fbpx
Öppna meny
, ,
9 augusti, 2019

Håkan Larssons lättlagade sallad med fina fisken

Hur enkelt som helst gör du den här festliga laxsalladen – supergod med ett vitt italienskt ekovin i glaset!

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Laxsallad med somrigt grönt och marinerad vitlöksdressing

En härligt generös sallad, bra också som festmat – det mesta kan vara förberett utom laxen, som bör stekas på i sista stund. Snåla inte med dressingen, det är den som gör hela rätten.

4 personer:

1 kruka grönsallad eller 1/2 isbergssalladshuvud

1 knippe rucola

50 g färsk spenat

12 färska champinjoner

150 g sockerärter

1 msk smör

15 körsbärstomater, gärna i olika färger

2 dl soltorkade tomater i olja

600 g laxfilé, skinn- och benfri

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

2 msk smör till stekning

Dressing:

1 dl marinerade vitlöksklyftor

1 msk balsamvinäger

1/2 dl olivolja

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Servering:

Gott bröd och smör med flingsalt.

Hur gör man:

  1. Bottna ett stort fat med riven sallad, rucolablad och ansad spenat. Skiva champinjonerna, dela sockerärterna på mitten och fräs dem hastigt i brynt smör. Dela de färska tomaterna, strimla de soltorkade. Fördela över salladen.
  2. Dressingen: Hacka vitlöksklyftorna och blanda med övriga ingredienser.
  3. Tärna laxen i kuber. Salta, peppra och stek hastigt i brynt smör.
  4. Fördela laxkuberna över det gröna, droppa dressingen över det hela. Servera genast med bröd och smör.

I glaset:

”Den Omega 3-täta laxen kräver vin med pigga syror och vitlöksmättad dressing stadig frukt. Italienska trotjänaren 12419 Casal di Serra , 99 kr, ställer vänligt upp med båda delarna, plus ekostämpel”.
– Håkan Larsson, Allt om Vin/Expressen