fbpx
Öppna meny
5 februari, 2019

Guide – Naturviner

Vad vet du om naturvin? Läs vår guide och lär dig det viktigaste.

Pär Strömberg

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vad är naturvin?

I efterkrigstidens industrialisering tog det konventionella och interventionella vinproducerandet fart. Maskiner och tillsatser kunde göra vinerna hållbara och möjliga för en mer och mer globaliserad värld. Under sent 80-tal började dock en annan riktning ta form och vinbönder i Beaujolais började titta på hur man gjorde förr och om det fanns en möjlighet att göra vin som inte gav huvudvärk dagen efter man druckit. De var övertygade om att det var alla tillsatser i vinerna som gjorde dem bakfulla (trots det är alkoholen fortfarande det farligaste ämnet i vin).

Paris vinbarer var inte sena på att haka på och en liten men stark undergroundrörelse växte fram. Vissa gamla anrika vinområden i Frankrike hade hamnat i träda, bakom jättar och dyrbara Bourgogne, Champagne och Bordeaux och här fanns vinmark till billig peng för att starta en ny vinrevolution. I länder där vinproduktionen haft svårt att nå utanför sina gränser, bakom järnridån, var detta dock ingen nyhet och här hade man tagit vara på gamla traditioner och druvor jämte bulkvinsproduktionen i forna östblocket.

Under de senaste 10 åren har vi i Sverige blivit introducerade, fnyst åt det, blivit övertygade och sett en explosionsartad expansion av både producenter, importörer och flaskor på landets ledande vinbarer och restauranger.

Men det är ändå idag ganska svårt att förklara vad naturvin är och det finns heller inte något gällande reglemente, ej heller några speciella certifieringar. Även om de flesta ”naturvinsmakare” jobbar helt ekologiskt och ofta biodynamiskt så är det småskaliga hantverkare och vinbönder med liten kapacitet för dyrt pappersarbete. Med tiden har ändå några styrande organisationer bildats och framfört en del regler för naturvinsproduktion, de viktigaste som kan nämnas är  S.A.I.N.S, Association de Vins Naturel och Biodyvin.

Naturviner görs dock uteslutande på ekologiska eller biodynamiskt odlade druvor. Vinet jäser med naturligt förekommande jäst (jäst som finns på druvans skal och i vingården/källaren) istället för med odlad eller inköpt jäst. Socker & syra får inte tillsättas, inte heller extra tanniner eller andra tillsatser. Vinet ska heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (en mekanisk syresättning) och även klarning (utom eventuellt med äggvita).

Vattendelaren sulfiter diskuteras bland vinproducenterna, vissa hävdar att det är nödvändigt för att det ska kunna transporteras och hållas stabilt medans andra hävdar att det inte får förekomma alls för att få kallas naturvin.

TIPS – Missa inte poddavsnittet ”Naturvin”

Naturvin, är det samma som ekologiskt vin?

Nej, det är inte samma sak. Ett ekologiskt vin får göras med odlad, tillsatt jäst och sulfiter vilket inte får användas i naturviner. Väldigt många vinbönder och även vinproducenter i större skala jobbar helt transparent, ekologiskt och även biodynamiskt med eller utan certifiering. Detta för att de flesta jobbar för hand i sina gårdar, de lever där i generationer, uppfostrar sina barn och har husdjur där. Dessutom finns ofta en biologisk mångfald i gårdarna som alla värnar om och de skapar en produkt som representerar marken de äger och som de själva kan njuta av. Anledningen till att ”naturvinsbönderna” ofta hamnar utanför områdes-kategoriseringar är just det småskaliga och att de på så vis kan jobba förutsättningslöst för att göra sitt vin enligt sina premisser, så naturligt som möjligt och med druvor, ofta lokala bortglömda, varianter. Med friheten att göra vin utan områdesbetäckningarnas hårda regler, skapade man också en undergroundrörelse för vinetiketterna på flaskorna. Färgglada, ekivoka, underfundigt roliga eller generellt annorlunda har varit naturvinsvett och -etikett.

Är det gott med naturvin?

Vinerna kan smaka helt annorlunda trots att det är en druva du kanske känner dig bekant med sedan tidigare, vilket i mångt och mycket beror på vinbondens egna vision. Det finns nämligen inga regler för hur det ska smaka. Däremot har många viner en juicig känsla, är lättdruckna, fruktiga och tillgängliga direkt. Sällan vinner de på lagring.

Det kan också nämnas att i och med icke-interventionell vinmakning kan defekter dyka upp som i konventionellt vinproducerande tas hand om av sulfiter och andra diverse tillsatser. Dessa defekter är klassificerade av de olika styrande organen och behöver inte alls vara en nackdel i vinet, exempelvis volatila syror, brettanomyces och oxidering. Vid helt naturlig vinmakning tillsätts väldigt lite eller inga sulfiter alls vilket gör vinet känsligare för exponering av luft.

Orangea viner

En annan relativ ny smak för den mer konventionelle vinkonsumenten, är smaken av ett skalmacererat vitt vin, så kallat Orange vin. Här sker vinifieringen på samma sätt som när man gör röda viner, där skalet får ligga med vid jäsningen och laka ur både tanniner och färg. Allt vin är egentligen transparent, tänk bara på Blanc de Noirs från Champagne som är ett vitt mousserande vin på blå druvor. Orangea viner är dock ingen ny företeelse, snarare ursprunget, och i exempelvis Georgien är det mer regel än undantag.  Idag görs de bästa orangea vinerna i svala klimat men tillverkas av modiga visionärer i de flesta av alla vinproducerande länder.

Dags att börja testa helt enkelt! Här rekommenderar vi några naturviner som vi tycker är goda!

San Fereolo Dogliani Superio

Våra naturviner

Beställningssortiment
Terraviva Trebbiano d’Abruzzo, Artikelnummer 71921-01, 169 kr
Terraviva Montepulciano d’Abruzzo, Artikelnummer 74883-01, 169 kr
Breton Bourgueil, Trinch 2016, Artikelnummer 79019-01, 209 kr
Breton Les Galichets 2015, Artikelnummer 73095-01, 229 kr
San Fereolo 2009, Artikelnummer 71806-01, 229 kr

Små lanseringar nu och snart

Tillgänglig nu
San Fereolo Dolcetto Dogliani (Valdiba) 2016, Artikelnummer 92105-01, 149 kr

Lansering i mars
San Fereolo 2006, Dolcetto 1593. Artikelnummer 92109

Lansering i april
Radikon, 2012 Oslavje, Artikelnummer 99094-02, 279 kr
Radikon, 2016 Slatnik, Artikelnummer 99487-01

Vinbarer/restauranger med naturvin i våra tre största städer

Stockholm
Folii
Voisine
Ambar
19 glas
Tyge & Sessil
Grus Grus
Savant Bar
Spritmuseum
Volt
Dryck
Matateljen
Café Nizza
Sparrow
Café Cuvée
Agnes
La Colline
Post Bar by Urban Deli
Babette
Vina
Sensum
FARM
Paradiso
Combo
Gaston
Oaxen
Hantverket
Aloë
Centan

Göteborg
Bar La Lune
Folk
Studio HPKSM
Bar Centro
Gården
Totale
Natur
Bord 27
La Strega
Bistro Odette
Bhoga
Wine Mechanics
Juan Font

Malmö
Far i Hatten
Julie
Mineral
Bord 13
B.A.R Krog & Vinbar
L’Enoteca
Grand Öl&Mat
Bastard

Andra nyheter

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!