fbpx
Öppna meny
21 december, 2017

Hur sabrerar man?

Så enkelt är det att sabrera

Att sabrera är ganska enkelt och framförallt är det festligt. Dock ska man ha respekt för att flaskan kan explodera och att man kan skada sig själv och andra om man inte gör rätt.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Trycket i flaskan viktigt

Alla glasflaskor består av två delar som är sammansvetsade. Det syns i form av en liten skarv på varje sida av flaskan. I en flaska bubbel som är tillverkad enligt den så kallade champagnemetoden, där den andra jäsningen äger rum i flaskan, har man ett tryck på mellan fem och sex bar. Det motsvarar samma tryck som 50 meter under vattenytan. Det är trycket i flaskan som är avgörande för om man ska kunna sabrera.

Flaskans svagaste punkt

Bubbelflaskan har sin absolut svagaste punkt där skarven i flaskan möter klacken där grimman sitter fast för att säkerställa att korken hålls på plats. Genom att med lätt hand slå till på den svaga punkten går flaskatns hals av. Det är trycket i flaskan som gör att flaskan går av och absolut inte konsekvensen av att du hugger av den. I det fall du försöker hugga av flaskans hals, lever du farligt eftersom flaskan kommer att explodera okontrollerat och därmed skada folk i din omgivning.

Så sabrerar du

Kyl din flaska. En kyld flaska sprutar mindre varför mera vin blir kvar i flaskan efter att du har sabrerat. Ta bort  grimman och hela folien som sitter kring flaskans hals. Detta gör att du har lättare att hitta flaskans skarv, samt träffa rätt. Sedan letar du efter flaskans skarvar och väljer den skarv som känns tydligast. Fatta flaskan i botten och vinkla sedan flaskan i 45 grader bort från dig och andra människor. Låt den skarv du valt ligga överst på flaskan. Därefter lägger du ditt sabreringsverktyg, en stor kökskniv eller en sabel, med den trubbiga sidan av bladet mot flaskans hals. Se till att du håller ett stadigt grepp om flaskans botten.
Nu för ditt verktyg upp längs skarven på flaskan i en slagrörelse. Sikta gärna en bit bortom flaskans topp och låt din slagrörelse vara fast och avslappnad på samma gång. Ditt verktyg ska träffa precis på den punkt där skarven på flaskan möter klacken. Med ett ploppande ljud går glaset av och korken skjuts iväg ihop med glaset.

Kliniskt snitt

Träffar du rätt får du ett kliniskt och rakt snitt. Träffar du av någon anledning lite snett, så blir snittet istället fulare. Du behöver inte oroa dig för att det kan ha ramlat ner glassplitter i flaskan, då detta skjuts iväg av trycket i flaskan.

Instruktionsvideo: konsten att sabrera

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget