fbpx
Öppna meny
5 februari, 2019

Guide – Naturviner

Vad vet du om naturvin? Läs vår guide och lär dig det viktigaste.

Pär Strömberg

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vad är naturvin?

I efterkrigstidens industrialisering tog det konventionella och interventionella vinproducerandet fart. Maskiner och tillsatser kunde göra vinerna hållbara och möjliga för en mer och mer globaliserad värld. Under sent 80-tal började dock en annan riktning ta form och vinbönder i Beaujolais började titta på hur man gjorde förr och om det fanns en möjlighet att göra vin som inte gav huvudvärk dagen efter man druckit. De var övertygade om att det var alla tillsatser i vinerna som gjorde dem bakfulla (trots det är alkoholen fortfarande det farligaste ämnet i vin).

Paris vinbarer var inte sena på att haka på och en liten men stark undergroundrörelse växte fram. Vissa gamla anrika vinområden i Frankrike hade hamnat i träda, bakom jättar och dyrbara Bourgogne, Champagne och Bordeaux och här fanns vinmark till billig peng för att starta en ny vinrevolution. I länder där vinproduktionen haft svårt att nå utanför sina gränser, bakom järnridån, var detta dock ingen nyhet och här hade man tagit vara på gamla traditioner och druvor jämte bulkvinsproduktionen i forna östblocket.

Under de senaste 10 åren har vi i Sverige blivit introducerade, fnyst åt det, blivit övertygade och sett en explosionsartad expansion av både producenter, importörer och flaskor på landets ledande vinbarer och restauranger.

Men det är ändå idag ganska svårt att förklara vad naturvin är och det finns heller inte något gällande reglemente, ej heller några speciella certifieringar. Även om de flesta ”naturvinsmakare” jobbar helt ekologiskt och ofta biodynamiskt så är det småskaliga hantverkare och vinbönder med liten kapacitet för dyrt pappersarbete. Med tiden har ändå några styrande organisationer bildats och framfört en del regler för naturvinsproduktion, de viktigaste som kan nämnas är  S.A.I.N.S, Association de Vins Naturel och Biodyvin.

Naturviner görs dock uteslutande på ekologiska eller biodynamiskt odlade druvor. Vinet jäser med naturligt förekommande jäst (jäst som finns på druvans skal och i vingården/källaren) istället för med odlad eller inköpt jäst. Socker & syra får inte tillsättas, inte heller extra tanniner eller andra tillsatser. Vinet ska heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion eller microoxygenation (en mekanisk syresättning) och även klarning (utom eventuellt med äggvita).

Vattendelaren sulfiter diskuteras bland vinproducenterna, vissa hävdar att det är nödvändigt för att det ska kunna transporteras och hållas stabilt medans andra hävdar att det inte får förekomma alls för att få kallas naturvin.

TIPS – Missa inte poddavsnittet ”Naturvin”

Naturvin, är det samma som ekologiskt vin?

Nej, det är inte samma sak. Ett ekologiskt vin får göras med odlad, tillsatt jäst och sulfiter vilket inte får användas i naturviner. Väldigt många vinbönder och även vinproducenter i större skala jobbar helt transparent, ekologiskt och även biodynamiskt med eller utan certifiering. Detta för att de flesta jobbar för hand i sina gårdar, de lever där i generationer, uppfostrar sina barn och har husdjur där. Dessutom finns ofta en biologisk mångfald i gårdarna som alla värnar om och de skapar en produkt som representerar marken de äger och som de själva kan njuta av. Anledningen till att ”naturvinsbönderna” ofta hamnar utanför områdes-kategoriseringar är just det småskaliga och att de på så vis kan jobba förutsättningslöst för att göra sitt vin enligt sina premisser, så naturligt som möjligt och med druvor, ofta lokala bortglömda, varianter. Med friheten att göra vin utan områdesbetäckningarnas hårda regler, skapade man också en undergroundrörelse för vinetiketterna på flaskorna. Färgglada, ekivoka, underfundigt roliga eller generellt annorlunda har varit naturvinsvett och -etikett.

Är det gott med naturvin?

Vinerna kan smaka helt annorlunda trots att det är en druva du kanske känner dig bekant med sedan tidigare, vilket i mångt och mycket beror på vinbondens egna vision. Det finns nämligen inga regler för hur det ska smaka. Däremot har många viner en juicig känsla, är lättdruckna, fruktiga och tillgängliga direkt. Sällan vinner de på lagring.

Det kan också nämnas att i och med icke-interventionell vinmakning kan defekter dyka upp som i konventionellt vinproducerande tas hand om av sulfiter och andra diverse tillsatser. Dessa defekter är klassificerade av de olika styrande organen och behöver inte alls vara en nackdel i vinet, exempelvis volatila syror, brettanomyces och oxidering. Vid helt naturlig vinmakning tillsätts väldigt lite eller inga sulfiter alls vilket gör vinet känsligare för exponering av luft.

Orangea viner

En annan relativ ny smak för den mer konventionelle vinkonsumenten, är smaken av ett skalmacererat vitt vin, så kallat Orange vin. Här sker vinifieringen på samma sätt som när man gör röda viner, där skalet får ligga med vid jäsningen och laka ur både tanniner och färg. Allt vin är egentligen transparent, tänk bara på Blanc de Noirs från Champagne som är ett vitt mousserande vin på blå druvor. Orangea viner är dock ingen ny företeelse, snarare ursprunget, och i exempelvis Georgien är det mer regel än undantag.  Idag görs de bästa orangea vinerna i svala klimat men tillverkas av modiga visionärer i de flesta av alla vinproducerande länder.

Dags att börja testa helt enkelt! Här rekommenderar vi några naturviner som vi tycker är goda!

San Fereolo Dogliani Superio

Våra naturviner

Beställningssortiment
Terraviva Trebbiano d’Abruzzo, Artikelnummer 71921-01, 169 kr
Terraviva Montepulciano d’Abruzzo, Artikelnummer 74883-01, 169 kr
Breton Bourgueil, Trinch 2016, Artikelnummer 79019-01, 209 kr
Breton Les Galichets 2015, Artikelnummer 73095-01, 229 kr
San Fereolo 2009, Artikelnummer 71806-01, 229 kr

Små lanseringar nu och snart

Tillgänglig nu
San Fereolo Dolcetto Dogliani (Valdiba) 2016, Artikelnummer 92105-01, 149 kr

Lansering i mars
San Fereolo 2006, Dolcetto 1593. Artikelnummer 92109

Lansering i april
Radikon, 2012 Oslavje, Artikelnummer 99094-02, 279 kr
Radikon, 2016 Slatnik, Artikelnummer 99487-01

Vinbarer/restauranger med naturvin i våra tre största städer

Stockholm
Folii
Voisine
Ambar
19 glas
Tyge & Sessil
Grus Grus
Savant Bar
Spritmuseum
Volt
Dryck
Matateljen
Café Nizza
Sparrow
Café Cuvée
Agnes
La Colline
Post Bar by Urban Deli
Babette
Vina
Sensum
FARM
Paradiso
Combo
Gaston
Oaxen
Hantverket
Aloë
Centan

Göteborg
Bar La Lune
Folk
Studio HPKSM
Bar Centro
Gården
Totale
Natur
Bord 27
La Strega
Bistro Odette
Bhoga
Wine Mechanics
Juan Font

Malmö
Far i Hatten
Julie
Mineral
Bord 13
B.A.R Krog & Vinbar
L’Enoteca
Grand Öl&Mat
Bastard

Andra nyheter

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans - sk. Superkombinationer?   Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

Vin till Julmat
Dryckesskolan

Vin till Julmat

En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Dryckesskolan

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.

Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup?   Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
Dryckesskolan

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo

”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.   San ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!