fbpx
Öppna meny
8 februari, 2018

Jurtschitsch – jordbruk med ekologiskt i fokus

Weingut Jurtschitsch i Kamptal har anor som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Idag drivs företaget av Alwin och Stefanie Jurtschitsch som tillhör en ny generation vinmakare i Österrike. Deras arbete i vingårdarna har rönt stora framgångar de senaste åren där ett dedikerat arbete har lagts på att bruka vingårdarna naturligt genom ekologiska och biodynamiska principer.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Ekologisk och biodynamisk certifiering

Jurtschitsch var bland de första producenterna i Österrike att börja med ekologisk odling och redan under tidigt 1970-tal påbörjades arbetet, om än i liten skala. Idag är samtliga 62 hektar, i egen ägo, ekologiskt certifierade. Alwin och Stefanie använder dessutom biodynamiskt jordbruk i en del av lägena. Under senare år har de även stramat åt produktionen och därigenom ökat kvaliteten på befintligt druvmaterial.

Biologisk mångfald

En av de viktigaste detaljerna med naturligt jordbruk är att jobba med biologisk mångfald. Paret Jurtschitsch har planterat mer än 40 olika växter i sina marker. Allt från gräs till persikoträd runt och mellan sina vinrankor, alla med eget syfte att attrahera djur och insekter och för att hålla dem borta ifrån vinrankorna. Tack vare detta arbete behöver man inte heller använda sig av bekämpningsmedel i vingårdarna.

Naturlig vinmakning

Samtliga Erste Lagen (vin från klassificerade vingårdar) får jäsa spontant i stora träliggare, helt utan tillsatser, i den mer än 700 år gamla källaren. Svavel tillsätts vid buteljering som annars sker helt utan klarning och filtrering.

Hårt arbete lönar sig

Resultatet av de förändringar som Alwin och Stefanie genomfört under de senaste nio åren har inte låtit vänta på sig och idag anses Weingut Jurtschitsch vara en av de främsta producenterna av vin i Österrike. En av landets två viktiga vinguider, Gault & Millau, skrev alldeles nyligen att Jurtschitsch, just nu, är den mest spännande vinproducenten i hela Kamptal. Deras viner får rakt igenom höga poäng vid samtliga provningar och de är bland de högst poängsatta österrikiska vinproducenterna totalt i både Gault & Millau och den minst lika viktiga guiden Falstaff.

Nya projekt som driver Jurtschitsch framåt

Alwin Jurtschitsch driver även ett antal projekt kallade ”discoveries from Langenlois”, bland annat en serie skalmacererade naturviner varav en del jäser och lagras i stora amforor (ett slags tvåörat kärl i lera som användes i antiken till förvaring av olja och vin).

Jurtschitsch var även först i Österrike med att producera ett naturligt mousserande vin, så kallat PetNat (Pétillant Naturel) som Enjoy Wine & Spirits lanserade i början av 2017.

I början av 2018 kommer vi återigen lansera en PetNat från Jurtschitsch som i samarbete med ett annat producentpar, Martin och Anna Arndorfer går under namnet Fuchs und Hase. Renare och mer naturligt än så här blir det inte.

Årets vita vin

2016 Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner kammade hem både guld och brons när vinmagasinet Allt Om Mats prestigefulla gala Årets Vinare gick av stapeln i slutet av 2017.

 

 


2016 Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner
Nr: 2699
Pris: 119 kr (750 ml)
(Österrike, Niederösterreich, Kamptal) 100% Grüner Veltliner
Ekologiskt odlat vitt vin. Fruktig smak med inslag av päron, vitpeppar, persika, citrus och örter. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget