Guide – Naturviner

Vad vet du om naturvin? Läs vår guide och lär dig det viktigaste.

Vad är naturvin?

I efterkrigstidens industrialisering tog det konventionella och interventionella vinproducerandet fart. Maskiner och tillsatser kunde göra vinerna hållbara och möjliga för en mer och mer globaliserad värld. Under sent 80-tal började dock en annan riktning ta form och vinbönder i Beaujolais började titta på hur man gjorde förr och om det fanns en möjlighet att göra vin som inte gav huvudvärk dagen efter man druckit. De var övertygade om att det var alla tillsatser i vinerna som gjorde dem bakfulla (trots det är alkoholen fortfarande det farligaste ämnet i vin).

Paris vinbarer var inte sena på att haka på och en liten men stark undergroundrörelse växte fram. Vissa gamla anrika vinområden i Frankrike hade hamnat i träda, bakom jättar och dyrbara Bourgogne, Champagne och Bordeaux och här fanns vinmark till billig peng för att starta en ny vinrevolution. I länder där vinproduktionen haft svårt att nå utanför sina gränser, bakom järnridån, var detta dock ingen nyhet och här hade man tagit vara på gamla traditioner och druvor jämte bulkvinsproduktionen i forna östblocket.

Under de senaste 10 åren har vi i Sverige blivit introducerade, fnyst åt det, blivit övertygade och sett en explosionsartad expansion av både producenter, importörer och flaskor på landets ledande vinbarer och restauranger.

Men det är ändå idag ganska svårt att förklara vad naturvin är och det finns heller inte något gällande reglemente, ej heller några speciella certifieringar. Även om de flesta ”naturvinsmakare” jobbar helt ekologiskt och ofta biodynamiskt så är det småskaliga hantverkare och vinbönder med liten kapacitet för dyrt pappersarbete. Med tiden har ändå några styrande organisationer bildats och framfört en del regler för naturvinsproduktion, de viktigaste som kan nämnas är  S.A.I.N.S, Association de Vins Naturel och Biodyvin.

Naturviner görs dock uteslutande på ekologiska eller biodynamiskt odlade druvor. Vinet jäser med naturligt förekommande jäst (jäst som finns på druvans skal och i vingården/källaren) istället för med odlad eller inköpt jäst. Socker & syra får inte tillsättas, inte heller extra tanniner eller andra tillsatser. Vinet ska heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (en mekanisk syresättning) och även klarning (utom eventuellt med äggvita).

Vattendelaren sulfiter diskuteras bland vinproducenterna, vissa hävdar att det är nödvändigt för att det ska kunna transporteras och hållas stabilt medans andra hävdar att det inte får förekomma alls för att få kallas naturvin.

TIPS – Missa inte poddavsnittet ”Naturvin”

Naturvin, är det samma som ekologiskt vin?

Nej, det är inte samma sak. Ett ekologiskt vin får göras med odlad, tillsatt jäst och sulfiter vilket inte får användas i naturviner. Väldigt många vinbönder och även vinproducenter i större skala jobbar helt transparent, ekologiskt och även biodynamiskt med eller utan certifiering. Detta för att de flesta jobbar för hand i sina gårdar, de lever där i generationer, uppfostrar sina barn och har husdjur där. Dessutom finns ofta en biologisk mångfald i gårdarna som alla värnar om och de skapar en produkt som representerar marken de äger och som de själva kan njuta av. Anledningen till att ”naturvinsbönderna” ofta hamnar utanför områdes-kategoriseringar är just det småskaliga och att de på så vis kan jobba förutsättningslöst för att göra sitt vin enligt sina premisser, så naturligt som möjligt och med druvor, ofta lokala bortglömda, varianter. Med friheten att göra vin utan områdesbetäckningarnas hårda regler, skapade man också en undergroundrörelse för vinetiketterna på flaskorna. Färgglada, ekivoka, underfundigt roliga eller generellt annorlunda har varit naturvinsvett och -etikett.

Är det gott med naturvin?

Vinerna kan smaka helt annorlunda trots att det är en druva du kanske känner dig bekant med sedan tidigare, vilket i mångt och mycket beror på vinbondens egna vision. Det finns nämligen inga regler för hur det ska smaka. Däremot har många viner en juicig känsla, är lättdruckna, fruktiga och tillgängliga direkt. Sällan vinner de på lagring.

Det kan också nämnas att i och med icke-interventionell vinmakning kan defekter dyka upp som i konventionellt vinproducerande tas hand om av sulfiter och andra diverse tillsatser. Dessa defekter är klassificerade av de olika styrande organen och behöver inte alls vara en nackdel i vinet, exempelvis volatila syror, brettanomyces och oxidering. Vid helt naturlig vinmakning tillsätts väldigt lite eller inga sulfiter alls vilket gör vinet känsligare för exponering av luft.

Orangea viner

En annan relativ ny smak för den mer konventionelle vinkonsumenten, är smaken av ett skalmacererat vitt vin, så kallat Orange vin. Här sker vinifieringen på samma sätt som när man gör röda viner, där skalet får ligga med vid jäsningen och laka ur både tanniner och färg. Allt vin är egentligen transparent, tänk bara på Blanc de Noirs från Champagne som är ett vitt mousserande vin på blå druvor. Orangea viner är dock ingen ny företeelse, snarare ursprunget, och i exempelvis Georgien är det mer regel än undantag.  Idag görs de bästa orangea vinerna i svala klimat men tillverkas av modiga visionärer i de flesta av alla vinproducerande länder.

Dags att börja testa helt enkelt! Här rekommenderar vi några naturviner som vi tycker är goda!

San Fereolo Dogliani Superio

Våra naturviner

Beställningssortiment
Terraviva Trebbiano d’Abruzzo, Artikelnummer 71921-01, 169 kr
Terraviva Montepulciano d’Abruzzo, Artikelnummer 74883-01, 169 kr
Breton Bourgueil, Trinch 2016, Artikelnummer 79019-01, 209 kr
Breton Les Galichets 2015, Artikelnummer 73095-01, 229 kr
San Fereolo 2009, Artikelnummer 71806-01, 229 kr

Små lanseringar nu och snart

Tillgänglig nu
San Fereolo Dolcetto Dogliani (Valdiba) 2016, Artikelnummer 92105-01, 149 kr

Lansering i mars
San Fereolo 2006, Dolcetto 1593. Artikelnummer 92109

Lansering i april
Radikon, 2012 Oslavje, Artikelnummer 99094-02, 279 kr
Radikon, 2016 Slatnik, Artikelnummer 99487-01

Vinbarer/restauranger med naturvin i våra tre största städer

Stockholm
Folii
Voisine
Ambar
19 glas
Tyge & Sessil
Grus Grus
Savant Bar
Spritmuseum
Volt
Dryck
Matateljen
Café Nizza
Sparrow
Café Cuvée
Agnes
La Colline
Post Bar by Urban Deli
Babette
Vina
Sensum
FARM
Paradiso
Combo
Gaston
Oaxen
Hantverket
Aloë
Centan

Göteborg
Bar La Lune
Folk
Studio HPKSM
Bar Centro
Gården
Totale
Natur
Bord 27
La Strega
Bistro Odette
Bhoga
Wine Mechanics
Juan Font

Malmö
Far i Hatten
Julie
Mineral
Bord 13
B.A.R Krog & Vinbar
L’Enoteca
Grand Öl&Mat
Bastard

Mer läsning

Nyheter i augusti

Vi är halvvägs in i augusti redan och hösten står för dörren. I fredagens exklusiva lansering på Systembolaget presenterar vi två storslagna viner av årgång 2015 från Fratelli Cigliuti i Barbaresco, Italien….

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!