Öppna meny
3 juli, 2023

Guide – vinlandet Spaniens blå och gröna druvor

Med ungefär 80 inhemska druvsorter och i runda slängar 70 regioner placerar sig Spanien på tredje plats bland världens vinproducerande länder efter Italien och Frankrike. Det finns alltså en hel del att utforska bortom röda viner på druvan Tempranillo från Rioja 

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Spaniens viner speglar den bredd som landets matkultur visar upp. Trots det är nog Rioja fortfarande den region de allra flesta känner till gällande vinproduktion med druvan Tempranillo i spetsen. Men på senare år har bland annat Priorat, Ribera del Duero, Rías Baixas och Bierzo seglat upp som intressanta utmanare till den spanska vintronen.  

 

Här guidar vi till de ett gäng välkända spanska druvsorterna och några av de mer lokala druvorna som i allt större utsträckning finns att tillgå på den svenska marknaden – väl värda att hålla utkik efter i Systembolagets fasta, tillfälliga- och beställningssortiment 

Spanska blå druvor 

TEMPRANILLO 
Hela Spaniens kungadruva Tempranillo odlas främst i de norra och mellersta delarna av landet, närmare bestämt i Rioja, Navarra, Ribera del Duero och Penedès. Precis som det anstår ett kärt barn har den många namn. Tinto Fino eller Tinto del País i Ribero del Duero (där det senare betyder ”landets röda”), Cencibel i La Mancha och Valdepeñas och Ull de Ilbre i Pendès, bara för att nämna några av cirka 30 alias som florerar.  

Många Tempranilloviner lagras länge på amerikanska ekfat, vilket ger en tydlig vaniljsmak. Den långa lagringen gör det svårt att uppfatta vilka aromer som egentligen är druvtypiska, men generellt brukar doften beskrivas i termer av kryddig, med inslag av vanilj, fat, torkad frukt och dill. Vissa vinmakare går mot strömmen och jobbar med kortare eller ingen lagring alls, vilket resulterar i friskare och fruktigare viner. En traditionell röd Rioja är annars ett säkert val till grillat eller stekt kött, gärna lamm med örter, eller till mustiga köttgrytor.  

GARNACHA (Grenache) 
Denna blå druva återfinns mestadels i Navarra, Aragon och Priorat. Här dominerar mörka och röda bär och dess koncentrerade viner passar till de flesta kötträtter. Det görs också en del rosado (rosévin) på druvan. I Rioja används Garnacha i druvblandningar med Tempranillo och Graciano då den inte är så kraftig till färgen, mognar sent och ger hög alkoholhalt.  

Det odlas faktiskt mer Garnacha än Tempranillo i Spanien och det trendigaste du kan dricka just nu är höghöjds-Garnacha, där odling på högre höjd skapar mer fräscha, eleganta viner än den stil som druvan annars är känd för. Det finns även en grön druvsläkting under namnet Garnacha Blanca som ofta ger hög alkohol och låg syra och som används i vita Riojaviner.  

GRACIANO
Graciano är förvisso svårodlad, men när vinmakaren lyckas har druvan fantastisk potential. Ofta får den spela tredjefiolen i Rioja-blends för att ge lite mer elegans åt exempelvis Tempranillo och Garnacha. Låg tanninhalt och hög syra ger viner med komplex parfym av mörka bär. Namnet Graciano kommer från ”La Gracia”, vilket betyder grace eller elegans.  

CARIÑENA (Carignan) 
På grund av sin stora avkastning och att Cariñena är en av världens mest odlade druvor har den haft lite dåligt rykte, men den letar sig nu sakta men säkert tillbaka till segmentet för kvalitetsviner. I spanska Priorat trivs den alldeles ypperligt i skifferjorden och den återfinns i flera andra spanska distrikt, exempelvis Navarra och Castillo La Mancha.  

TREPAT 
På samma sätt som Graciano är Trepat en vanlig blanddruva i sällskap av Tempranillo och Garnacha, men i Katalonien används den till att göra rosévin och den förekommer ofta i rosécava. I denna ljust röda druva hittar du doft och smak av jordgubb och hallon.  

Spanska gröna druvor 

ALBARIÑO 
I ”det gröna Spanien” ligger frodiga Galicien och Rías Baixas – det mest högkvalitativa området för denna saltstänkta gröna druva. Albariño (eller Alvarinho som den heter på den portugisiska sidan), ger friska och fruktiga viner med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt. Ofta med en tydlig mineralitet och viss ton av sälta från det närliggande havet. De lättare, mineraliga och ibland pärlande vinerna passar fint till fisk och skaldjur (särskilt ostron!) medan mer fylligt oljiga Albariñovinerna matchar bäst med stekt fisk och ljust kött.  

VIURA
I vita viner från Rioja och i Cava från Katalonien (under namnet Macabeo) hittar du denna gröna druva. Faktum är att de bästa Rioja Blancovinerna tenderar att vara nästan helt gjorda på Viura med Malvasia och Garnacha Blanca som potentiella medspelare för att anpassa och komplementera Viuras naturligt ädla toner och viss Cava görs på 100 procent Viura. 

PARELLADA 
Denna gröna druva från Kataloniens lite högre inlandslägen används till största delen vid tillverkningen av Cava. Ofta förekommer den tillsammans med Xarel-lo och Viura/Macabeo, där den tillskrivs aromer som gröna äpplen och blommor.   

XAREL-LO 
I den traditionella cavablenden Viura/Macabeo, Parellada och Xarel-lo är den senare mest produktiv och lättodlad. Xarel-lo står nämligen pall för både dåligt väder, vind och sämre jordmån. De bästa druvorna sägs växa runt staden Alella i Katalonien.  

Fler spanska druvsorter
Övriga spännande druvor att nämna på den blåa sidan är Bobal från Valencia, Monastrell (Mourvèdre) från Yecla i södra Spanien och Mencia från hipsterhippa Bierzo i Castilla y Leon. 

På den gröna sidan har vi Godello, främst från Valdeorras och Monterrei i Galicien samt Bierzo i Castilla y Leon, där druvan resulterar i fylliga, smöriga viner som lätt kan förväxlas med Chardonnay. Vi glömmer inte heller bort Airén, då det är Spaniens mest odlade gröna druva som står för 90 procent av de vita vinerna från Castilla-La Mancha. Håll även utkik efter Pardina/Pardillo från Extremadura och Verdejo från Rueda. 

I Spanien odlas också internationellt spridda druvsorter som Cabernet Sauvignon, Syrah och Chardonnay. Givetvis ska vi inte heller glömma de druvor som används i sherrytillverkning i Andalusien, däribland Pedro Ximénes och Palomino. Och vill du verkligen känna dig trendig ska du blicka ut mot den spanska ö-vinvärlden och prova vin på Listán Negro från Teneriffa eller någon av de många inhemska druvsorterna som odlas på Mallorca. 

Lyssna och lär
Få mer fakta, kunskap och inspiration om Spaniens viner, druvsorter och vinmakning genom att lyssna på avsnitt #38 om Cava, #21 om Rioja och #9 om ekfat i vår podd ”Vin för rookies”. Varför inte göra det samtidigt som du lägger ett spanskt vinpussel? 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget