Öppna meny
1 februari, 2019

Guide – Lär dig orden i vinvärlden

Svåra ord men det finns mycket kul och intressant att lära om viner. Vi har försökt göra det enkelt för dig och nosat fram de vanligaste orden som används i vinvärlden och översatt det till ett mer begripligt språk. Hoppas du lär dig något nytt.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Blanc de Blancs
Typ av mousserande vin eller vitt vin tillverkat på endast ”vita” (det vi på svenska vanligen betecknar gröna) vindruvor. I Champagne anger termen att endast Chardonnaydruvan används i vinet.

Blanc de Noirs
Typ av mousserande vin eller vitt vin tillverkat på endast ”svarta” (det vi på svenska vanligen betecknar blå) vindruvor. I Champagne anger termen att endast Pinot Meunier och/eller Pinot Noir används i vinet.

Bouquet
Annat ord för att beskriva vinets doft.

Brut
Beteckningen ”Brut” är franska och betyder torrt, det vill säga utan sötma.
Brut Nature: ingen vintillsats, 0 till 3 g/L restsocker
Extra Brut: vintillsats med 0 till 6 g/L restsocker
Brut: vintillsats med 0 till 15 g/L restsocker
Extra Sec: vintillsats med 12 till 20 g/L restsocker
Sec: vintillsats med 17 till 35 g/L restsocker
Demi Sec: vintillsats med 35 till 50 g/L restsocker
Doux: vintillsats med mer än 50 g/L restsocker

Bubblor
En flaska Champagne av normalformat, 750 ml, innehåller knappt 50 miljoner bubblor.

Champagne
Champagne är ett mousserande vin som enbart får tillverkas i distriktet Champagne, i Frankrike. Champagne får endast göras på druvorna Chardonnay (grön) Pinot Noir (blå) och Pinot Meunier (blå).

Chaptalisering
Chaptalisering är en ofta ifrågasatt metod, en tillsats av socker i vinmusten. Den ger förlängd jäsning, högre alkoholhalt, mer koncentrerad smak och bättre hållbarhet. Utvecklades i slutet av 1700-talet av Jean Chaptal och är avgörande för viner från svala klimat.

Degorgering
Det moment där jästfällningen avlägsnas från flaskan. Innan degorgeringen vänds flaskan från liggande läge till att flaskhalsen är rakt nedåt. Denna process gjordes tidigare för hand och heter Reumage. Nuförtiden gör oftast maskiner detta.
När det är dags att avlägsna fällningen doppas flaskhalsen i en kylvätska som är -28°C och fällningen fryser till is. Sedan vänds flaskan upprätt igen, kapsylen tas bort och tack vare övertrycket i flaskan trycks den frusna jästproppen ut. Lite vin försvinner vid denna procedur och ersätts med en skvätt nytt vin.

Dekantering
Dekanterar gör man när man häller över vinet på karaff. Detta för att antingen ”lufta” vinet (luftkontakten får smakerna att utvecklas i strävt rött vin), eller skilja bort en grumlig bottensats som gett vinet dess fina smaker, men ser otrevligt ut i glasen.
Bottensats syns bäst i starkt motljus. Sluta hälla när den närmar sig flaskhalsen. Bordsviner för under 60 kronor klarar sig utmärkt med den luftkontakt de får i glaset.

Dosage
Beroende på om man vill ha en mindre torr Champagne tillsätts även lite socker när flaskan fylls på. Detta moment kallas dosage och den tillsatta vätskan kallas liqueur d’expedition. Dosagen är nödvändig för att få en bra balans i Champagnen eftersom det svala klimatet i Champagne ger en hög syra i vinet.

Fläckar
Spiller man rött vin är fläcken besvärlig. Det brukar hjälpa att strö en driva salt över hela fläcken medan den ännu är blöt. Saltet suger åt sig fukt, med färgämnen och allt. Låt saltet torka helt och dammsug upp det. Om fläcken mot förmodan inte är helt borta brukar normal tvätt utplåna resten.

Fällning
Lite grummel i rött vin som uppstår när färgämnen från druvans skal klumpar ihop sig.

Glas
Seriösa vinprovare förordar glas med tulpanform även för vita viner. Det faktum att mynningen är smalare än kupans vidaste del bidrar till att samla dofterna för provning och avnjutning ovanför vinytan. De tyska remmarna med konformig fot är traditionella, särskilt för Rhen-viner.

Grimma
Den ståltråd som viras runt kork och flaska och som håller korken på plats. Grimman öppnas alltid genom att vrida sex halva varv.

Korkat
När ett vin har tagit smak av korken och blivit defekt, korkskadat, kallas det ”korkat”.

Magnum
Magnum är en flaska som rymmer dubbelt så mycket som en vanlig vinbutelj, alltså 1,5 liter.

Mousserande vin
Mousserande vin  är ett begrepp för allt vin som bubblar, även äkta Champagne. Många tror att mousserande vin är någonting sämre, men det stämmer inte.
ousserande betyder ”skummande” och kan i princip vara allt från den mest exklusiva Champagne till det enklaste vinet som körts genom en Soda stream.

Roséchampagne
Roséchampagne är oftast en blandning av Champagne som blandats med ett stilla rött vin.

Årgång
Årgång är det år druvorna skördades, på hösten vad gäller norra halvklotet, om våren vad gäller det södra. Siffran i sig är ingen kvalitetsgaranti. Vissa viner är bra vissa år och av sämre kvalitet andra säsonger. Grannvingårdar kan uppvisa stora skillnader. Det finns tabeller, mer eller mindre generella, för kostbara viner.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget