Håkan Larssons lättlagade sallad med fina fisken
Hur enkelt som helst gör du den här festliga laxsalladen – supergod med ett vitt italienskt ekovin i glaset!
Laxsallad med somrigt grönt och marinerad vitlöksdressing
En härligt generös sallad, bra också som festmat – det mesta kan vara förberett utom laxen, som bör stekas på i sista stund. Snåla inte med dressingen, det är den som gör hela rätten.
4 personer:
1 kruka grönsallad eller 1/2 isbergssalladshuvud
1 knippe rucola
50 g färsk spenat
12 färska champinjoner
150 g sockerärter
1 msk smör
15 körsbärstomater, gärna i olika färger
2 dl soltorkade tomater i olja
600 g laxfilé, skinn- och benfri
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk smör till stekning
Dressing:
1 dl marinerade vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Servering:
Gott bröd och smör med flingsalt.
Hur gör man:
- Bottna ett stort fat med riven sallad, rucolablad och ansad spenat. Skiva champinjonerna, dela sockerärterna på mitten och fräs dem hastigt i brynt smör. Dela de färska tomaterna, strimla de soltorkade. Fördela över salladen.
- Dressingen: Hacka vitlöksklyftorna och blanda med övriga ingredienser.
- Tärna laxen i kuber. Salta, peppra och stek hastigt i brynt smör.
- Fördela laxkuberna över det gröna, droppa dressingen över det hela. Servera genast med bröd och smör.
I glaset:
”Den Omega 3-täta laxen kräver vin med pigga syror och vitlöksmättad dressing stadig frukt. Italienska trotjänaren 12419 Casal di Serra , 99 kr, ställer vänligt upp med båda delarna, plus ekostämpel”.
– Håkan Larsson, Allt om Vin/Expressen