Öppna meny
14 oktober, 2022

Höstresa till Barolo

Barolo, ett vindistrikt och även en mindre by i provinsen Cuneo som ligger i regionen Piemonte i nordvästra Italien. I distriktet Barolo ligger flera pittoreska byar som omges av vackra kulliga landskap. Ett unikt och slående vackert område i vinvärlden, där vingårdarna ligger på sluttande och höglänta områden med alpfjäll i horisonten. Barolo finns med på UNESCOS lista som världsnaturarv tack vare den vackra miljön och antika vinkulturen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Barolo förknippas allra främst med den framgångsrika produktionen av Barolo-viner som produceras i området. Högsäsongen pågår mellan oktober och november. Under denna period vallfärdar människor hit från hela Europa för att uppleva vingårdar, tryffelfester och vinfestivaler.  Barolo är ett Gastronomiskt vin-mecka och denna vecka guidar vi dig till en härlig höstresa hit.

Resa dit 

–  Att resa dit passar en lång weekend (Torsdag-Söndag), framförallt på hösten.

–  Res från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn (Möjligt att hitta flyg direkt- eller med mellanlandning)

–  Milano (direktflyg) däremot lite längre resväg från flygplatsen

–  Turin (Närmsta flygplats men ofta mellanlandning)

Resa runt på plats 

–  Hyr med fördel en bil för att resa både till Barolo och mellan de olika byarna.

–  Man tar sig snabbt runt med bil bland olika ställen att besöka eftersom det inte är långa avstånd mellan byarna.

 Vart ska man bo? 

–  För en äkta upplevelse väljer du en vingård att bo på. Till exempel Fontanafredda som är en av de mest besökta vingårdarna i Piemonte.

–  Hyra hus via Airbnb.

Maten i Barolo 

Här äter man bra vart man än går, det är en otroligt hög lägstanivå på restaurangerna här.

Typisk mat i Piemonte är:

–  Givetvis tryffel (här finns världens finaste vita tryffel)

–  Agnolotti del plin (pastaknyten)

–  Rödvinsrisotto med ringlad parmesansås

Allt det klassiska italienska finns också här som; parmesan och parmaskinka, men man använder också en hel del smör i matlagningen vilket får området att sticka ut i Italien där olivoljan annars dominerar. Här är maten rustik och går att jämföra lite med den svenska husmanskosten.

Choklad och hasselnötter är också vanligt och inte långt från området ligger även en enorm Nutellafabrik.

 Cirka priser 

–  En pasta ca 15 € och ett glas Barolo ca 12 € (27 €), Tartufo on top totalt (30 €)

Som alltid är vinerna intimt kopplade till området. Unga viner med struktur och karaktär och en omisskännlig blommig röd parfym som förför. Medan de mogna och utvecklade vinerna kan bli än mer besläktade till maten där man kan möta både svamp och tryffel i dofterna.

Några Vinproducenter 

Det finns många vinproducenter i Barolo – det är fördelaktigt med lite research innan man åker dit för att inte ”gå vilse” bland alla olika producenter. De flesta producenterna erbjuder möjlighet att provsmaka deras viner.

Vi på Enjoy Wine & Spirits har sedan många år ett gediget samarbete genom med tre framgångsrika producenter. Samtliga går att besöka och en fantastisk upplevelse utlovas, både på vingårdarna och av vinerna.

–  Fontanafredda: Denna underbara producent grundades redan 1858 i byn Serralunga d’Alba i distriktet Barolo. Idag förfogar man över 100 hektar vinodlingar och producerar viner i alla prislägen och kvaliteter. Fontanafredda var först i Barolo med både kommunbetecknade och vingårdsbetecknade Baroloviner. Här finns det allt från butiker, restauranger, boende på området. Fontanafredda har även otroligt arkiv av viner och ett besök där man kan uppleva allt på plats.

–  La Spinetta: den kultförklarade vinproducenten som kommit att bli en av Italiens mest populära, drivs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i den nordvästra regionen Piemonte i Italien. La Spinetta har ingen lång historia att luta sig mot men är trots det redan ikoner med sina kraftfulla och stilistiskt fulländade viner. De har verkligen sitt alldeles egna uttryck som vinvärlden har lärt sig att älska. Mest kända är de för sina Barbaresco-viner med namnen Starderi, Gallina och Valeirano.

–  Paolo Scavino: I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter grundaren Paolo Scavino, som gjorde det första vinet 1921. Idag är det andra och tredje generationen vid rodret. Familjen Scavino övertygar att vinerna ”görs i vingården” och att sambandet mellan natur, jordmån, årstid och årgång spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset. Helt enkelt en prestigeproducent med små volymer av knivskarp elegans i vinerna.

Att göra/sevärdheter

–  Tryffelfestivalen i Alba – Fiera del Tartufo. Pågår mellan oktober-november varje år.  Inträde 3.50 euro och vill man samtidigt prova viner så kostar inträdet 9.50 euro och då får man ett provningsglas. Men att bara besöka Alba är härligt i sig tack vare den trivsamma atmosfären som andas vin och gastronomi.

–  Barolofestivalen i byn Barolo. Andra helgen i september. Då provsmakas den senaste släppta årgången och de flesta vinmakare håller öppet hus.

–  Tryffeljakt – Albaway tour arrangerar flera olika aktiviteter i Cuneo som går att boka på deras hemsida.

 

 

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget