fbpx
Öppna meny
, ,
27 mars, 2020

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips
Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett skönt tidsfördriv. Vi har sammanställt en lista på spännande vinlitteratur och vi börjar med Svenska och Nordiska böcker.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

De flesta av våra sommeliervänner rekommenderar naturligtvis provsmakning som det bästa sättet att lära sig något om vin. Med en bok vid din sida, medan du provar dig fram, kan knappast var en dålig idé. Vi har samlat en hel drös av vinböcker, från handböcker för nybörjare till litteratur för den inbiten experten, både svenska och engelska utgåvor. Vi erbjuder titlar och författare samt en kortfattad resumé, håll till godo och enjoy!

Rosévin – Historien, vinerna och maten därtill (Anders Melldén)
Detta är första boken i sitt slag om rosévin. Här följer vi rosévinet från begynnelsen till dagens moderna trender och tekniker. Den förklarar hur ett rosévin tillverkas samt vilka faktorer som påverkar både smak och färg. Dessutom presenteras 30 goda tilltugg och maträtter med utförliga recept som passar rosévinet. I boken guidas läsaren också bland 151 provade roséviner och roséchampagner. Författaren Anders Melldén är sommelier och journalist med vinet i fokus. Han är provningsledare, föreläsare och vinredaktör på klassiska mat- och dryckesmagasinet Gourmet, samt en av Sveriges främsta rosévinsexperter. Följ Anders nya projekt #winesplaining i sociala medier, ett projekt som snart också släpps som bok.

Vin med adress (Alf Tumble)
Häng med till Barolo, Central Otago, Chinon, Etna, Madeira, Meursault, Mosel, Saint-Joseph, Bordeaux och Rías Baixas med DN:s vinskribent Alf Tumble som guide. Vi hälsar på i tio fascinerande vinregioner och får massor av personliga tips i form favoritflaskor, producenter och matkombinationer.

Vin – så funkar det (Alf Tumble & Petter Alexis Askegren)
Måste vin vara snobbigt, svårt och exklusivt? Absolut inte hävdar Petter och Alf som bestämt sig för att ta ner vinet på marknivå och göra det tillgängligt för alla. Häng med hem till middagsbordet, ner i vinkällare, ut på krogen och in på Systembolaget. Med Petter och Alf som reseledare utforskar vi vinvärldens alla hörn och gör nyttiga nedslag i vår svenska dryckeskultur.

Vin: Vinets grunder (Filip Verheyden m.fl)
Det finns idag ingen bok om vin som samlar all grundläggande kunskap på ett tydligt, lättläst och välstrukturerat sätt. Boken är handplockad för den svenska marknaden av den prisbelönte vinkännaren Anders Öhman som är vd för Gustibus Wine & Spirits Academy för undervisning i sin sommelierutbildning.

Vinexpert på 24 timmar (Jancis Robinson)
Jancis Robinson är en av världens främsta vinkännare och vinjournalister. I denna handbok delar hon med sig av sin expertis med lika delar auktoritet, fyndighet och lättsamhet.

Guide till vinets värld (Håkan Larsson)
Bli vinkännare på tio veckor – går det? Jo, om du tar hjälp av Håkan Larsson, välkänd vinprofil från bland annat Gomorron Sverige. I sin nya bok, Håkan Larssons guide till vinets värld, följer vi honom genom vingården i olika årstider, lär oss vad klimat och geografi betyder för det färdiga vinet och utforskar förstås råvaran. De olika druvsorterna ägnas ett stort kapitel.

Vinets magi : en kulinarisk resa jorden runt (Bengt-Göran Kronstam)
Vitt före rött, torrt före sött, lätt före fylligt, ungt före gammalt och ett enkelt vin före ett finare. Måste det vara så? Inte alls! Det är smaken som avgör, inte regelboken. Kombinationen mellan vin och mat har numera blivit lite av populärvetenskap för många, och då dyker det upp självutnämnda experter som bygger barriärer – istället för att släppa bojorna, hävdar vinkännaren Bengt-Göran Kronstam. Det allra enklaste och mest självklara, när det gäller att komponera en måltid med harmoni mellan mat och dryck, är att titta på vad man äter där vinet är gjort.

Kronstams vinskola (Bengt-Göran Kronstam)
Sju av tio svenskar dricker vin, fler än i Frankrike, Italien eller något annat land. Vinintresset har blivit en verklig folkrörelse. Ändå upplever många vinvalet som svårt – helt i onödan.

Amarone och vinerna från Valpolicella (Thomas Ilkjær)
Svenskarna har under de senaste tio femton åren tagit Amaronevinerna till sitt hjärta. Få druvdrycker är lika välkända på våra breddgrader som detta kraftfulla och unika vin. Men trots populariteten är det långt ifrån alla som känner till att det finns en mängd olika typer av Amarone.

Kombinera mat och vin : 15 kapitel om vin med matchande recept (Jens Dolk & Liselotte Forslin)
Rött vin kan passa alldeles utmärkt till fisk!

Jens Dolk delar generöst med sig av sin kunskap om vin och Liselotte Forslins utsökta recept är speciellt utformade för att smakmässigt matcha bokens druvor och viner.

En doft av champagne : 8000 provade och betygsatta Champagner (Richard Juhlin)
James Bond dricker numera Bollinger, Winston Churchill höll sig till Pol Roger. Blotta ordet champagne väcker känslor hos de flesta. I det här standardverket med 8 000 provade och poängbedömda Champagner får du veta allt du bör veta om drycken och lite till! Boken går dessutom igenom alla årgångar från 1800-talet fram till idag samt presenterar topplistor inom olika kategorier.

Naturligt vin (Emil Broomé, Emil Arvidson)
Naturvin, vin tillverkat utan tillsatser, håller på att förändra vår mest traditionstyngda dryckeskultur. En grupp bönder och entusiaster har format en vinets punkscen som sprider sig över världen och drar en ny generation till glasen.

Lördagkväll med mat och vin (Håkan Larsson)
Efter succérna med Vin & Mat, Vin och Fest, Fredagkväll med mat och vin – en av de senaste årens mest sålda kokböcker – och Sommarkväll, tar nu Håkan Larsson itu med helgens allra festligaste kväll: lördagen.

Världens bästa ostar och vinerna därtill (Vincent Lefèvre & Håkan Larsson)
Ost är gott. Vin är gott. Ost och vin tillsammans kan vara fantastiskt, omvälvande gott – om du hittar den perfekta kombinationen. Det gör du här!

Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin (Rudolf Sillén)
Är du vinentusiast? Vill du lära dig mer om vad som finns i olika typer av viner? Då är detta boken för dig. Industriella viner ställs mot ekologiska-, natur- och biodynamiska viner. Boken berättar om vintillverkning och vilka tillsatser som används för att skydda viner och för att manipulera smak och arom för att passa olika marknader.

Drick! : Vin, öl och sprit – hemma och på krogen (Alf Tumble)
I Drick! guidas du genom vinlistor, barstolar och ölkranar nyfiket, avdramatiserat och bortom allt snobberi. Du möter vinet, ölen och spriten i sammanhang du känner igen: söndagsmiddagen, krogen, cocktailbaren, festen, smörgåsbordet, puben, resan och butiken. Vill du läsa om druvkloner, jäststammar och appellationsregler finns det andra böcker. Drick! är en handbok av praktiskt snitt, skriven och tillägnad alla som helt enkelt vill dricka lite bättre.

Naturvin (Solfinn Danielsson)
I den kulinariska världen är naturvin på allas läppar. Traditionellt vin är lite av hotad bastion, men i en tid när det alltmer fokus på miljö- och ren mat naturvin på god väg att bli en vanlig syn.

Chateau vadå : det okända fusket med ditt vin (Mats-Eric Nilsson)
Vinnare av Guldspaden 2018!
Sverige är ett av världens mest vindrickande länder, ändå vet vi försvinnande lite om det som skvalpar i glaset. Vad dagens vin består av är en väl förborgad hemlighet. Istället matas vi med bilden av det oförfalskade vinet, som får sin karaktär av jorden där druvorna odlats, och i generation efter generation framställts på samma traditionella sätt.

101 saker du måste veta om vin (Michel Jamais)
Är du en av alla hundratusentals vindrickare som känner dig lite vilsen när du står där i flaskdjungeln i butiken? Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli mycket klokare av det? Vin är minsann inget lätt ämne att lära sig. Det spänner över hundratals druvsorter och otaliga vindistrikt i länder över hela världen, ett stort antal vinstilar och tusentals producenter. Det är inte konstigt att man som helt vanlig vinkonsument känner sig vilsen i vinvärlden.

Nebbiolo – så funkar det
Petter Alexis Askergren, Alf Tumble
Alf och Petter är tillbaka med en ohämmad hyllning till världens bästa druva. En kärleksfull djupdykning bland de magiska vinerna från Barolo och Barbaresco, och deras än så länge oupptäckta grannar. Vi får följa med på vinresor och träffa producenter, odlare, krögare och får tips om druvans bästa superkombos. Nebbiolo i köket. Nebbiolo och pizza. Nebbiolo i osten. Nebbiolo på Systembolaget. Nebbiolo på auktion. Nebbiolo i resten av världen. Nebbiolo på film. Nebbiolo för kung och fosterland!

Ciderrevolution!: Din diy-guide till cider & pét-nat (Mikael Nypelius, Karl Sjöström)
I Sverige står vi varje höst med ett överflöd av frukt i villaträdgårdar och gamla fruktlundar. Vilket slöseri, tänkte vi och startade vår ciderrevolution. Med enkel utrustning och ett öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.

Blå berg, Grön mat, Orange vin : recept och berättelser från Georgien (Anastasia Lundqvist, Charlotte Pruth)
Följ med på en ovanlig matresa genom Europas sydostligaste utpost och möt maträtter du aldrig tidigare provat.
Det här är den första svenska kokboken som ger en grundlig introduktion till det hippa georgiska köket med både traditionella recept och moderna tolkningar. Råvarorna och recepten har anpassats så att de kan lagas i svenska hemmakök.

Vino!: Älskade spanska viner (Johan Franco Cereceda)
Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin Dryckeslitteratur 2018!
Spanien är ett klassiskt vinland. ”Men vad är det som gör det klassiskt?” frågar sig den insiktsfulle författaren. ”Jo, producenterna, traditionen och samtidigt viljan hos dem att ständigt söka efter något nytt, den optimala vingården eller den perfekta blandningen av vin.”

Till detta läsande tipsar vi om några av de nyheter vi har i Systembolagets fasta sortiment från och med i mars.

2435 Aperitivo Spritz, 69 kr
Tyskland, mousserande, ekologisk
En uppdaterad version på den numera klassiska Aperol Spritz. Vår Aperitivo Spritz har tydliga inslag av blodapelsin och persika med en lätt bitterhet i eftersmaken. Läskande, gott och endast 4,5 % alkohol. Perfekt som aperetif, på balkong eller vid trädgårdshäng.

 

22018 Porta 6 Branco, Vidigal Wines 2018, 69 kr
Portugal, torrt, friskt och fruktigt, vitt vin, ekologisk
Fernão pires 70 %, Arinto 20 %, Alvarinho 10 %, 12.5 % alkohol.
Fruktdriven doft med inslag av citrus, grönt äpple, passionsfrukt och stenfrukt. Frisk och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, stenfrukt, passionsfrukt och mineral. Som apéretif, till skaldjur, vit fisk och vegetariskt.

 

 

 

 

72796 Radikon Jakot 2012, 279 kr (500 ml)
Italien, Friuli. Torrt, fylligt och smakrikt, vitt vin
Tokai Fruilano 100 %, 14 % alkohol.
Djup orange färg. Doften präglas av apelsinskal, torkade aprikoser och en aning tallkåda. Smaken är helt torr med en frisk syra och något strävt avslut. Aprikoser, lemon curd, kvitten och mineraler dominerar smaken. Lång nyanserad eftersmak med visst tanningrepp på grund av den långa kontakten med skalen. Passar till vildfågel, feta ostar, kontemplation och kallskuret. Gott och dricka nu och lika gott att dricka när dina barnbarn blivit gamla.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget