Öppna meny
,
17 december, 2021

Hållbar ordlista

I vinets värld finns oändligt med information och benämningar kring hållbarhet, vilket lätt kan bli förvirrande. Här har vi listat ett antal vanligt förekommande begrepp som kan vara bra att ha koll på just nu.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Ekologiskt vin
För att certifiera sitt vin som ekologiskt måste producenterna förhålla sig till ett antal regler kring sådant som framställning, odling och användande av bekämpningsmedel. Olika regler gäller i olika delar av världen, men gemensamt är att de är klimatfrämjande.

Biodynamiskt vin
Biodynamisk vinframställning innebär i väldigt korta drag att naturens cykler styr odlings- och skördeprocessen. Man certifierar biodynamiskt vin med hjälp av det internationella organet Demeter eller Biodyvin som utgår från Frankrike.

Naturvin
Sedan årsskiftet finns det i Frankrike ett ramverk även för naturvin: ”vin méthode nature”. Detta innefattar en rad olika bestämmelser, exempelvis att vinet måste komma från certifierade vinrankor, vara handplockade och att ytterst lite mänsklig påverkan får ske. Naturvin är i grunden ett förhållningssätt i tillverkningen av vin.

Konventionella viner
Ännu är konventionellt vin den vanligaste formen av vinframställning, och även här finns regelverk, men producenterna har inte lika hårda restriktioner som ovanstående certifieringar. Det finns en stor variation av kvalitet som sträcker sig från riktigt uselt till exceptionellt bra, vilket gör det till ett ganska opraktiskt begrepp.

Veganskt vin
I framställningen av veganskt vin används inte några animaliska produkter överhuvudtaget. Här finns ännu inte en gemensam certifiering, men ett flertal organisationer arbetar med att certifiera veganskt vin. Det är annars vanligt att man använder animaliska produkter vid till exempel klarning av vinet.

Orangevin
Vita viner som görs på liknande sätt som röda viner där skalen från druvorna får macerera under en tid för att laka ut färg, smakämnen och tanniner. Vinerna har en djup orange färg. Ofta associerar man dessa viner med naturvin men det behöver inte vara så.

Skalmacererat
Ett samlingsnamn för vita viner som får macerera en tid med skalen. Orangeviner ingår här, men även alla andra vita och mousserande viner som fått sig en stund tillsammans med druvskalen för ökad komplexitet och struktur.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget