fbpx
Öppna meny
,
13 mars, 2019

Hello bello Limoncello!

Limoncello! Namnet som gör att man vill ropa ut det ganska högt. Den italienska citronlikören har vunnit mark i Sverige och även vunnit svenskens hjärta. När den är som bäst anar man sommarens strålar på kinden från denna friska och härligt fräscha dryck fullpackad av solmogna italienska citroner.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Limoncello görs på flera håll i främst södra Italien, men ursprunget hittar vi på Amalfikusten, via Sorrento och ön Capri till Neapelbukten. Idag hittar man även Limoncello från Sicilien, Sardinien, Malta, Nya Zeeland och på USA’s västkust. Dess ursprung och historia finns i många olika skrönor och berättelserna om hur likören kom till är nästan lika många som producenter som tillverkar den idag. Varje region där Limoncello produceras, försöker man framhäva sin egen version av historien. Även om det debatteras friskt om likörens exakta ursprung, vet vi att den iallafall är minst hundra år gammal. Somliga menar att historien går tillbaka ända till medeltidens munkar och kloster eller till och med den ursprungliga kultiveringen av citroner.

Limoncello görs, korrekt, på färska citronskal som får dra ut smak och doft i ren sprit. Det enda som tillsätts i ett senare skede är en sockerlag och eventuellt vatten för att balansera alkoholhalten. Ingen citronsyra får användas, därav den mjuka och lena texturen. Macerationen (urlakning av smak- och färgämnen ur druvskalen ) tar i regel ett par veckor och vanligt är att likören buteljeras ca. 40 dagar efter skörd.

Normalt dricks Limoncello som aperitif eller efter måltiden och har ryktet om sig att ha bra egenskaper för ämnesomsättningen. Citronlikören sitter naturligtvis perfekt när som helst på dagen då den är otroligt fräsch och god endast med krossad is eller direkt ur frysen i ett immigt litet glas. Man kan också blanda till en drink med till exempel tonic då Limoncellons rika citronaromer är tacksamma för cocktails. Längst ned på sidan hittar du några schyssta drinkrecept.

Tyvärr finns en hel del massproducerad och industriellt tillverkad Limoncello med syntetiska citrontoner som mest påminner om toarengöringsmedel. Se till att du väljer en bra producent, gärna ekologisk med äkta frukt och hållbara tillverkningsmetoder.

Limoncello Biologico Gran Gourmet
Art. nr. 87772, 209 kr
Producent: Alfons Walcher
Italien (Sockerhalt: 250 gram/liter) Ekologisk certifierad
Söt, fruktig smak med tydlig karaktär av citron med inslag av citrusskal och örter. Serveras väl kyld, eller används som drinkingrediens.
Denna ekologiska limoncello är framställd av citroner från Sicilien. Citronzest får macereras med alkohol under ett par veckor. Därefter filtrerar man produkten innan man tillsätter socker och avslutningsvis vatten för att nå önskad alkoholhalt.
Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Serveras väl kyld, eller används som drinkingrediens.

Limoncello Cocktails

Limoncello & Bubbles
Hoppa över Mimosan eller Bellinin vid nästa brunch och häll upp denna fräscha drink istället.
Blanda 1 del limoncello med 5 delar Piccini Memoro Sparkling i ett Champagneglas. Garnera med ett spritat körsbär eller frysta hallon.

Capri di Tonic
Dröm dig bort till saltstänket från havet under en Pergola på Amalfikusten. Här blandar vi tonic i Limoncellon som toppas med lite fräsch mynta.
Blanda 1 del Limoncello och 4 delar Tonic water i en karaff med massor av is, skär ner några citronskivor och toppa med myntablad.

 

Limoncello Collins
Tom Collins är en riktig fräsch sommarklassiker. Här byter vi ut sockerlagen mot Limoncello och får en citronbomb till poolpartydrink.
Skaka lika delar gin tillsammans med Limoncello och en skvätt nypressad citronsaft  tillsammans med is i en cocktail shaker. Skaka ordentligt och sila sedan upp i ett drinkglas med ny is. Toppa upp med club soda. Garnera med citronskivor.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget