Håkan Larssons lättlagade sallad med fina fisken

Hur enkelt som helst gör du den här festliga laxsalladen – supergod med ett vitt italienskt ekovin i glaset!

Laxsallad med somrigt grönt och marinerad vitlöksdressing

En härligt generös sallad, bra också som festmat – det mesta kan vara förberett utom laxen, som bör stekas på i sista stund. Snåla inte med dressingen, det är den som gör hela rätten.

4 personer:

1 kruka grönsallad eller 1/2 isbergssalladshuvud

1 knippe rucola

50 g färsk spenat

12 färska champinjoner

150 g sockerärter

1 msk smör

15 körsbärstomater, gärna i olika färger

2 dl soltorkade tomater i olja

600 g laxfilé, skinn- och benfri

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

2 msk smör till stekning

Dressing:

1 dl marinerade vitlöksklyftor

1 msk balsamvinäger

1/2 dl olivolja

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Servering:

Gott bröd och smör med flingsalt.

Hur gör man:

  1. Bottna ett stort fat med riven sallad, rucolablad och ansad spenat. Skiva champinjonerna, dela sockerärterna på mitten och fräs dem hastigt i brynt smör. Dela de färska tomaterna, strimla de soltorkade. Fördela över salladen.
  2. Dressingen: Hacka vitlöksklyftorna och blanda med övriga ingredienser.
  3. Tärna laxen i kuber. Salta, peppra och stek hastigt i brynt smör.
  4. Fördela laxkuberna över det gröna, droppa dressingen över det hela. Servera genast med bröd och smör.

I glaset:

”Den Omega 3-täta laxen kräver vin med pigga syror och vitlöksmättad dressing stadig frukt. Italienska trotjänaren 12419 Casal di Serra , 99 kr, ställer vänligt upp med båda delarna, plus ekostämpel”.
– Håkan Larsson, Allt om Vin/Expressen

Mer läsning

Nyheter i augusti

Vi är halvvägs in i augusti redan och hösten står för dörren. I fredagens exklusiva lansering på Systembolaget presenterar vi två storslagna viner av årgång 2015 från Fratelli Cigliuti i Barbaresco, Italien….

Mat & Vin

Pastaviner i sommar

En enkel pasta kan förgylla vilken lunch eller middag som helst, bara man har bra råvaror. Fyllda pastaknyten med prosciutto, spenat och ricotta eller valfri favorit är magiskt tillsammans med ett salviasmör….

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!