus, päron och örter. Det gröngula vinet känns krispigt och fräscht och vid ...

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan
Nyheter

West Cork Irish Whiskey Black Cask finns nu äntligen på hyllan

West Cork Distillers ligger i Cork på södra Irland och använder enbart irländskt spannmål till sin irländska whiskey. All whiskey som produceras hos West Cork ...

Håkan Larssons lättlagade sallad med fina fisken
Mat & Vin

Håkan Larssons lättlagade sallad med fina fisken

Hur enkelt som helst gör du den här festliga laxsalladen – supergod med ett vitt italienskt ekovin i glaset! Laxsallad med somrigt grönt och marinerad vitlöksdressing En ...

Sherry i sommar!
Mat & Vin

Sherry i sommar!

Det finns redan rikligt med gula kantareller i skogen och skogens guld på en toast är en riktig sommarklassiker! Många känner till att en skvätt torr sherry ...

SPANING - Vinmakare vill tillåta nya druvor i kampen mot klimatförändringar
Hållbarhet

SPANING - Vinmakare vill tillåta nya druvor i kampen mot klimatförändringar

En potentiell milstolpe är på gång att resas då vinmakare i Bordeaux har föreslagit sju nya druvsorter att bli godkända för Bordeaux- och Bordeaux Supérieur-appellationsviner, ...

Pastaviner i sommar
Mat & Vin

Pastaviner i sommar

En enkel pasta kan förgylla vilken lunch eller middag som helst, bara man har bra råvaror. Fyllda pastaknyten med prosciutto, spenat och ricotta eller valfri favorit är magiskt ...

Halloumi med Romanescosås
Recept

Halloumi med Romanescosås

Romanesco är en klassisk sås som tillreds med grillad paprika och mandel. Passar utmärkt att servera till både grönsaker och kött. I detta recept frå...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!